Rapora göre; 2023 yılında küresel büyümenin yavaşlaması ve para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki etkisinin artması bekleniyor. Ekonomik görünüm kasvetli olmaya devam ederken, iş gücü piyasasının dinamiklerinin de yavaşladığı raporda yer alan analizler arasında… 2023 yılının son çeyreğinden itibaren istihdamın azalmaya başlayacağı ve işsizlik oranının da buna paralel olarak yükseleceği öngörülüyor.

Yapı Kredi'de üst düzey atamalar Yapı Kredi'de üst düzey atamalar

Allianz Trade tarafından hazırlanan 2023 Bahar Dönemi Ekonomik Raporu’nda, ABD bankacılık sektörünün krizden dönmesi ve Avrupa'daki enerji sorununun çözülememesinden kaynaklanan güven kaybı etkilerinin yılın geri kalanını şekillendireceğine yer veriliyor. Özellikle de konut, imalat ve inşaat sektörlerindeki yavaşlama nedeniyle ABD için ufukta, yıl sonunda belirgin bir resesyon görülüyor. Euro Bölgesi'nde ise mali desteklerin kademeli olarak azaltılmasıyla ekonomik ivmenin yavaşladığı vurgulanıyor. Öte yandan Çin ekonomisinin görünümü bir yandan iyileşirken diğer yandan ülkede ticari faaliyetlere yeniden başlanmasının küresel yayılımı sınırlı kaldı.

Allianz Trade Raporu’nda dikkat çekenler arasında; 2023 yılında küresel büyümede yavaşlama kaydedilerek yüzde 2,2'ye gerileyeceği ve 2024 yılında ise çok sınırlı bir artışla bu oranın yüzde 2,3'e çıkacağı görüşü yer alıyor. ABD, Almanya, İtalya ve İngiltere hariç, diğer büyük gelişmiş ekonomiler resesyondan korunmayı başaracak ancak gelişmekte olan piyasalar ve özellikle emtia ithalatçıları, artan iç ve dış dengesizlikler nedeniyle genel olarak baskı altında kalacak.

Yine rapora göre; tüketicilerin alım gücündeki düşüş ve dayanıklı tüketim mallarının yenileme döngüsünün uzaması nedeniyle düşük talebin 2023 yılında da imalat sektöründeki durgunluğu devam ettireceği tahminler arasında... Allianz Trade ekonomistlerinin değerlendirmelerinize göre arz fazlası muhtemelen bu yıl da devam edecek ve ticareti yapılan ürünlerin maliyetini düşürecek. Teslimat süreleri normalleşmeye başlarken lojistik maliyetlerinin de pandemi öncesi seviyelere yaklaştığı görülüyor. Küresel ürün ve hizmet ticareti 2023 yılında hacim olarak yalnızca yüzde 0,9 oranında büyüyecek (2022'de yüzde 3,7 idi) ve nominal olarak da yüzde 0,3 oranında azalacak.(2022'de yüzde 9,6'dan).

Raporda, enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde belirgin bir şekilde yavaşlayacağı ve bu yıl küresel düzeyde ortalama yüzde 6,6 olacağı vurgulanıyor. Çekirdek enflasyonun ısrarı göz önüne alındığında, merkez bankalarının daha fazla faiz artırımı konusunda daha ölçülü bir yaklaşım sergileme ihtimali olduğu da raporda vurgulananlar arasında yer alıyor.

Allianz Trade’in Ekonomik Görünümde ilk çeyreği ele alan raporunda; 2023 yılı için para politikasına daha fazla esneklik kazandırmak için planlanan mali düzenlemelerin; finans sistemine olan güvenin yeniden tesis edilmeye çalışılması ve enerji konusunda belirsizliğin sürmesi nedeniyle gecikmesi bekleniyor. Çoğu ülkenin enerji krizinin etkilerini hafifletmek için cesur adımlar atmasının ardından, yükselen faiz oranları nedeniyle mali manevraya yönelik alanın artık çok daha daraldığına raporda yer veriliyor. Hükümetler, mevcut enerji ve bankacılık krizinin dışında, ekonomilerinin yeşil dönüşümü, Fransa ve İspanya'da olduğu gibi cesur emeklilik reformlarının başlatılması gibi önemli yapısal zorluklarla da mücadele ettiği için mali alan daha da daralıyor. 

HABER MERKEZİ

Editör: İlhami Türksal