Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay'ın tebrikleri kabul etmesiyle başlayan etkinlikler, İlçe Stadı'ndaki törenle devam etti.

Kaymakam Akpay ve Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, törende öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Akpay törende yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünün korunmasında bütün fertlere görev düştüğünü vurguladı.

Cumhuriyet'in, devletin yüceltilmesi için hep birlikte çaba harcanması gerektiğini belirten Akpay, gelecek nesillere müreffeh bir Türkiye bırakılması gerektiğini vurguladı.

Öğrencilerin şiir ve müzik dinletileri, halk oyunları ve sportif gösterileriyle devam eden etkinlikte, Cumhuriyet'in 100. yılı nedeniyle düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Osmancık'ta geleneksel çocuk oyunları yarışmaları düzenlendi Osmancık'ta geleneksel çocuk oyunları yarışmaları düzenlendi

Kaymakam Akpay "Cumhuriyetimizi, devletimizi yüceltme çabası içerisinde olacağız"

Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutlayan Kaymakam Akpay günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Kaymakam Akpay; “Bugün, tarihi şan ve şerefle dolu Türk Milletinin, yedi düvele karşı göğsünü siper edip istiklal mücadelesini vererek kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 100. yıldönümü. Cumhuriyetimizin ilanının 100. Yıldönümünde sizleri saygıyla selamlar, hepinizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım.
Değerli Osmancıklılar, 1.Dünya Savaşından sonra ülkemizi işgal girişimi, bu coğrafyada tarih boyunca görülmemiş ölçüde ağır ve büyük bir işgal girişimiydi. Milletimiz; özgürlüğünü, bağımsızlığını, namus ve şerefini düşman idaresine bırakmayı asla kabul etmemiş ve tüm dünyanın hayret dolu bakışları altında, "Ya istiklal Ya ölüm” parolasıyla bu mucizevi zaferi kazanmıştır. Türk milleti Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde tüm çaresizliklere rağmen en büyük destanını yazmıştır. Bu eşsiz destanın içinde vatanın her karış toprağını şehit kanıyla sulamak ve şehadet şerbetini içmek için birbirleriyle adeta yarış eden kahramanların azmi vardır. Bu asil mücadelede, Malazgirt'te Bizans'ı dize getiren inanç ve imanın izleri vardır. İstanbul önlerinde aşılmaz denilen surları ezip geçen kudret ve kuvvetin izleri vardır. Samsun'da yeniden şahlanışın, milli iradeyi hâkim kılmak için çekilen sıkıntıların hatırası vardır. Ve nihayet bu asil mücadelede, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ifadesiyle, az zamanda yapılan çok büyük işlerin en kıymetlisi olan Cumhuriyet'in ilanı vardır.
Kurtuluş Savaşının ardından 29 Ekim 1923'te milletimizin mizacına en uygun yönetim olan Cumhuriyet idaresine geçilmiş, Cumhuriyet TBMM. 'de oy birliği ile kabul edilmiştir. Aynı gün Mustafa Kemal ATATÜRK Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhuriyet, erdemin, faziletin, halk iradesinin, hak ve hukukun ve medeniyetin adıdır. Türk Milleti için Cumhuriyet sadece yönetim şekli demek değildir. Cumhuriyet kurumaya yüz tutmuş çınar ağacının yeniden canlanmasıdır. Cumhuriyetin temellerinde Türk milletinin onurlu duruşu, vatan sevgisi, egemenlik ve bağımsızlık iradesi yatmaktadır. Her yönüyle tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ile bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı modern Türkiye'nin mayasını oluşturmuştur. Cumhuriyetimizin ilanından bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti eğitimde, kültürde, ekonomide, altyapı hizmetlerinde neredeyse her alanda çok önemli gelişmeler kaydetti. Cumhuriyet; Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız büyük bir dinamizm kazanmıştır. Bu nedenle; Türk Milleti Cumhuriyetin kıymetini bilmekte, onun haklı gurur ve mutluluğunu her daim yaşamakta.
 

Tarih boyunca devletler medeniyetler kurmuş, hak ve adaleti insanlığa öğretmiş büyük bir milletin son kalesi bu aziz millet her zaman içerden ve dışarıdan saldırılara maruz kalmıştır. Bu saldırılar ile milletimizi tutsak etmek istemişler ancak bu milletin yok edilemeyeceğini ve tutsak yaşatılamayacağını sonunda anlamışlar ve bu büyük devlet küllerinden tekrar doğmuştur. Kurtuluş Savaşında hep birlikte düşmana karşı verdiğimiz mücadelenin bir örneğini 15 Temmuz hain darbesinde ortaya koyduk. Türk milleti içerde ve dışarıda kendi huzurunu bozmak isteyenlere karş Kurtuluş Savaşında nasıl karşılık verdiyse 15 Temmuz akşamı da aynı ruhla, aynı heyecan ve birlik ile karşılık vermiştir. Türk milleti birlik olduğunda neler yapabileceğini her zaman göstermiştir. Yeter ki bunun bilinci içerisinde Devletimize ve Cumhuriyetimize sahip çıkalım.

Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye Yüzyılının başladığı Cumhuriyetimizin 100.yılında hep birlikte Cumhuriyetimizi, devletimizi yüceltme çabası içerisinde olacağız. Farklı dil, inanç ve kültür zenginliğimiz ile tek yürek olarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni emin ve güçlü adımlarla daha güzel bir geleceğe taşıyacağız. Bizlere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmayı yegâne amaç olarak kabul ederek çalışmak ve gelecek nesillere müreffeh bir Türkiye bırakmaktır. Çünkü; Bölgemizde güçlü bir Türkiye'nin varlığı tüm milletler için bir barış ve huzur kaynağı olacaktır. Maalesef şu anda güçlü olan devletler Filistin'de olduğu gibi bu güçlerini barıştan yana değil savaştan yana kullanmaktadır. İnsanlık adına vicdanların sızladığı şu günlerde İsrail Devletinin Filistin'de gerçekleştirdiği saldırıları lanetliyor, vicdanlarda çok büyük bir acı yaşatan bu zulmün bir an evvel son bulmasını Cenabı Allahtan niyaz ediyorum. Filistin'de İsrail'in zalimce saldırısı sonucu vefat eden kardeşlerimize Allah rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim.
Bu duygu ve düşünceler ile; Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, ülkemizin bağımsızlığı ve vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Tüm Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!” dedi. 

Program öğrencilerin şiir okuması, müzik dinletisi, halk oyunları gösterisi, sportif gösteriler, yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ve geçit töreni ile sona erdi.

Programın sunuculuğunu okul öğretmenlerinden Barış Çetin ve Elif Çiçek’in yaptığı etkinliğe Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Cumhuriyet Savcısı Muhammed Nimetullah Özer, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Dilbaz, İlçe Jandarma Komutanı Nuri Uyar, Osmancık Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.