Asgari ücret zammı için nefesler tutulmuş ekonomi yönetiminden gelecek mesajlara gözler çevrilmişken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı bir televizyon programında önemli bir açıklamada bulundu. 'Asgari ücret 5 haneye çıkar mı?' sorusuna yanıt veren Bakan Bilgin, “"Ocak ayında asgari ücreti 8 bin 500 lira yaptık ama bugün hayat pahalılığı ücretleri aşındırıyor. Onun için Temmuz ayında yeniden düzenleme yapacağız. Şu anda rakamla ilgili bir şey söylemeyim. Çünkü fiyat artışları ve fiyatların geldiği seviye ve ücretlerin alım gücünü ölçen birtakım parametreler var. Ona göre değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

4 AYLIK ENFLASYON BELLİ OLDU

Uluslararası İletişim Günleri yuvarlak masa toplantısıyla sona erdi Uluslararası İletişim Günleri yuvarlak masa toplantısıyla sona erdi

Bakan Bilgin’in açıklamasının ardından maaş zamlarında baz alınacak enflasyon verisi TÜİK tarafından duyuruldu. Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,39 artarken, yıllık bazda ise 16 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 43,68'e geriledi. Nisan ayı verisi ile 4 aylık enflasyon 15,21 oldu. Böylece Temmuz ayında belli olacak yeni asgari ücret için en düşük zam oranı şimdiden yüzde 15’in üzerine yükseldi.

Böylece Ocak 2023’te 8.506 TL olarak duyurulan asgari ücretin 4 aylık kesinleşen yüzde 15,21’lik enflasyona göre şimdiden 9.799 olmuş durumda. Ancak 6 aylık enflasyonun yüzde 20 seviyelerinde olması beklenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu oranın çok daha üzerinde yeni asgari ücreti açıklamasına neredeyse kesin gözü ile bakılıyor.

Editör: Ulaş Odabaş