İsrail'in 18 gündür bombaladığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak, 5 bin 791’e yükseldi.

Sivil katliamının durdurulması yönünde dünyadan yükselen çağrılara rağmen İsrail güçleri, ayrım yapmadan Gazze'yi bombalamaya devam ediyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki farklı mahallelerde bulunan 400 yerin vurulduğu bildirildi.

Açıklamada, vurulan yerlerin "Hamas hedefleri" olduğu iddia edildi.

İsrail ordusu, açıklamasında hedeflerden birinin cami olduğuna da yer verdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında artan ölü ve yaralı sayısına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791’e, yaralıların sayısının da 16 bin 297'ye yükseldiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Gazze'deki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğü kaydedildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze kentindeki Vefa Hastanesi yakınları ile Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki çarşıyı bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, bombalanan söz konusu iki bölgede onlarca ölü ve yaralının olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyini yoğun şekilde bombalıyor

Gazze’ye 18 gündür bomba yağdıran İsrail ordusu, öğle saatlerinde kuzeydeki bölgelere yeniden yoğun saldırı başlattı.

Savaş uçakları Beyt Hanun Mahallesi’nin de yer aldığı bölgelere çok sayıda saldırı düzenledi.

Hava saldırılarının yanı sıra İsrail ordusuna ait obüsler de bölgeyi bombaladı.

Saldırılar nedeniyle Gazze’nin kuzeyinde sınıra yakın bölgelerden dumanlar yükseldi.

İsrail'in gece boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 120'ye ulaştı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçaklarının gece Gazze'nin çeşitli bölgelerinde sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 120 kişi yaşamını yitirdi. Daha önce yapılan açıklamada 110 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Han Yunus, Refah, Beyt Lahiya, Cibaliya kentleri ile Beric Mülteci Kampı'nda sivil yerleşim yerleri hedef alınırken, saldırılarda onlarca kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Bombalanan binaların enkazlarında arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, sivilleri hedef almadıklarını savundu

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, AA muhabirinin "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de sivilleri korumak için çatışmaya 'insani ara' verilmesi gerektiğini söyledi. Siz bu teklif hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtladı.

Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı

İsrail'in bölgeye insani yardım, su, gıda ve ilaç sağladığını iddia eden Cohen, "Biz hiçbir zaman insanları hedef almadık." dedi.

Erkek, kadın ve çocukların hedef alınmadığını savunan Cohen, "Sadece Hamas teröristlerini hedef alıyoruz." diye konuştu.

Cohen, İsrail'in uluslararası hukuka göre hareket ettiğini ileri sürdü.

BM'den Gazze için yakıt uyarısı

BBC'ye konuşan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Tamara er-Rifai, tükenen yakıtın "en üst sıradaki öncelik" olduğunu vurgulayarak "Yakıt sağlanmazsa Gazze'deki çalışmalarımızı yarın akşam durdurmak zorunda kalacağız ve bu nedenle insanlar ölebilir." dedi.

Gazze Şeridi'nde gıda ve suyun tükendiğine, acil insani yardımın ulaştırılmasının gerekliliğine dikkati çeken Rifai, şunları söyledi:

"Kamyonların bu yardımları ulaştırabilmesi için yakıta ihtiyacımız var. İnsanların temiz suya erişebilmesi, su arıtma tesisinin çalışması için yakıta ihtiyacımız var. Hastanelerde, çalışmaması durumunda insanların öleceği hayat kurtaran makinelerin yakıta ihtiyacı var."

Rifai, Hamas'ın Gazze'ye gönderilecek yakıtı kullanacağı yönündeki iddialara dair ise "BM'nin Gazze'ye ulaşacak her türlü yardım ve yakıtın kendisinin denetiminde olacağına ilişkin uluslararası toplum ve yardım kuruluşlarına garanti verdiğini" vurguladı.

İsrail ordusu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermeyeceğini yineledi

Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermeyeceğini yineledi.

Gazze'de bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide salgın hastalık vakaları tespit edildi
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, çok sayıda uyuz, ishal, su çiçeği, cilt hastalıkları ve bronşit gibi hastalıkların tespit edildiği duyuruldu.

Açıklamada, "Gazze Şeridi'nde bir günde sağlık ocaklarında çoğu çocuk olmak üzere 3 bin 150 salgın hastalık vakası tespit edildi." ifadeleri kullanıldı.

İçme ve günlük kullanım suyunun yetersizliği ile kişisel temizlik ihtiyacının karşılanamadığına vurgu yapılan açıklamada, "Barınma merkezlerindeki büyük kalabalıklar nedeniyle salgın hastalıklar hızla yayılıyor." ifadesine yer verildi.

Hastanelerin durumunun kötüleştiği kaydedilen açıklamada, "Gazze Şeridi'ni vuracak ve kontrol edilmesi mümkün olmayacak büyük bir salgın dalgasına" karşı uyarıda bulunuldu.

İsrail, Gazze’den topraklarına sızmaya çalışan Hamas'ın dalgıç unsurlarını hedef aldığını duyurdu
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetlerinin, Zikim bölgesinden deniz yoluyla İsrail topraklarına sızmaya çalışan Hamas’a bağlı dalgıçlardan oluşan bir hücreyi hedef aldığı ifade edildi.

İsrail savaş uçaklarının, silahlı unsurların Gazze Şeridi’nden ayrıldığı askeri yerleşkeyi vurduğu kaydedildi.

Açıklamada, sızmaya karşı İsrail güçlerinin bölgede aramalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Gazze'de üç bölgeyi hedef alan saldırılarda en az 25 kişi öldü

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'nin Cibaliya beldesi, En-Nuseyrat Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya beldelerini bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, saldırılarda en az 25 kişinin hayatını kaybettiği ve cesetlerin enkaz altından çıkarılmaya çalışıldığı aktarıldı.

Görgü tanıkları, hedef alınan iki bölgenin de yoğun nüfuslu olduğunu ve saldırının onlarca metrekarelik alanda geniş çaplı tahribata yol açtığını ifade etti.

Tanıklar, sivil savunma ekiplerinin enkaz haline gelen binada kurtarma çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 50 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde Filistinlilere yönelik gözaltı baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.

İsrail güçlerinin gece saatlerinden beri Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 50'yi aşkın Filistinliyi gözaltına aldığı aktarılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinli sayısının 1265'e ulaştığı kaydedildi.

Editör: Anadolu Ajansı