Çorum’da aile hekimliği üyeleri, ek zam talepleri için basın açıklaması yaptı.

Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr.Veli Nayman, basın açıklamasında “Son 5 yıl içerisinde resmi TÜFE artışı %331, asgari ücret artışı %611, kira artışı %400 olmuşken, Aile Sağlık Merkezleri (ASM) giderleri için yapılan artış sadece %330 olmuştur." şeklinde konuştu. Nayman, bu durumun birçok aile hekiminin asli kadrosuna dönmesine ve ASM'nin standart sağlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini alamamasına yol açtığını belirtti.

Sakarya'dan örnek farkındalık Sakarya'dan örnek farkındalık

Nayman, hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağı ve sistemin tamamen tıkanacağı uyarısında bulundu. Nayman, "05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir." dedi.

Nayman, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde acil olarak %100 artış talep etti. Ayrıca, ASM gider ödeneği oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle %50 acil olarak arttırılmalı ve ASÇ'ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 3 katı olmalıdır. Nayman, aile hekimleri ve ASÇ'lerden alınan vergi yüzdelik diliminin sabit olması ve bu oranın en fazla %20'yi geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Aile hekimlerinin ve aile sağlık çalışanlarının yaşadığı ekonomik zorluklar ve talepleri, toplumun genelinde daha fazla farkındalık yaratmak üzere Çorum ve Türkiye genelinde gündeme getirilmeye devam ediyor. Bu durum, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sürekliliği açısından önemli bir konu olarak kabul ediliyor.

Editör: Haber Merkezi