Fırından çıktığında evinizi saracak harika kokular, tam ölçüsüyle hazırlanan haşhaşlı çöreklerle başlar. İç harcının muhteşem lezzetiyle damağınızı şenlendiren bu tarif, pratik yapımıyla da dikkat çekiyor. Hem hamurunun kıvamını tutturan tam ölçüler hem de iç harcının dengeli karışımı, her lokmada bir ziyafet sunuyor.

Şerbetli tatlılarda yeni trend: Sütlü Revani nasıl yapılır? Şerbetli tatlılarda yeni trend: Sütlü Revani nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetlerinize modern bir dokunuş katmak istiyorsanız, tam ölçüsüyle hazırlanan haşhaşlı çörek tarifi tam size göre. Bu tarifte, hamurunun kıvamından iç harcının lezzetine kadar her detay düşünülmüş. İç harcın tereyağı ve haşhaş ezmesiyle buluştuğu bu tarif, herkesin beğenisini kazanacak.

Ev yapımı tatların vazgeçilmezi olan haşhaşlı çörek, özellikle tam ölçüsüyle hazırlandığında muhteşem bir lezzete dönüşür. İncecik açılan hamurların arasına serpiştirilen iç harç, fırından çıktığında altın rengiyle parlayan, mis gibi kokan çörekler haline gelir. Bu tarif, fırının sırrını evinize taşıyan bir lezzet şöleni sunuyor.

Tam Ölçüsü İle Muhteşem Haşhaşlı Çörek Tarifi

Malzemeler

Hamuru için;

2 su bardağı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
2,5 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 7 su bardağı kadar un

İç harcı için;

250 gram haşhaş ezmesi
Yarım su bardağı toz şeker
150 gram eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ (yağı kıvamına göre kontrollü ekleyin çok akışkan olmasın)

Üzeri için;

2 adet yumurta sarısı

Tam Ölçüsü İle Muhteşem Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır?

Hamuru için; un dışındaki tüm malzemeler yoğurma kabına alınarak karıştırılıp kontrollü un eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edilerek 45 dakika üzeri kapalı mayalanmaya bırakılır.
İç harcı için; eritilmiş tereyağı, toz şeker ve haşhaş ezmesi iyice karıştırılarak kontrollü kıvamını ayarlayarak sıvı yağ eklenir.
Mayalanan hamur dört eşit parçaya bölünerek hafif unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde dört parça hamur da açılıp kenara alınır.
Açtığımız hamurlardan bir katına iç harcı eklenip iyice her yerine yayılıp diğer açtığımız hamur da üzerine kapatılıp tekrar iç harcı eklenerek diğer açtığımız bezeler de aynı şekilde iç harcı eklenerek üst üste koyulur.
Ortadan önce dörde bölünüp ince uzun şeritler halinde kesilir ve her ince uzunca kestiğimiz hamurun iki ucu da farklı yönlere çevirilerek döndürülüp, kendi etrafında sarılarak gül şekli verilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Kestiğimiz diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilip üzerine yumurta sarısı sürülür.
180 derece gırında kızarıncaya kadar kontrollü pişirilir.

Püf noktası

Hamurun iç harcı eklenerek tüm katlar hazırlandığında bıçakla kesilmeden önce hamur bütünken kenarlardan çekiştirilerek incelterek açalım mutlaka ki çöreğimiz pişerken kalın olmasın.

Tam ölçüsüyle hazırlanan muhteşem haşhaşlı çörek tarifi, ev yapımı lezzetlerin en özel örneklerinden biridir. Pratik yapımı ve göz dolduran sunumuyla herkesin beğenisini kazanacak bu tarif, özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezi olmaya adaydır. Evinizi saran mis gibi kokular eşliğinde, bu muhteşem çörekleri yaparak sevdiklerinize keyif dolu anlar yaşatabilirsiniz.