İzmir'in geleneksel lezzetlerinden Şambali tatlısını evinizde yapmaya ne dersiniz? İşte tam kıvamında ve püf noktaları ile hazırlayabileceğiniz Şambali tatlısı tarifi!

Şambali, özellikle İzmir’de popüler olan ve sevilen bir şerbetli tatlıdır. İrmik, yoğurt ve şekerin muhteşem uyumuyla siz de bu lezzeti evinizde deneyebilirsiniz. İşte kolay Şambali tarifi!

Hemen yapabileceğiniz Bisküvili Rulo Pasta tarifi: Pratik, hızlı, nefis Hemen yapabileceğiniz Bisküvili Rulo Pasta tarifi: Pratik, hızlı, nefis

Batı Anadolu'nun vazgeçilmez tatlısı Şambali, irmik ve şerbetin eşsiz uyumuyla damakları tatlandırıyor. Aniden gelen misafirlerinize de sunabileceğiniz bu tatlıyı evde yapmanın yollarını sizlerle paylaşıyoruz.

MALZEMELER

2 bardak yoğurt
2 bardak şeker
4 bardak irmik
1 bardak un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 vanilya
Yer fıstığı

Şerbeti için:

4 bardak su
5 bardak şeker
2 damla limon

TARİF

Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya yakın limonunu sıkın. İstediğiniz kıvama gelince soğumaya bırakın.
Bir kaba aldığınız yoğurt, irmik ve şekeri çırpın. Un, vanilya ve karbonat ekleyip 15-20 dakika irmikler şişene kadar bekletin. Yağladığınız fırın tepsisine döküp üzerine yer fıstığı dizin.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişirdikten sonra ilk sıcağının çıkmasını bekleyip üzerine soğuk şerbetinizi dökün.

Şambali tatlısı, Türk mutfağının şerbetli tatlılar kategorisinde önemli bir yere sahiptir. İrmik ve yoğurtla hazırlanan bu tatlı, özellikle İzmir’de oldukça popüler. Üstelik yapımı da oldukça basit. Siz de bu tarifimizi kullanarak evde kolayca Şambali yapabilir, sevdiklerinize geleneksel bir lezzet sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Editör: Ulaş Odabaş