Mercimek çorbası, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, besleyici ve lezzetli bir seçenektir. Lokanta kalitesinde bu çorbayı evinizde nasıl hazırlayabileceğinizi anlatıyoruz. Mercimek çorbasının püf noktaları, malzemeler ve yapım aşamaları ile birlikte.

Türk mutfağının olmazsa olmazı mercimek çorbasını evde lokanta tadında yapmaya ne dersiniz? Bu yazıda, mercimek çorbasını lezzetli kılan malzemeleri ve hazırlık sürecini detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

Mercimek çorbası, lezzeti ve sağlığa faydalarıyla mutfaklarımızın vazgeçilmez çorbasıdır. Bu rehber, size lokanta usulü mercimek çorbasını adım adım nasıl yapabileceğinizi gösterecek.

Lokanta usulü Mercimek Çorbası tarifi

Malzemeler

3 yemek kaşığı Ayçiçek yağı (dilerseniz zeytinyağı kullanabilirsiniz)
1.5 su bardağı kırmızı mercimek (1 su bardağı 200 ml)
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 kaşık un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
6 su bardağı sıcak su (1 su bardağı 200 ml)

Üzeri için:

Pastane ustalarına taş çıkartan tarif: Yoğun Çikolatalı Supangle nasıl yapılır? Pastane ustalarına taş çıkartan tarif: Yoğun Çikolatalı Supangle nasıl yapılır?

2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kuru kaşığı nane (dilerseniz)

Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Mercimek çorbası yapımına çorba tenceresine sıvıyağı ekleyerek başlayalım. Tencereye koyulan sıvıyağ ocakta ısıtılır.
Ardından 1 adet kuru soğan iri doğranır ve sıvıyağ içerisine eklenir.
Soğan ve yağ kavrulur.
Kavrulan soğanlara 1 yemek kaşığı un eklenir. Unun kokusu çıkıp renk alana kadar kavrulur.
1 adet havuç soyulur ve iri parçalar şeklinde doğranır.
1 adet patates soyulur ve iri parçalar halinde doğranır.
Doğranan havuç ve patates tencereye alınır ve soğanlarla birlikte kavrulur.
Tencereye tuz, karabiber eklenir.
1.5 su bardağı mercimek bol suda yıkanır.
Ardından tencereye ilave edilir.
Tüm sebzelerle birlikte güzelce 2-3 dakika karıştırılarak kavrulur.
6 su bardağı sıcak su tencereye yavaş yavaş ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak havuç ve patatesler iyice yumuşayana kadar pişirilir. Bu noktada ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin ki çorbanın dibi tutmasın.
Tüm sebzeler yumuşadığından çorbanın pürüzsüz bir kıvama ulaşması için blender kullanılır.
Tenceredeki tüm sebzeler blenderden geçirilir ve pürüzsüz kıvam elde edilir.
Çorba 5 dakika sonra ocaktan alınır.
Bir sos tenceresinde veya tavada 3 yemek kaşığı sıvıyağ ve 2 yemek kaşığı tereyağı eritilerek kızdırılır.
Üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı nane eklenir ve kızdırılır.
Kızan yağ ocaktan alınır.
Çorbanızı servis kasenize alın ve üzerine kızdırdığınız yağdan ilave edin.
Dilerseniz tüm yağı direkt tencereye ilave ederek de servis edebilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak mercimek çorbanız için kıtır ekmek hazırlayabilir, sunum aşamasında servisinize ekleyebilirsiniz.
Mercimek çorbanız hazır.

Bu rehberle, mercimek çorbasını lokanta kalitesinde yapabileceğiniz tüm bilgilere sahipsiniz. Doğru malzemeler ve tekniklerle hazırlanan bu çorba, hem sağlıklı hem de son derece lezzetli bir sonuç sunar. Mercimek çorbası, hem günlük öğünlerinizde hem de özel davetlerinizde beğeni toplayacak bir seçenektir. Deneyin ve bu klasik Türk lezzetini evinizde yaşayın!