BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile birlikte 5 isim yeni MYK’da da yer alırken, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı liste dışı kaldı.

Kılıçdaroğlu’nun örgütleri kendine bağlama kararı, kongre süreçlerinde etkin olacağı ve bu süreçte partisinin başında kalacağı anlamına geliyor.

Parti yeni yönetimle kurultaya gidecek
CHP’nin Cumartesi günü yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında kurultay kararı alınmıştı.

CHP MYK’daki yeni görevlendirmeler, aynı zamanda partiyi 38. Olağan Kurultay’a götürecek parti yönetiminin de oluştuğu anlamına geliyor.

MYK’nın ilk toplantısında il, ilçe kongre ve büyük kurultay takviminin de netleşmesi bekleniyor.

Çorum Valisi Zülfik Dağlı, MHP heyetini ağırladı Çorum Valisi Zülfik Dağlı, MHP heyetini ağırladı

CHP kulislerinde il ve ilçe kongrelerinin yaz aylarında tamamlanması ve sonbaharda Büyük Kurultay'ın yapılacağı beklentisi yüksek.

Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şimdiye kadar kurultay tarihi ile ilgili bir açıklama yapmadığı için parti kulislerinde, kurultayın Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler sonrasına da bırakılabileceği tahminleri de yapılıyor.

'Akşener' modeli
Kemal Kılıçdaroğlu yeni MYK’da örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığını kaldırdı ve parti örgütlerini kendisine bağladı.

Kılıçdaroğlu'nun parti örgütleriyle ilgili bir danışman görevlendirebileceği kulislerde konuşuluyor.

Benzer yöntemi, daha önce İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener uygulamıştı.

Akşener, yaklaşık 1 yıl önce Başkanlık Divanı’nda yaptığı yaptığı değişiklikle, teşkilatı kendisine bağlamış, daha önce bu görev üstlenen Koray Aydın’ı siyasi işlerden sorumlu genel başkanvekili yapmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun örgütleri doğrudan kendisine bağlaması, seçim sonrasında parti örgütlerinin şekillenmesinde etkisini artıracağı anlamına geliyor.

Kılıçdaroğlu’nun bu kararının bir nedeni olarak da kurultaya giderken, “ekipleşmelerin önüne geçme” adımı olarak yorumlanıyor.

MYK'da 5 isim yerlerini korudu
Yeni MYK’da, ekonomi politikalarından sorumlu olan Parti Sözcüsü Faik Öztrak, mali ve idari işlerden sorumlu olan Bülent Kuşoğlu ile 14 Mayıs seçimlerinin ardından Onursal Adıgüzel’in yerine bilgi teknolojilerinden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilen Devrim Barış Çelik, yerlerini koruyan isimler oldu.

MYK'da bazı isimlerin görev alanları ise değiştirildi.

Daha önce eğitimden sorumlu olan Lale Karabıyık’a işveren örgütleri bağlanırken, daha önce enerji politikalarından sorumlu olan Ahmet Akın, yeni MYK’da yer almayan Seyit Torun’un yerine yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

Son seçimde milletvekili adayı olmayan Ahmet Akın’ın adı, seçimin kazanılması halinde bakanlık veya Balıkesir Belediye Başkanlığı için geçiyordu.

Akın’ın yerel seçimlerde belediye başkan adayı olma olasılığı hala güçlü görülüyor.

Selin Sayek Böke’in yerine Neslihan Hancıoğlu Genel Sekreter oldu
Selin Sayek Böke’den boşalan genel sekreterliğe PM üyesi Neslihan Hancıoğlu getirildi.

Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu, Eren Erdem, Hasan Efe Uyar, bu dönem milletvekili adayı gösterilmeyen Tahsin Tarhan, Semra Dinçer, Zeynel Emre, Aylin Yaman MYK’ya ilk kez giren isimler oldu.

2020'deki kurultay öncesinde de MYK’da görev alan İstanbul Milletvekili Yunus Emre, yeni MYK’da Fethi Açıkel’in yerine, Bilim ve Kültür Platformu’ndan sorumlu oldu.

Sosyal medya Eren Erdem’e bağlandı
Yeni MYK’da eğitim politikaları ve enerji politikalarına ilişkin genel başkan yardımcılıkları kaldırılırken, ilk kez sosyal medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı oluşturuldu ve bu alanın sorumluluğu eski İstanbul Milletvekili Eren Erdem’e verildi.

Geçen dönem TBMM Adalet Komisyonu Üyesi olan İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Muharrem Erkek’in yerine hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

CHP’nin yeni MYK üyeleri ve görev alanları şöyle

Ahmet Akın: Yerel Yönetimler
Aylin Yaman: Sosyal Politikalar
Aysu Bankoğlu: Tanıtım ve Halkla ilişkiler
Bülent Kuşoğlu: İdari ve Mali İşler
Devrim Barış Çelik: Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Eren Erdem: Sosyal Medya Yönetimi
Faik Öztrak: Ekonomi Politikaları ve Parti Sözcüsü
Hasan Efe Uyar: İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşları
Lale Karabıyık: İşveren Örgütleri
Neslihan Hancıoğlu: Genel Sekreter
Semra Dinçer: Doğa Hakları
Tahsin Tarhan: Yurt Dışı Örgütlenme
Yunus Emre: Bilim-Yönetim ve Kültür Platformu
Zeynel Emre: Hukuk ve Seçim İşleri
12 isim liste dışı kaldı
Seçimlerden sonra geçen hafta topluca istifalarını sunan MYK üyelerinden 12’si ise yeni MYK’da yer bulamadı.

Meclis grup başkanvekilliğine aday olan ancak seçilemeyen isimlerden Ali Öztunç ve Bülent Tezcan’ın yan ısıra, yeni dönemde TBMM Başkanvekilliği görevini üstlenecek olan Gülizar Biçer Karaca ile Fethi Açıkel, Gamze Akkuş İlgezdi, Gökçe Gökçen, Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı, Selin Sayek Böke, Seyit Torun, Veli Ağbaba ve Yüksel Taşkın yeni MYK’da yer almadı.

Haber Merkezi