Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu vefatının yıl dönümünde anılıyor. Mumcu'nun Ankara'daki evinin önünde bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 31 yıl geçti.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'daki evinin önünde trajik bir suikastle hayatını kaybetti. Bu acı olaydan 31 yıl sonra, Türkiye hala bu büyük kaybın yasını tutuyor ve Mumcu'nun mirasını onurlandırıyor.

Uğur Mumcu Kimdir?

Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. Dört kardeşin üçüncüsü olan Uğur Mumcu'nun annesi Nadire Mumcu, babası tapu kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey'di. 

Kabine'nin gündemi yine yoğun Kabine'nin gündemi yine yoğun

Eğitim hayatını Ankara'da tamamlayan Uğur Mumcu, ilkokulu Ankara Devrim İlkokulunda, ortaokulu Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde okudu. 1965 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 

Henüz üniversitede öğrenci olduğu 26 Ağustos 1962 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde, 'Türk Sosyalizmi' başlıklı makalesi yayınlandı ve Yunus Nadi Ödülü'nü aldı. 

1969 ila 1972 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak görev aldı.

Uğur Mumcu'nun Gazetecilik Hayatı

Gazetecilik hayatına henüz öğrenciyken başlayan Uğur Mumcu, Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.  

1975 yılında Cumhuriyet Gazetesinde 'Gözlem' başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. 

Bu sırada Anka Ajansında da çalışıyordu. 1975 yılının Mart ayında makalelerinden oluşan 'Suçlular ve Güçlüler' adlı ilk kitabını yayınladı. 

Yine 1975 yılında Altan Öymen'le birlikte, Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayali mobilya ihracatını konu alan 'Mobilya Dosyası' adlı ikinci kitabını yazdı.

1977 yılından sonra ise 'Gözlem' başlıklı köşesinde sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. Burada 1991 yılının Kasım ayına kadar yazdı. 

1977 yılında yazdığı 'Sakıncalı Piyade' kitabını, 1978 yılında Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyun Ankara Sanat Tiyatrosunda 700 kere izleyici ile buluştu. 

Araştırmacı Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu, hayatına onlarca eser, binlerce araştırma ve ödül sığdırdı!

Uğur Mumcu'nun Ailesi

Araştırmacı Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu ile Şükran Güldal Mumcu (Homan) 1976 yılında dünya evine girdi. 

1977 yılında oğulları Özgür, 1981 yılında ise kızları Özge dünyaya geldi. 

Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin ardından oğlu Özgür ile kızı Özge, babalarının anısına Ekim 1994'te 'Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nı kurdular. Mumcu'nun ailesi vakfı kurarak Uğur Mumcu'nun ilkelerinden ödün vermeyen kişiliğini gelecek kuşaklara aktarmayı, araştırmaya ve gazeteciliğe hevesli genç nesilleri mesleğe kazandırmayı hedefledi.

Uğur Mumcu Suikastı

Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Araştırmacı Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’daki Karlı Sokak’taki evinin önünde aracına konulan C-4 tipi bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. 

Patlamanın ardında hiçbir delil bulunamadı. Patlama sonrası cımbız ile toplanması gereken delillerin, süpürgeyle süpürüldüğü iddia edildi. 

Suikastı; İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastın arkasında Mossad ve kontrgerillanın olduğu iddia edildi. Ancak suikastın failleri yakalanamadı.