Ey oğul;

Bir insan kötü zamanında yanında olup sana destek olmuşsa iyi zamanında küs olsa bile değerlidir. Yine bir insan kötü zamanında senden uzak kalmışsa iyi zamanında yanında olsa bile diğeri kadar asla değerli değildir. Onun için bu ayrımı iyi düşün ve insanları ona göre tanımaya çalış oğul.

*

Ey oğul;

Hanımının bağ bahçeye gönüllü olarak gelmesini istiyorsan bahçede onun özel ilgi duyduğu gül çiçek vs. dikmesi için alan tahsis et. Kendi oraya diksin ve bakımını da yapsın. Gerisi kendiliğinden gelir oğul.

*

Ey oğul;

Bağ bahçe gönül işidir. İçten gelmese zoraki sevilemez. Hobi bahçenize gittiğinizde hanımın, çocukların kendiliğinden sebzenin içinde, kenarında gördüğü otu yolmaya başlamışsa onlar bahçeden zevk alıyor demektir. Yoksa basıp geçiyorsa zoraki geliyor demektir ona hareket eyle oğul.

*

Ey oğul;

Bir söz ki incitmiş ise seni onu sırtında daim taşıma anında ver cevabını emi. Rahatlarsın oğul.

*

Ey oğul;

İki türlü insan vardır bir öz de bir de söz de. Aradaki farkı anlamak için iyi kötü günde birazcık gözle oğul.

*

Ey oğul;

Yanında olanın karşıya geçmesine bir acı söz yeter lakin karşıda olanın yanına gelmesine bin tatlı söz gerekir. Onun için sözlerine daima dikkat eyle oğul.

*

Ey oğul;

Düşünce, daha çok değer kazanır insan düşünce. Onun için düşenin yanında olmaya özen göster oğul.

*

Ey oğul;

Lüzumsuz kelamın ve duyulmayan selamın olumsuz etkisi çok olur o halde lüzumsuz kelamdan ve duyulmayan selamdan uzak kalmak gerekir oğul.

*

Ey oğul;

Analar babalar evlatlar büyüdükçe sevinir, evlatlar ise ahir ömürde analar babalar Hakka yürüdükçe sevinir. Sen daim anana babana hizmet eylemeye özen göster ve hakka yürüdü de kurtulduk deme oğul.

*

Ey oğul;

İnsan, yerine göre ben sende ne kadarsam sen bende o kadarsın daha fazlasını bekleme bulamazsın diyebilmelidir oğul.

*

Ey oğul

Hayatta dert edinmeyenin derdi olmaz dert edinenin de derdi eksik olmaz ama sen yine de gerektiğinde dert edinmeye çalış oğul.

*

Ey oğul;

Dokuz ayda oluşan kalbin dokuz saniyede kırılmasına müsaade etme. Haklı isen dik dur ve asla geri geri gitme oğul.

*

Ey oğul

Ufkun biraz açıksa, Anadolu tabiri ile gözünde keş varsa büyükşehirlere git ama gidince de geldiğin yerleri unutma. CV’ de büyükşehir yazar ve adam lazım olduğunda bizim büyükşehirde tecrübeli adamımız var deyip tercih sebebi oluverirsin oğul.

*

Ey oğul;

Hizmetli yaş haddinden emekli olurken yeni atanan genç amirine ‘’Bak amirim, biz makam görmesek de bu makamlardakini çok gördük. Sen tahsil görmüş adamsın bu sözden ne anlarsan anla ve ona göre kendini ayarla. Kazananlardan olursun’’ der. Sen de bu sözü unutma ve doğru yorumla oğul.