Gözler Merkez Bankasının faiz kararında: Ne zaman açıklanacak? Gözler Merkez Bankasının faiz kararında: Ne zaman açıklanacak?

7 milyonu ilgilendiren asgari ücrete ara zam pazarlığı son aşamasına yaklaşıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 13 Haziran'da gerçekleştirilmiş, ikinci toplantının tarihi 19 Haziran Pazartesi olarak belirlenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Asgari ücret noktasında işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklaması sonrası kamuoyunda asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı konusundaki beklentiler yükseldi.

Gazeteci Faruk Erdem, Yeni Asır'da yer alan yazısına göre; geçtiğimiz yıl yüzde 100'e yakın bir artış yapılan ve bu yıl başında yüzde 54,7 zamla net 8 bin 506 TL'ye yükseltilen asgari ücret için yapılan zam pazarlığında tarafların teklifleri belli oldu. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş, 11 bin 835 TL net asgari ücret teklifini sundu. İşvereni temsil eden TİSK ise ilk teklif olarak net asgari ücretin 10 bin TL olmasını önerdi.

Taraflar arasındaki fark luan yüzde 21. İşçi tarafının istediği zam oranı yüzde 39 civarında olurken, işverenin teklifi yüzde 18'e yakın çıktı. İşverenin 10 bin TL teklifini çok fazla savunmadığı ve bu rakamın esnetilebileceği belirtildi.

Devlet desteği ile birlikte yüzde 30 civarında bir artış ile asgari ücretin 11.058 TL net olarak belirleneceği tahmin ediliyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da zam konusunda bir katkı sağlayacağı öngörülerek, rakamın 11.500 TL'yi bulabileceği ifade ediliyor.

Son kararın kısa süre içerisinde uzlaşı ile neticeleneceği beklentisi hakim. 

Editör: Ulaş Odabaş