Evde ajvar sosu yapmaya ne dersiniz? Bu geleneksel Balkan sosu, her sofrayı şenlendirecek eşsiz bir lezzet sunuyor. Patlıcan ve kırmızı biberin közlenmesiyle başlayan bu lezzetli serüven, kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirecek.

Ajvar sos, Balkanlar'dan sofralarımıza uzanan lezzetli bir köprü. Bu yöresel sos, patlıcan ve biberin közlenmiş tatlarıyla kahvaltılarınızı taçlandıracak. Sosunuzu evde kendiniz yaparak, taze ve doğal bir alternatif oluşturabilirsiniz.

Patlıcan ve biberin eşsiz uyumu ajvar sosu ile sofralarınıza geliyor. Bu geleneksel Balkan sosunu evde yaparak, kahvaltılarınıza renk katın. Ajvar, hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek olarak her yaş grubundan tam not alacak.

MALZEMELER

Fransız kahvaltısının zarif dokunuşu: Kat Kat Kruvasan tarifi Fransız kahvaltısının zarif dokunuşu: Kat Kat Kruvasan tarifi

3 adet orta boy patlıcan
3 adet kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2-3 adet iri sarımsak
4 adet domates
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı acı pul biber

TARİF

Patlıcan ve kırmızı biberler çatal ile 1-2 yerinden delinerek pişirme kağıdı serili tepsiye alınır ve önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 20 dakika közlenir.
Soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır ve uygun bir tencereye alınmış yağda, hafif rengi pembeleşene kadar kavrulur.
Soğan ve sarımsak yeterince kavrulduktan sonra domatesler rondodan geçirilip eklenir. Domatesler suyunu çekmeye başlayana kadar pişmeye bırakılır.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir.
Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır.
Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
Kavanoza koyulan patlıcan sosu 1 hafta içinde tüketilecekse üzerine zeytinyağı dökülür.
Sosumuz kış için hazırlanıyorsa robottan geçirildikten sonra (kışlık domates yapar gibi) ocağa alınır ve 2-3 dakika daha pişirilir.
Kaynamaya başladıktan sonra kavanozlara koyulur ve ağzı sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Soğuyuncaya kadar bekletilir. Daha sonra serin ve güneş almayan bir yerde ya da buzdolabında muhafaza edilir.

Editör: Haber Merkezi