"Çorum yaylaları, Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Kargı, Abdullah, İskilip ve diğer yaylaların bol oksijenli havası, doğal kaynak suları ve yemyeşil çayırlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere unutulmaz bir doğa deneyimi sunuyor.

Çorum yaylaları, doğa tutkunları için bir cennet. Çorum'un eşsiz yaylaları, bol oksijenli havası, doğal kaynak suları ve yemyeşil çayırlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor. Kargı, Abdullah, İskilip ve Osmancık Başpınar-Karaca gibi pek çok yaylanın içerisinde bulunduğu bu bölge, doğa severler için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.

Havaların iyice ısındığı şu günlerde bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasından geçen akarsularıyla doğa harikası Çorum yaylaları, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor. 

Doğa Harikası Çorum Yaylalarına Genel Bakış

Şehir gürültüsünden ve bunaltıcı sıcak havadan kurtulmak amacıyla çıkılan, sessizlik içerisinde yükselen kuş sesleri ve serin havasıyla ‘kafa dinlemeye’ değer görülen yaylalardan birisi olan Kargı Yaylası (Eğinönü) Çorum’a 140 km, Kargı’ya 26 km uzaklıkta. Bu bölgede birbirine bağlantılı; Eğinönü, Aksu, Karandu, Göl, Örencik, Karaboya, Gökçedoğan yaylaları mevcut. Bu yaylalarda, yöresel yayla mimarisine uygun yayla evleri geleneği halen devam ediyor.         
Üzerlerinde sonradan yapılan Aksu ve Gökçedoğan göletlerinde yetiştirilen alabalıkları, yöreye özgü bitki örtüsü ve bol su kaynakları ile bir doğa harikası görünümünde.

Alacahöyük'ten çıkarılan Çorum'un tarihi hazineleri yuvaya geri döndü Alacahöyük'ten çıkarılan Çorum'un tarihi hazineleri yuvaya geri döndü

Kargı Yaylası: Doğal Kaynak Suları ve Yemyeşil Çayırlar

İstanbul'u Doğu Karadeniz'e bağlayan yol güzergahından 12 km içeride bulunan Kargı ilçesinden 8 km kuzeydoğu yönüne gidildiğinde Kargı Yaylası ve ona bağlı olarak Aksu, Çobanlar, Örencik, Göl, Çetni, Doğluca ve diğer yaylalara ulaşmak mümkün.

Abdullah Yaylası: Sarıçam ve Karaçam Ormanları İçinde Saklı Cennet

Çorum ve Kargı’nın en yüksek dağı olan Köse Dağı (2050) üzerinde yer alan Abdullah Yaylası’nın Çorum’a uzaklığı 114 km, Kargı ilçe merkezine uzaklığı ise 26 km. İstanbul’u Samsun’a bağlayan ve Osmancık’tan geçen karayoluna 12 km mesafede. Geliş yerlerine göre, iki farklı güzergâh izlenebiliyor. Bunlardan ilki İstanbul–Samsun Karayolunu izleyerek Osmancık Yolu üzerinden, ikincisi Ankara-Çorum Karayolunu izleyerek yine Osmancık yolu üzerinden bölgeye ulaşmakta.

Temiz ve bol suyu bozulmamış doğası yanında, sarıçam, karaçam gibi diğer kendine özgü bitki örtüsü ile görülüp konaklamaya değer yaylalardan olan Abdullah Yaylası’nda 22 yataklı konaklama ünitesi, 120 kişilik restaurant ve 1000 kişilik piknik alanı bulunuyor.

BAYAT KUNDUZLU VE KUŞCAÇİMENİ YAYLALARI

Çorum’un Bayat ilçesi sınırları içerisinde ve ilçenin kuzeyinde dağlık Karatepe mevkiinde yer alan Kunduzlu ve Kuşçaçimen yayları, il merkezine 100 km. Bayat ilçe merkezine 25 km. uzaklıkta bulunuyor. 
Özellikle Kuşcaçimeni yaylasında yaz aylarında kamp amaçlı çadırlar kurulabiliyor. 

İskilip Yaylaları: Bitki Örtüsü ve Doğal Güzellikleriyle Öne Çıkan Bölge

İskilip’in kuzeyinde sarıçam, karaçam, köknar, meşe gibi yöreye özgü bitki örtüsü ile kaplı yüksek dağ silsilesi üzerinde birbiri ile irtibatlı doğal güzellikleri ile dikkati çeken birçok yayla yer alıyor.
Bunlardan İskilip-Tosya karayolu üzerinde bulunan Elmabeli-Beşoluk ve Çiçekli yaylaları, aynı güzergahın 8’inci km’sinden sola 17 km gidildiğinde Demirbükü ve Yalak yaylaları piknik ve mesire alanlarından iç turizmde yoğun şekilde yararlanılmakta.

OSMANCIK BAŞPINAR-KARACA YAYLALARI

Osmancık’ın Başpınar köyüne 8 km. uzaklıkta olan yaylanın, altyapısı büyük ölçüde tamamlandı. Çadırlarda konaklamanın mevcut olduğu yayla, Çorum-Osmancık yoluna 20 km, Çorum’a 50 km mesafede bulunuyor.
Bölgeye İstanbul-Samsun Karayolu ve Ankara-Çorum-Osmancık Karayolundan ulaşmak mümkün.

Karaca Yaylası'nda da altyapı büyük ölçüde tamamlanırken, bölge kamp kurmak için oldukça uygun özellikler taşıyor.

Editör: Merve Kayış