Atinauyuşuk bir at. Bende onu uyandırmaya,canlandırmaya çalışan bir at sineğiyim.

Ben uyuyanları uyandırırım. Bir gün Atina pazar yerinde birileri Sokrates' e fena halde hakaret ediyordu; “Sokrates sen bir alçaksın, yalın ayak başı kabakcahilsin ve çirkinsin.Sokrates, başını sallayarakve gülümseyerek cevap verdi:

“Bayım siz beni tanıyorsunuz. Zengin bir aristokrat, bu sahneyi izlerken ona sordu; Böyle hakaretlere nasıl tahammül ediyorsunuz?

Sokrates yine gülümsedi ve dedi ki: ′′ Benimle gel " Tanıdığı bu aristokrat onu, eski bir tozlu depoya kadar takip etti. Sokrates bir meşale yaktı ve işe yaramaz, paçavra delinmiş bir pelerin bulana kadar etrafı aramaya başladı. Bulduğu bu pelerini adama verdi ve dedi ki: " bunu giyer misin sana uyar " Adam paçavra pelerine baktı, kızarak:

" İyi misin Sokrates? Bu paçavrayı giyecek miyim, diyerek geri attı ".

“Gördün mü?” dedi Sokrates, elbette kirli ve eski pelerini giymeyi reddettin.

Aynı şekilde adamın söylediği saçma ve edepsiz sözler de bana dokunmadı.

Birisi sana istemediğin bir şeyi verdiğinde ve sen onu kabul etmediğinde reddedilen hediyenin sahibi kimdir?Başkalarının hakaretlerine üzülmek ve öfkelenmek, onların attıkları paçavraları giymeyi kabul etmek gibidir...

Sorgulanmamış hayat, yaşanmaya değmez...En akıllı kişi neyi bilmediğini bilendir. Kimseye bir şey öğretemem,sadece onların düşünmesini sağlarım...

SADECE BİR İYİ VARDIR; BİLGİ ...SADECE BİR KÖTÜ VARDIR: CEHALET.

OFF THE RECORD… GAZETECİ YAVUZ DONAT ANLATIYOR.

Meşhur gazeteci Yavuz Donat’ın “OffTheRecord” kitabını 2 günde okudum.

OffTheRecord bir habercilik terimidir. Kayıt dışı anlamına gelir. Haber kaynağının gazeteciye kayda almaması koşuluyla açıkladığı bilgidir.

Gazetecilik etiği gereği gazetecinin bu bilgiyi açıklamaması gerekirmiş.

Yolu Adnan Menderes Süleyman Demirel Turgut Özal 12 Eylül ve 28 Şubat’tan geçen bir gazetecilik serüveni. Yavuz Donat şimdi bu 56 yıllık serüveni bir başka gazeteciye Şebnem Bursalı’ya anlatıyor.

OffTheRecord kimi zaman hüzünlendirecek kimi zaman gülümsetecek.

Fakat şu kesin okuduğunuz her anıda çok şaşıracaksınız.

Çünkü bu anıların hepsi OFF THE RECORD…

Yavuz Donat çok sevdiğim ve gazetelerde yazılarını severek okuduğum bir yazar.

Çalıştığı gazetelerde günlük ve haftalık olayları kısa kısa özet yaparak anlatır.

Siyasi görüşlerini kimseyi incitmeden kırmadan dile getirmeyi becerebilen usta bir gazetecidir. Yaşadığım sürece benim de yakinen tanık olduğum siyasi olayları 356 sayfalık kitabında çok güzel özetlemiş.

Adnan Menderes’le başlayan Türkiye’nin kötü talihi dinin siyasete alet edilmesiyle Süleyman Demirel Bülent Ecevit Turgut Özal Erdal İnönü Kenan Evren Abdullah Gül ve R.Tayyip Erdoğan’la devam etti ve maalesef devam edecek gibi de görünüyor.

Osmanlı İmparatorluğunun enkazından “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla yedi düvele karşı savaşarak bağımsız ve kimseye muhtaç olmayan Türkiye Cumhuriyetini kuran Aziz Atatürk’ün kadrini ve kıymetini bilemediğimiz ve onun ilkelerini yaşatamadığımız için bu günlere geldik. Bir atasözünde “Adam kıymeti bilinmeyen ülkelerde kıymeti bilinecek adam da yetişemez” derler. Elhak doğrudur.

BAKALIM BİLGE BAADDİN NELER SÖYLEYECEK:

1—Bir alim ziyaretçilerine demiş ki: “Hep bana geliyorsunuz bir günde kendinize gelsenize…

2—Yaşlılıkta hafıza ve mesanenin çalışma şekli benzerdir. ( Victor Hugo)

3—Türkiye’deki bütün göçmenleri kovduğumuzda geriye bir tek 12 bin yıl önce Urfa Göbeklitepe’de yaşamış olan kavim kalıyormuş.

4—Hayatında karışıklık istemiyorsan kural basit. Eşyaları aldığın yere insanları da hakettiği yere koyacaksın. (Kinsun)

5—Dün Özgürlük parkında Mobil’den çok sevdiğim emekli Deniz Satışları Müdürü AhmelKutatgu ile yaklaşık iki saat sohbet ettik. Mobil hatıralarımızı ve Mobil’in seçilmiş güzel insanlarını andık. Güzel dostlarla görüşmek sohbet etmek insanın ruhuna iyi geliyor. Sizlere de tavsiye ederim.

15 Nisan 2022 / Mehmet Özata