Bilgisayar almadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? İşlemci, ekran, RAM, depolama, batarya ömrü gibi bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar haberimizin detayında.

Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabı kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle bilgisayar almaya karar verdiğinizde seçim yapmadan önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalı ve ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyacak bilgisayarı seçmelisiniz.  Araştırma yaparken baz almanız gereken bazı detaylar söz konusudur. İşte bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken o detaylar;

Hangi Bilgisayar Bütçeniz İçin Uygun?
Bilgisayar seçimi yaparken genellikle üst sınırı belirleyen unsuru bütçe oluşturur. En iyi bilgisayar için ya da yüksek çözünürlük sağlayan özel bir ekran kartı için yüksek maliyetleri karşılamaya hazır olmanız gerekir. Ancak öncelikle bütçenize ve ihtiyacınız olan bilgisayar özelliklerine odaklanmanız uygun olur. Bilgisayarın yerine getirmesini istediğiniz görevlerle cihaz seçiminin uyumlu olması için hedeflerinizi ve bütçenizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.

Dizüstü mü, Masaüstü mü? Boyutlar Neden Önemli?
Bir dizüstü bilgisayara mı yoksa masaüstü bilgisayarına mı ihtiyacınız olduğunu bilmek iyi bir başlangıç için önemlidir. Bu seçim aynı zamanda kullanım amacınızı ortaya koyarken boyutlarla ilgili de bir konudur. Bazıları izleme keyfi için monitörlerinin büyük olmasını isterken kimileri daha küçük olanları tercih ederek taşınabilirliği ön planda tutabilir. Yine oyun bilgisayarları için büyük ekran ve masaüstü modeller tercih edilebilmektedir. Sürekli hareket halinde iseniz küçük ekranlı bir laptop almak akıllıca bir seçim olabilir.

Marka Tercihi ve Ekstra Avantajlar
Birçok insan için cihaz markası önem taşır. Bazı markaların rekabette üstün olduğuna inanan bir kullanıcısıysanız önceliğiniz bilgisayar markasını belirlemek olabilir. Her popüler bilgisayar markası ve popüler bilgisayar modelleri rekabeti olabildiğince en aza indirmek için genellikle farklı alanlarda öne çıkar. Kimi markalar daha iyi ve uzun garanti, kimi ise daha iyi yazılım paketleri sunabilir.

Performansın Anahtarı RAM, Depolama ve İşlemci
RAM olarak da adlandırılan bellek bilgisayarınızın performansı üzerinde aynı anda çalıştırabileceği uygulama sayısından belirli bir uygulamanın performansına kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Bilgisayarınızın hızını RAM ile CPU işlemci arasındaki ilişki belirler. Çoklu görevlerden veya uygulamalar arasında geçiş yapmaktan hoşlanıyorsanız daha yüksek kapasiteli RAM size daha sorunsuz bir performans sunabilir. İşlem sistemi laptop ya da masaüstü bilgisayar özellikleri arasında performansı belirleyen temel faktördür. İyi bir işlemci sürekli donan veya kilitlenen bir bilgisayar ile kusursuz bir deneyim sunan bilgisayar arasındaki fark anlamına gelebilir.

Multimedya Deneyiminde Ekran Kartı Seçiminin Rolü
Grafik kartı da adı verilen ekran kartları video düzenleme veya 3D modelleme gibi multimedya tabanlı görevler söz konusu olduğunda cihazın performansına yardımcı olur. Bilgisayarınızı yalnızca ofis tipi uygulamalar için kullanmayı düşünüyorsanız PC veya laptop özellikleri arasında en öncelikli olanı değildir. Ekran kartı videonun bilgisayarınızda nasıl işlendiğini yönetir. Bilgisayar alırken entegre ve özel olmak üzere iki tür grafik kartıyla karşılaşırsınız. Anakarta yerleşik olan entegre grafik kartlara göre ayrı takılan özel kartlar daha güçlüdür. Bilgisayarınızda video düzenlemeyi, oyun oynamak gibi yüksek çözünürlük gerektiren işlemler için özel ekran kartı tavsiye edilir.

Depolama Kapasitesi ve Türleri
Fabrika yapımı bilgisayarların çoğu 1 terabayt sabit sürücüyle gelir. Bu da depolama alanı olarak çoğu veriyi saklamak için fazlasıyla yeterlidir. Ancak çoğu zaman sabit disk aktarım hızları bilgisayar performansının kritik bir özelliğidir. Yavaş aktarım hızları için bir çözüm, katı hal sürücülü bir bilgisayar satın almaktır. Katı hal sürücüler daha hızlı veri erişimi sağlar ve bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

OMÜ’nün akreditasyon başarısı: 25 program akredite oldu OMÜ’nün akreditasyon başarısı: 25 program akredite oldu

Garanti ve Destek Hizmetleri
Son olarak bilgisayarınızın garanti ve destek hizmetlerini gözden geçirmelisiniz. Uzun vadeli kullanım için güvende olmak önemlidir. Bazı üreticiler daha uzun garanti süreleri veya ek destek hizmetleri sunabilirler. Bu da bilgisayarınızın uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir.

Editör: Kubilay Olcan