Anadolu'nun zengin mutfak kültüründen bir lezzet olan Hira tatlısı, Tokat ile özdeşleşmiş durumda. Çatalınızı batırdığınız andan itibaren hissedeceğiniz yumuşacık kıvamı ile bu tatlı, pratik yapımı ve ekonomik malzemeleri ile her evde rahatlıkla hazırlanabilir.

Hira tatlısı, irmikli tatlı severler için vazgeçilmez bir alternatif sunuyor. Bu tarif, her evde bulunan basit malzemelerle, kolayca hazırlanabilen ve her lokmada damak çatlatan lezzetiyle bilinir. Tokat’ın geleneksel lezzetini evinizde denemeye hazır olun.

Geleneksel Anadolu tatlıları arasında yer alan Hira tatlısı, özellikle Tokat'ta sevilen ve sıkça yapılan bir tatlıdır. Bu basit ve lezzetli tatlı, bayramlar ve özel günler için idealdir. İşte adım adım Hira tatlısı yapımı ve püf noktaları...

HİRA TATLISI

MALZEMELER

1 yumurta

1 su bardağı irmik

Yarım su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı un

DIŞ KISMI BULAMAK İÇİN

1 su bardağı irmik

ŞERBET YAPIMI İÇİN

2 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI

Öncelikle orta boy bir tencereyi, şeker ve su ilave ederek ocağa alın.

Şeker eridikten sonra kaynama işleminin başlamaması için ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın.

Malzemelerin hepsini geniş bir kaba boşaltın.

Yumuşak ve ele yapışan bir kıvam ortaya çıkarana kadar hamuru yoğurun.

Ceviz büyüklüğünde bezeler yapmaya başlayın.

Her sabah bu reçeli yemek isteyeceksiniz: Kahvaltılarınızı tatlandıracak Şeftali Reçeli tarifi Her sabah bu reçeli yemek isteyeceksiniz: Kahvaltılarınızı tatlandıracak Şeftali Reçeli tarifi

Bezelere şekil verirken elinizi yağlayarak yuvarlama işlemini kolaylaştırabilirsiniz.

Boş ve geniş bir kaba 1 su bardağı irmik ekleyin.

Hazırlanan hamur parçalarının etrafını irmiğe bulamaya başlayın.

İrmikle buluşan hamurları, içerisine yağlı kağıt serilen tepsiye güzelce yerleştirin.

Önden ısıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşene kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Soğuyan şerbeti, fırından yeni çıkan sıcak tatlının üzerine dökün.

Tatlıyı, şerbetini tamamen çekmesi için bir kenarda bekletin.

Hira tatlısını ister dondurma veya kaymak ile ister üzerine fındık, ceviz, Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi serperek servise hazır hale getirebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi