Büyük Çerkez Soykırım ve Sürgünü’nün 160.yılında anıtın yapılacağı Şehitler Parkı’nda çınar ağacı dikilerek anma programı yapıldı.

Çorum Belediyesi’nin katkılarıyla Şehitler Parkı’nda anıtın yapılacağı yere çınar ağacı dikildi.

Programa Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Başkan Yardımcısı Av. İsmail Yağbat, MHP Belediye Meclis Üyesi ve Cumhur ittifakı Grup Başkanı Başkan Vekili Arslan Kaynar, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Semra Akyüz Özdağ, Sungurlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Haşim Özsaray, Alaca Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Tuncel, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Cahit Aslan, Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Ceylan, Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri Hatice Nilüfer Kaya, Turhan Yılmaz, Ömer Atalar, Şeneser Tokmak, Semanur Kemaloğlu katıldı. 

Çorum Kafkas Kültür Derneği adına Denetim Kurulu Üyesi Mustafa Aziz Özbek açılış konuşmasında “Bugün bizim yüzyıllar boyunca soykırıma uğradığımız ve anavatanımızdan çeşitli ülkelere ve  Osmanlı topraklarına sürülüşümüzün 160. Anma yılı. Aslında büyük bir yastan ibaret 21 Mayıs 1864 ama seneler geçtikçe 1864 belleğimizde yer ettiği sürece bizi çelikleştirdi, habzemize ve insanlığımıza, dostluğumuza daha sıkı bağlanmamızı sağladı.
Bunları sağlarken tek elde ettiğimiz koruyabildiğimiz çok geniş bir kültüre sahip olduğumuz ana dilimizi kaybettik. Gençlerimiz biz olduğunu unutmaya başladı. Biz bugün burada gençlerimize ve gelecek çocuklarımıza 1864’ün ne anlama geldiğini niçin Çerkez olduk neden buraya geldikleri anlamaları için bir ağaç akabinde de bir anıt projesinin başlangıcındayız.

Bize bu imkanı sağlayan Başta Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat ve bu konuda emeği geçen personele bu fikrin oluşmasında ön ayak olan yönetim kademesindeki arkadaşlara binlerce teşekkür ediyorum. Onlar bizim kardeşlerimizdi bizi benimsediler ve bizimle birlikte acımızı paylaşma ihtiyacı duydular. Bunu duyarken de elbette ki engin bir kültürün kaybolmamasına, Türkiye’de yaşan toplumun bir mozaiğin parçası olduklarını düşündükleri Çerkeslerin varlıkları ile dilleri ve kültürleri ile yaşamasını sağladılar” dedi.

“ACIMIZI PAYLAŞMAK İÇİN BURADAYIZ”

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın 21 Mayıs Soykırım ve Sürgün anma programında yaptığı konuşmada, “Çok özel bir günde bir aradayız, Biraz önce burada konuşmasını yapan ağbeyimizde acımızı paylaşmak üzere buradayız hoş geldiniz ifadesini kullandı aslında bu ifade doğru bir ifade değil Çükü bu acı sadece Çerkezlerin acısı değil tüm ümmeti Muhammedîn, insanlığın acısı Biz buraya bir belediye başkanı olarak acınızı paylaşmaya gelmedik Ortak acımızı an maya ortak acımız paylaşmaya geldik. Bu Tüm İslam coğrafyasını acısı bunu düzeltmek istedim açıkçası bunu düzelterek sözlerime başlamak istiyorum. Bu acı 21 Mayıs 1864 başlayan değil Habil ile Kabilin mücadelesi ile başlayan insanlık tarihiyle başlayan acılar silsilesinin bir parçası. Habil ile Kabil, Nemrutla , İbrahim’in, Firavunla, Musa’da Firavun ne ise aynen uzatabiliriz orda ki iki yapıyı 21 Mayıs 1864 de Çarlık Rusyası Firavunla Nemrut temsil ettiği Kabilin temsil ettiği bir anlayışı temsil etmesi bakımından insanlık tarihinin akışıyla ilgili olarak son derece önemli ve kıymetli” dedi.

“ZULME BOYUN EĞMEDİLER”

Aşgın, “Gazze’de aynı acıyı yaşıyor isek Gazze’de soykırım varsa orda Nemrutlar var, İbrahimler var, daha dün Avrupa’nın insan haklarının demokrasinin beşiği olarak bize yutturulmaya çalışan artık şuanda açık ve net Avrupa’daki , Bosna Hersekteki olayda da Sırplar yine olaylar ama şöyle tarihe baktığımızda tarih yine Şeyh Şamilleri, Ulubatlı Hasanları yazacak. 21 Mayıs 1864 hepiniz 100 binlerce insan öz vatanın garip, öz vatanın farya olan Kafkas halkları Çarlık Rusya’sını işgali sonra şanlı direnişçiler, şanlı mücahitler Allah’ın davası devam etsin vatanımız baki olsun diye canını ortaya koyan Kafkas halkları başta Çerkezler olmak üzere onlara iki seçenek sundular ya sürgün ya soykırım ya boyun eğme ama hamd olsun Ümmeti Muhammed’in çocukları tarih boyunca zalimlere boyun eğmediler kahramanlık destanı yazdılar, canlarını ortaya koymak suretiyle işkenceler ve olumsuzluklara rağmen direnişi ateşlediler ve şu anda da direniş ateşi bizi aydınlatılıyor” açıklamalarında bulundu.

Dilan Polat davasında flaş gelişme! Tahliye edildiler Dilan Polat davasında flaş gelişme! Tahliye edildiler

ZULÜM UNUTULURSA TEKRAR EDİLİR”

“Tarihler net rakamlar veremiyorlar bu kadar uzun bir zaman zulüm ki net rakam yok” diyen Aşgın, “Bir çok insanlık hikayesi var Karadeniz’in sularında boğulan, açlıktan, hastalıktan, kıtlıktan, doğal afetten yollarda ölenler ve bu gün 160 yıl öncesini “unutmadık, unutmayacağız” diyenler Aliye İzzet Begoviç’in söylediği gibi “Zulüm unutulursa tekrar edilir” dediği gibi asla unutmadan dik duranlar, dik yürüyenler davasının inancının peşinde olanlar şuan burada Dünyanın merkezinde Çorum’da anıyoruz, yaşıyoruz inşallah bir daha olmasın diye dua ediyoruz. Sadece Çerkeslere Türklere, Müslümanlara değil dini, ırkı ne olursa oldun hiç kimseye zulüm olmasın, hiç kimse mazlum olmasın diye inşallah bu aziz millet bütün unsurlarıyla Çerkesi, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnüsü hepsiyle tarih boyunca dimdik ayakta durdu bundan sonrada durmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“TÜM MAZLUMLARI ANLATAN BİR ANIT YAPACAĞIZ”

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Kafkas Kültür Derneği bizim çok önemsediğimiz çok samimi çalışmalara şahit olduğumuz 5 yıldan bu yana yakın diyalog içindeyiz yakın hissediyoruz kendimiz aca bu anlamda Çorum’da bir anıt yapılabilir mi denildiği zaman ben hiç düşündüğümü hatırlamıyorum. Beraber konuşalım beraber planlayalım, en güzelini en anlamlısını tarihe not düşecek şekilde hep beraber yapalım dedim. Şu ana kadarda güzel gelişmeler oldu. Tüm yönetim güzel bir çalışma yaptık alan olarak burayı tespit ettik. Bu park özel bir park Şehitler Parkı, karşısında şehitliğimiz hemen karşısında 15 Temmuz Şehitler Müzemiz ve yanında adı Şehitler Parkı olan bu parka yapılabilirdi. Buraya geldiler gezdiler yerini tespit ettiler. Karşıdaki duvarlar rölyeflerle ilgi bir çalışmayla önümüze geldiler. Son şeklini hep beraber vereceğiz. En güzelini burada yapacağız. Sadece Çerkezlere yapılan bir durum değil, tüm mazlumları anlatan anıtlar olsun dedi. Bizde Bosna’da yapılan zulmü, Gazze’de yapılan zulmü, Doğu Türkistan’daki zulmü ve benzeri zulümleri de anlatan güzel anıtsal bir alan olarak kazandıracağız. Çocuklarımızı burayı gezdireceğiz eğer vatanınıza, bayrağınıza sahip çıkmazsanız başka topraklarda torunlarınız yapar. O yüzden başarılı olacaksınız, çalışkan olacaksınız. Vatan, devlet ve millet sevgisiyle kendilerine anlatacağız. Çınar en uzun yaşayan ağaçlardan bir tanesi bu günün anısına dikeceğiz. Rabbim tarih boyunca ebediyete irtihal etmiş olan şahadete kavuşmuş olan Kafkas şehitlerimiz Çerkez şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimize rahmetiyle muamele eylesin cennette inşallah cemaliyle müşerref kılsın. Bizleri tüm şehitlerimize layık olarak yetişmemizi, onlara layık olarak güzel işler yapmamızı sağlasın” dedi.

Editör: Haber Merkezi