Ey oğul!

Unutma, iki kelime çok değerlidir. Çünkü içinde riya, abartı yoktur. Birincisi acı yaşandığı an sıcağı sıcağına söylenen diğeri ise yazılan kelimenin üzerine bir damla gözyaşı dökülendir. Onun için bu iki kelimenin kıymetini hiçbir zaman unutma ve istifade etmeye çalış oğul.

Ey oğul!

Eskilerin içlerine attıkları dışarıya döktüklerinden daha çoktu, Şimdikilerin ise dışlarına döktükleri içlerine attıklarından daha çok. Sen yine her şeyi dışarıya (sosyal medyaya) dökmek yerine içeriye at ki, sonra muhafazası kolay olsun oğul.

Ey oğul;

Şu fani dünya da annelerin, babaların, kardeşlerin, eşlerin dostların eften püften hallerine gönül koyup da uzaklaşıp, vefatından sonra salından tutmadan önce, sağlığında elinden tutmak en güzel olanıdır. Sen bu güzelliği yaşatmaya çalış oğul.

Ey oğul!

Bir insan aile içindeki bir sırrını başkasına verdiğinde gün gelir -benden duymuş olma- denilerek ulaşır birilerine. Onun için bir şey sır ise çıkmamak üzere gömülmeli toprağın ta dibine. Tabi ahirette tekrar yeşereceği de biline. Sen sırlarına daima hâkim olmaya çalış oğul.

Ey oğul!

Özellikle alt ve orta gelirliler olarak düğünler de gelin arabasına adet olduğu üzere ‘’Evleniyoruz mutluyuz’’ yazıyoruz. Düğün ortamında başta gereksiz harcamalar olmak üzere israf derecesinde masraflar ortaya çıkınca düğün sonrası ‘’Evlendik borçluyuz, geçinemiyoruz’’ diye yazamasak da tabiri caizse sazını çalıyoruz. Bunun için düğünlerde ifrat ve tefritten kaçınarak ortasında hareket etmek en doğru olanıdır. Sen bunu şiar edinmeye çalış ki, akabinde en güzel günleriniz borç ödemekle geçmesin oğul.

Ey oğul!

Bir konuda birilerinin fikirlerini almak istediğin zaman cümleye, bence diye başlayıp yönlendirme yapma. Daha sağlıklı cevap alırsın. Çünkü bence dersen sence cevaba yakın yorum alırsın oğul.

Ey oğul!

Bazen gören olamaz, maalesef olan da göremez. Sen gören isen olmaya, oldun ise de daima görmeye çalış oğul.

Ey oğul!

Emek verip bir kitabı okuyucu ile buluşturduğunda, çevrende dört çeşit insan ortaya çıkar. Birincisi, hem tebrik edip hem de en kısa zamanda temin edip okumaya çalışacağım diyenler. İkincisi, tamamen duyarsız olanlar. Üçüncüsü, sadece tebrik edip okumak istemeyenler. Dördüncüsü ise, tebrik edip hediye edersen okuruz diyenlerdir. Sen daima birincisi olmaya çalış oğul.

Ey oğul!

Herkes okunaklı yazabilir ama dokunaklı yazamaz. Dokunaklı yazılanları daha hassasiyetle okuyup tefekkür eyleyesin oğul.

Ey oğul!

Nesillere sahip çıkılmaz ve akabinde değişirlerse, dedelerinin vatan uğruna savaştıkları ile torunları sarmaş dolaş olup dolaşırlar. (On bin Çeçen askeri Ukrayna’ya karşı Rusya lehine savaşmak için yola çıktı - TV) Onun için dedelerinin mirasına fire vermeden sahip çıkmalarından kopmamaları adına daima sahip çıkmak gerekir oğul.

Ey oğul!

Afet sonrası enkazlar üzerinde yapılan fısıltı zeminde enkaz altında kalmış olanların iniltisini bastırır da, erken ulaşılmalarına engel olur. Onun için afetler sonrasında enkaz üzeri ve yakınlarında görevlilerin çalışmasına engel olunmamalıdır oğul.

NOT: ‘’Mahirane Söylemler’’ kitabım çıktı. Benimle iletişime geçerek / seçkin sitelerden / Çorum merkezde Emin Kırtasiye ’den / Osmancıkta Hilal Kırtasiye ‘den temin edilebilir.