Tadına doyamayacaksınız! Topaklanmayan Cevizli Un Helvası nasıl yapılır? Tadına doyamayacaksınız! Topaklanmayan Cevizli Un Helvası nasıl yapılır?

Şambali tatlısı, Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biridir. İrmik ve yoğurt ile hazırlanan bu tatlı, üzerine dökülen şerbet ile ağızda dağılan bir lezzet sunar. İşte adım adım Şambali yapımı...

Eğer bir tatlı hem hafif hem de şerbetli olsun istiyorsanız, şambali tam size göre. İrmik, yoğurt ve şerbetin harmanlandığı bu tatlı tarifi, her yudumda sizi Osmanlı mutfağının derinliklerine götürecek.

Osmanlı mutfağının unutulmaz tatlılarından biri olan Şambali, günümüzde de popülerliğini koruyor. İşte irmik ve şerbetin eşsiz buluşmasıyla hazırlanan Şambali tatlısının püf noktaları ve tarifi.

MALZEMELER

3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;

4 ,5 su bardağı şeker
3 ,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

TARİF

Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak bu sizi korkutmasın ardından orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır.
Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir.
Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir.
Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.
Şerbeti için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır.
Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak.
Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenilip servis edilir.

Şerbet ve irmikle hazırlanan Şambali tatlısı, özellikle özel günlerde ve bayram sofralarında tercih edilen enfes bir lezzet. Bu tarif ile siz de evinizde kolaylıkla Şambali yapabilir, sevdiklerinizle birlikte bu geleneksel lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi