Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru patlıcan dolması, pratik ve lezzetli tarifiyle sofralarınıza konuk oluyor. Bu tarifle, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu geleneksel lezzeti keşfedin.

Ev yapımı dolmanın tadına varmak isteyenler için kuru patlıcan dolması mükemmel bir seçenek. Malzemeleri ve yapılışı itibariyle pratik olan bu tarif, dolma yapmanın keyfini çıkarmanızı sağlayacak.

Sofralarınıza Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden birini taşımaya ne dersiniz? Kuru patlıcan dolması, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Bu tarifle, mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.

KURU PATLICAN DOLMASI MALZEMELERi

Patlıcan kurusu

İç harcı için malzemeler:

Kuzu kaburga kıyma
Domates salÇa
Baldo pirinç
Acı biber salca
Sumak
Biber salça
Kırmızı toz biber
Kuru nane
Beyaz soğan
Maydanoz
Ayçiçek yağı
Tuz
Nar ekşisi
Karabiber
Sarımsak

Suyu için malzemeler:

Domates salca
Sumak
Tuz
Nane
Karabiber
Kırmızı toz biber

Puf puf Kabaran Poğaça tarifi: Tepsiler dolusu lezzet Puf puf Kabaran Poğaça tarifi: Tepsiler dolusu lezzet

Üzerine sosu için malzemeler

Biber salça
Sumak
Ayçiçek yağı
Kuru nane
Sarımsak
Tuz
Limon

KURU PATLICAN DOLMASI NASIL YAPILIR?

Kuru patlıcanları ipten çıkarın ve nazikçe yıkayın. Ardından sirkeli suda 10- 15 dakika bekletin. Sirkeli suyu süzdükten sonra soğuk su koyduğunuz tencereyi ocağa alın ve patlıcanları o şekilde haşlamaya başlayın. Kaynar su kullanmayın. Haşlamayı 10 dakika sürdürün. Pirinçleri yıkayın ve su içinde bekletin. Soğanları küp halinde doğrayın. Bir kaba kıyma, 2 veya 3 yemek kaşığı nar ekşisi, doğranmış soğanları, 1 yemek kaşığı domates salçası, karabiber, tuz, nane ve suyu süzülen pirinçleri ekleyin ve karıştırın. Süresi dolan patlıcanların suyunu süzün ve soğuk su ile şoklayın, soğuk su içinde bir süre bırakın.

Sosu hazırlamak için ocağa alınan sos tenceresine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı biber veya domates salçasını ekleyin ve kavurun. 2 su bardağı suyu ekleyin. 1 yemek kaşığı sumak ve 1 çay kaşığı tuzu da ekleyin ardından kaynamaya bırakın. Patlıcanların suyunu süzün ve içlerini doldurmaya başlayın. Tencereye dizerken bir patlıcanın ağız kısmına diğer patlıcanın dip kısmı denk gelecek şekilde dizin. Yani ağız kısımlarının kapalı olması sağlanacak. Tencereye dizilen patlıcanların üzerine tabak koyun ve kaynatılan sosu patlıcanların üzerinde yavaşça gezdirin. İlk 5 dakika altını orta ateşte sonraki 40 dakika kısık ateşte pişirin.

Kuru patlıcan dolması, lezzeti ve pratikliğiyle her mutfakta yer almayı hak ediyor. Bu tarif sayesinde, evinizde kolayca hazırlayıp, aileniz ve dostlarınızla birlikte geleneksel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Malzemelerin tazeliği ve hazırlık aşamalarına gösterilen özen, bu yemeği unutulmaz kılacak. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi