Sungurlu Belediyesi'nden sivrisinek ve karasinekle yoğun mücadele! Sungurlu Belediyesi'nden sivrisinek ve karasinekle yoğun mücadele!

Sungurlu’nun meşhur 10 dilim kavunun ekimi başladı. Vatandaşlar tarafından hasat zamanı merakla beklenen 10 dilim kavun tohumları toprakla buluşuyor. 

İlçeye bağlı Karaçay Köyünde kavun yetiştiriciliği yapan çiftçi Bayram Böçgün, bu yılda 10 dilim kavun için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bayram Böçgün, 250 dönüm arazi üzerine kavun ekimi yaptıklarını ifade ederek, amaçlarının en iyi kavunları yetiştirmek olduğunu belirtti. Çiftçi Böçgün, Nisan ayında ki ekimin ardından Temmuz ayında hasada başladıkları 10 dilim kavuna vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak şehir dışına bile gönderdiklerini vurguladı. Böçgün, bu cins kavunların hem aromasının ve veriminin güzel olduğunu hem de 10 dilim şeklinde olduğu için kesiminin daha kolay olduğunu dile getirerek, tadının çok lezzetli olduğunu kaydetti. 

'10 dilim' kavun ilçede yaklaşık 33 yıl önce ekimine başlandı ve zamanla bölgeye özgü yetiştirilerek çok sayıda çiftçinin gelir kapısı haline geldi. Kavunun en önemli özelliği bir kökten 5 ile 7 arasında ürün alınmasının yanı sıra ayrıca kendine has kokusu, aroması ve uzun ömürlü olması da kavunun başlıca özelliğidir. 10 dilim kavunda dekar başına yaklaşık 2 ton ürün, 3 ay gibi kısa bir sürede alınabilmektedir. Kavun üretiminde en son alınan ürünler genellikle kelek olarak toplanıp turşu yapımında kullanılmaktadır. Kurulan pazarlarda ve satış noktalarında ülkenin her yerine kavun gönderiliyor.