Dünyanın en büyük canlı müzik etkinliği Eurovision Şarkı Yarışması, 37 ülkenin katılımıyla Mayıs ayının ikinci haftasında İsveç'te gerçekleşecek. 68. kez düzenlenecek dev etkinlik için İsveç'in şehri Malmö'ye 89 ülkeden yaklaşık 100.000 ziyaretçi bekleniyor. İşte Eurovision 2024 hakkında daha detaylı bilgiler... 

Eurovision Şarkı Yarışması 2024 Ne Zaman?

Bu yıl 68'inci kez düzenlenecek ve tüm dünyanın merakla izleyeceği Eurovision 2024, ilk yarı final için 7 Mayıs 19'00 da başlayacak ve ardından iki gün sonra ikinci yarı final yapılacak. Büyük Final 11 Mayıs Cumartesi günü TSİ 19.00'da gerçekleştirilecek.

Eurovısıon Nerede Yapılıyor?

15.500 kişi kapasiteli Malmö Arena'da düzenlenecek 2024 Eurovision Şarkı Yarışması, 362.000 nüfuslu İsveç'in üçüncü büyük şehri Malmö'de gerçekleşecek. Daha önce 1992 ve 2013 yıllarında Eurovision'a ev sahipliği yapmış olan Malmö bu organizasyona üçüncü kez ev sahipliği yapacak. Ayrıca İsveç, bu yıl da dahil olmak üzere üzere toplamda yedi kez Eurovision'a ev sahipliği yapacak. Yarışmaya başkent Stockholm 1975, 2000 ve 2016'da, Göteborg ise 1985'te ev sahipliği yapmıştı. 

Oy Verme Nasıl Olacak? 

İzleyiciler iki yarı finalin oylamasına telefonla, kısa mesajla veya Eurovision uygulaması aracılığıyla en fazla 20 kez oy kullanarak katılabilecek. Yarı Final 1'e katılan 15 ülkedeki izleyiciler, Büyük Final için ön yeterlilik kazanan üç ülkeyle (Almanya, İsveç ve Birleşik Krallık) birlikte oy kullanma hakkına sahip olacak. Yarı Final 2'ye katılan 16 ülkedeki izleyiciler, Büyük Final için ön hak kazanan diğer üç ülkeyle (Fransa, İtalya ve İspanya) birlikte oy kullanma hakkına sahip olacak. Finalde, sonucun yarısını seyirci oyları oluşturacak, diğer yarısını ise her katılımcı ülkeden beş müzik profesyonelinden oluşan jüri oluşturacak.

Jüri, şarkıları beste ve orijinalliğine, sahne performansının kalitesine, sanatçıların vokal kapasitesine ve gösteriye ilişkin genel izlenimlerine göre sıralayacak. Her ülkeye 1'den 12'ye kadar puan verilecek.  Yarışmaya katılmayan ülkeler de büyük finalden 24 saat öncesine kadar oy kullanma hakkına sahip olacak ve sistem üzerinden oylar dağıtılacak. 

İlk Yarı Finalde Kim Yarışacak?

2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı finalinde Kıbrıs, Sırbistan, Litvanya, İrlanda, Ukrayna, Polonya, Hırvatistan, İzlanda, Slovenya, Finlandiya, Moldova, Azerbaycan, Avustralya, Portekiz ve Lüksemburg yarışacak. 

İkinci Yarı Finalde Kim Yarışacak?

Yarışmanın ikinci yarı final etabında Malta, Arnavutluk, Yunanistan, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Danimarka, Ermenistan, Letonya, San Marino, Gürcistan, Belçika, Estonya, İsrail, Norveç ve Hollanda yarışacak. 

Büyük Finalde Kim Yarışacak?

Her yarı finalde ilk 10'a girenler finale katılacak. Geçen yılın kazananı ve ev sahibi ülke İsveç ve "Beş Büyük" ülke olan Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya otomatik olarak finale katılma hakkına sahip olacak. 

Nasıl İzlenir?

Şarkı yarışması, katılan 37 ülkenin tamamı tarafından yayınlanacak. Aynı zamanda YouTube üzerinden de herkesin izlemesine açık olacak. 

Eurovısıon'u En Çok Hangi Ülkeler Kazandı? 

Ayşe Böhürler kimdir? Ayşe Böhürler kaç yaşında, nereli? Ayşe Böhürler kimdir? Ayşe Böhürler kaç yaşında, nereli?

İsveç ve İrlanda yedi kez ile Eurovision Şarkı Yarışması'nı en çok kazanan iki ülke durumunda. Fransa, Lüksemburg, Birleşik Krallık ve Hollanda ise yarışmayı beşer kez kazandı. 

Geçen Yıl Kim Kazandı?

İsveçli şarkıcı Loreen, geçen yıl Liverpool'da düzenlenen yarışmayı "Tattoo" şarkısıyla ikinci kez kazanmıştı. Loreen, bu başarısıyla İrlandalı Johnny Logan'dan sonra yarışmayı iki kez kazanan bir diğer şarkıcı oldu. 

Editör: Merve Kayış