Sodalı kekin sihirli dokunuşuyla tatlı anlarınızı zenginleştirmeye hazır olun. Bu basit tarif, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak ve uzun süre tazeliğini koruyarak tatlı ihtiyacınızı lezzetli bir şekilde giderecek.

Yumurta ve süt kullanmadan hazırlanan bu sodalı çikolatalı kek tarifi, mutfakta pratiklik arayanlar için ideal. Uzun süre taze kalmasıyla bilinen bu kek, lezzetiyle de herkesi büyüleyecek.

Bu tatlıya kimse hayır diyemiyor: Efsane Kadayıflı Muhallebi tarifi Bu tatlıya kimse hayır diyemiyor: Efsane Kadayıflı Muhallebi tarifi

Çikolatalı tatlılara yeni bir soluk getiren sodalı kek, lezzetli ve pratik tarifiyle tatlı severlerin yeni favorisi olacak. Yumurta ve süt kullanmadan hazırlanan bu kek tarifiyle, tatlı anlarınıza yeni bir tat katın.

Malzemeler

1 şişe maden sodası ( 200 ml sade )
1,5 su bardağı toz şeker ( 200 ml’lik bardak ile )
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 Türk kahvesi fincanı su
2 çorba kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
2 su bardağı un ( 200 ml ‘lik bardak kullandım )
1 su bardağı oda ısısında süt
1 paket hazır çikolata sos ve sos için süt ( pakette yazdığı kadar )

Hazırlanışı

İçerisinde yağ veya su kalıntısı bulunmadığından emin olduğunuz büyükçe bir karıştırma kabını tezgaha çıkarın. Tezgaha çıkardığınız karıştırma kabının içerisine 1,5 su bardağı toz şekeri dökün. Döktüğünüz şekerin üzerine bir şişe sade maden sodası ilave edin. Ardından karışımı şeker sodanın içerisinde eriyene kadar çırpın.

Toz şeker sodanın içerisinde eridikten sonra karıştırma kabının içerisine bir kahve fincanı kadar su ve bir kahve fincanı kadar sıvı yağ ilave edin. Ardından karıştırmaya devam edin.

Birkaç tur karıştırdıktan sonra karışımın içerisine bir elek yardımıyla 2 su bardağı un ile 2 çorba kaşığı kakao ekleyin. Kakao ve unun hemen ardından yine aynı şekilde elek yardımıyla bir paket vanilya ile bir tatlı kaşığı tarçını da karışımın içerisine ekleyin. Son olarak bir paket kabartma tozunu da karışımın içerisine ilave edin. Kabartma tozunu da ekledikten sonra karışımı güzelce karıştırın.

Keki pişirmek için kullanacağınız kare fırın kabını çıkarın. Fırın kabının içerisini tereyağı ile yağlanmamış yer kalmayacak şekilde güzelce yağlayın. Tereyağı yerine isteseniz margarin de kullanabilirsiniz. Ardından yağladığınız fırın kabının içerisine hazırlamış olduğunuz kek hamurunu güzelce dökün. Kek hamurunun içerisinde hava boşluğu kalmaması için fırın kabını sert bir yüzeye birkaç kez vurabilirsiniz. Ardından tepsiyi fırına yerleştirin.

Kek piştikten sonra fırından alabilirsiniz. Eğer kekin piştiğinden emin olamıyorsanız keke bir kürdan batırıp test edebilirsiniz. Eğer kekin üzerinde kek hamuru kalmışsa kekiniz tam pişmemiş olabilir. Keki fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığını atması için 7-8 dakika kadar bekletin. Ardından oda sıcaklığındaki bir su bardağı sütü kekin üzerine dökün. Sütü döktükten sonra keki soğuması için bir kenara kaldırın.

Kekiniz soğurken siz de aldığınız çikolatalı sosu kutusundaki tarife uygun olarak hazırlayın. Ardından hazırladığınız çikolata sosunu soğumuş kekin üzerine dökebilirsiniz. Çikolata sosunu döktükten sonra da biraz dinlendirin. Dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Kekiniz hazır, afiyet olsun.

Püf Noktası

Eğer isterseniz kekin üzerine çikolatalı sos dökmeden önce krem şanti de dökebilirsiniz.

Sodalı kek tarifi, pratikliği ve lezzetiyle mutfaklarda yeni bir trend yaratıyor. Yumurta ve süt kullanmadan hazırlanan bu çikolatalı kek, uzun süre tazeliğini korumasıyla tatlı ihtiyacınızı en lezzetli şekilde gideriyor. Bu kolay ve lezzetli tarifi deneyerek, tatlı anlarınıza yeni bir lezzet katın. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi