Çorum İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı Biyosidal ürünlerin kullanım usul ve esasları hakkında açıklama yaptı.

Sobacı yaptığı açıklamada, “Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 04/07/2019 tarihli ve 30821 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik ile halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı biyosidal ürün kullanarak mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin çalışma usul ve esasları ile resmi kurum ve kuruluşların uygulama usul ve esaslarını belirlemek suretiyle halk sağlığının korunması amaçlanmıştır” dedi.

Yanlış diyetlere dikkat! Yanlış diyetlere dikkat!

Ömer Sobacı, “Söz konusu Yönetmelik gereğince ilimizde halk sağlığı alanında haşere ve zararlılarla mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmeleri ve Çorum İl Sağlık Müdürlüğünden "Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi" almaları gerekmektedir. Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi bulunmayan gerçek ve tüzel kişilerin böyle bir hizmeti vermeleri yasal olarak mümkün değildir. Ayrıca biyosidal ürün uygulaması yapılırken Sağlık Bakanlığı tarafından üretim izni veya ithal izni verilmiş biyosidal ürünlerin kullanılması mecburiyeti bulunmaktadır.

Bu nedenle; biyosidal ürün uygulama hizmeti satın almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, resmi kurum ve kuruluşlar ile bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımız tarafından halk sağlığı alanında haşere ve zararlılarla mücadele hizmeti verecek gerçek ve tüzel kişilerden muhakkak suretle uygulama izin belgesinin bulunup bulunmadığının, kullanılan biyosidal ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından izinli olup olmadığının sorgulanmasının yapılması çevre ve halk sağlığının korunması, mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi adına önem arz etmektedir. Şüphe duyulan durumlarda ve izin sorgulanması amacıyla Çorum İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçilmelidir” açıklamalarında bulundu.