Zihnimiz aşırı düşünme konusunda bir bataklık gibidir. Sanki düşünmemek için çabalarsak buradan çıkabileceğimizi düşünürüz. Düşünmek zihnimizi, ruhumuzu dinleme konusunda muazzam bir şey iken aşırı hale geldiğinde yorucu, bezdirici bir hal almaktadır

Bataklıktaki biri çırpındıkça şüphesiz daha da dibe batacaktır. Bazı dönemlerde yaşadığımız krizler, hayat şartlarının değişmesi, travmatik yaşantılar çok fazla düşünmeyi tetiklerken, bazı dönemlerdeyse geçmiş yaşantılar üzerine fazlaca düşündüğümüz olur. Özellikle konu geçmiş yaşantılar ve kontrol edemeyeceğimiz etkenler ise zihnimiz iyice karmaşık bir hal alır. Çığın altında kalan birisini düşünelim şimdi. Neresi aşağısı? Neresi yukarısı? Kestiremezken çırpınışları ya onu daha derine itecektir ya da yukarıya çıkaracaktır. Düşünceler tıpkı bir otobandan geçen arabalara benzer. Bazen trafik çok yoğunken, hatta kazalar olurken biz bunları gören, izleyen tarafta bilinçli bir zihiniz. Bu arabaların yani düşüncelerin kaza yaptığını tıpkı zihnimizde her şeyin birbirine girmesi gibi düşünebiliriz. Peki ya polisi arayacak olsak arabaların plakalarını biliyor olmalıyız değil mi? Işte tam da bunun gibi düşüncelerin belirlenmesi, ilk adımımız olacaktır.

Burada bu düşünceler belirlendikten sonra neye yönelik daha çok düşündüğümüzü tespit edebilmekteyiz. Bu düşünceler belirlendikten sonra bu düşüncenin gerçekliğini sorgulamak mühim meseledir. Bu bir gerçek mi? Ya da sadece bir düşünce mi? Zihnimiz mi üretiyor? Yoksa gerçekte olan bir durum mu? Buna bakmalıyız. Buradan sonrasında ise bir nebze olsun savaşmayı bırakmamız gerekiyor. Aşırı düşünmeye yatkın olan insanlar negatif düşünceleri zihinlerinde barındırır kişiyi olumsuz düşünmeye yönlendirdiği için zamanla düşünme alışkanlık haline gelir. Kendinize fazla düşünmek için vakit ayırın. Araştırmalara göre, kasıtlı olarak fazla düşünmek için bir zaman planlayın (30 dakika diyelim) ve sonra zaman dolduğunda kendinize bir sonraki planlanan zamanda yeniden düşüneceğinizi hatırlamış olursunuz, düşüncenizin sizi kontrol etmesi yerine düşünme sürecinizi kontrol etmeye başlarsınız böylece, odağınız değişmiş olur. Zihin kalabalığından uzaklaşmış olursunuz. Bir başkası sizinle benzer bir sorun yaşıyorsa ona problemini çözmede yardımcı olun böylece yeni bir bakış açısı kazanmış ve kendi probleminize de daha farklı açıdan bakmış ve çözümlemiş olursunuz.