Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, "TMO acilen alım merkezlerini artırmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalı" dedi.

Tokat'ta ÇKS kaydı olmayan veya sıra beklemek istemeyen çiftçiler hasat ettikleri buğday ve arpayı TMO yerine tüccara satmak durumda kalıyor.  Prim desteğiyle ekmeklik buğday alım fiyatı 9.250 TL/Ton, arpa alım fiyatı da 7.500 TL/Ton olarak açıklanırken, tüccarlar 5 bin 500 liradan alım yapıyor.  TMO'nun bazı ofislerin randevularının dolması nedeni ile yeniden alım tarihi bekleyen çiftçiler de sorun yaşıyor. Çiftçiler alım merkezlerinin artırılmasını bekliyor.

Başkan Köksal: "Piyasada hububat fiyatları düşük seyrediyor"

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, buğday ve arpa hasadı yoğun olarak devam ettiğine dikkat çekti. Toprak Mahsulleri Ofisinin alım fiyatlarını açıklamasına rağmen piyasada hububat fiyatları düşük seyrettiğini belirten Köksal, "TMO acilen alım merkezlerini artırmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalı" dedi.

“TMO hububat alımlarında çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaşanan sorunlarla ilgil açıklamalarda bulundu.  Genel Başkan Bayraktar, TMO'nun alım fiyatını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak açıkladığını kaydetti. Başkan Bayraktar, açıklanan bu fiyatlara rağmen serbest piyasada fiyatlar ortalama olarak; makarnalık buğday için ton başına 8 bin 79 lira, ekmeklik buğday için ton başına 6 bin 982 lira, arpa için ise ton başına 5 bin 697 lira seviyesinde olduğuna vurgu yaptı. Fiyatlar konusunda yoğun şikayet aldıklarını belirten Bayraktar, "Serbest piyasadaki fiyatlar bölgesel olarak bazı yerlerde maliyetin altında kalıyor, bazı bölgelerde ise ancak maliyeti karşılıyor.  Hiçbir esnaf, tüccar, alın teriyle evine ekmek götüren vatandaş maliyetine ya da zarar ettiği bir işi yapmaz. Bu durum sürdürülebilir değildir ve çiftçinin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi acilen etkili alım politikasını güçlendirerek piyasaya da hâkimiyeti sağlamalıdır.  Toprak Mahsulleri Ofisi hızlı alım ve erken ödeme yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmelidir. Üreticilerimizin lehine olacak şekilde, bu durum acilen düzeltilmelidir. Bundan başka çaremiz yoktur.” dedi.

Başkan Alemdar’dan Sakaryaspor çağrısı Başkan Alemdar’dan Sakaryaspor çağrısı

“Üretici ürününü TMO’ya satmak istiyor”

Bayraktar, çiftçilerin birçoğunun borçla üretim yaptığını belireterek, "Toprak Mahsulleri Ofisi acilen alım merkezlerini artırarak, gerekirse yığma olarak alım yapmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır.  Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisine ürün satma imkânı olan çiftçilerimizin hesabına 1 ay sonra değil de 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa piyasada çiftçinin ürününü yok pahasına almak isteyen fırsatçılara engel olunacaktır" diye konuştu