Haşhaşın içeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi güçlü yatıştırıcı maddeler bulunuyor. Bu maddelerin etkileri nedeniyle haşhaş, doğada bulunan en kuvvetli ağrı kesicilerden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle uykusuzluk ve yorgunluk çekenlerin tüketmesi tavsiye edilen haşhaş, ayrıca yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi bulundurmasıyla hücrelerin sağlıklı işlemesini destekliyor.

Ancak haşhaşın içerisinde bulunan bu güçlü maddeler, kontrolsüz tüketildiğinde bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, haşhaşın haftada en fazla üç kez tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

İstanbul'da Ücretsiz HPV aşı uygulaması başlıyor İstanbul'da Ücretsiz HPV aşı uygulaması başlıyor

Haşhaş, 100 gramda ortalama 525 kalori içeriyor ve aynı zamanda C ve B6 vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi önemli mineralleri barındırıyor. Bu özellikleri sayesinde haşhaş, diş çürümesi ve ağız kokusunu önleyebiliyor, mesane iltihabı ve kabızlığı gideriyor, demir eksikliğini önleyebiliyor ve kilo vermek isteyenlere yardımcı oluyor.

Haşhaş tohumlarındaki zengin bakır ve demir içeriği, kırmızı kan hücresi oluşumunu destekleyerek anemi ve kanla ilgili diğer durumların önlenmesine yardımcı oluyor.

Tüm bu faydalara rağmen, haşhaşın doğru ve dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyorlar. Haşhaş tüketimine başlamadan önce mutlaka bir sağlık profesyonelinden tavsiye alınması gerektiği belirtiliyor.

Haber Merkezi

Editör: Ulaş Odabaş