Saymakla bitmeyen faydaları ile birçok hastalığa karşı korucu görevi bulunan tarhana Kargı’daki girişimci kadınların ellerinde şekil buluyor.  Kargı yöresine özgü tadı ve yapılışı ile özellikle yaz aylarında hazırlanıp kış aylarında tüketilen tarhana büyük emeklerin ardından sofraları süslüyor. 

Kargı Yeşilköy Köyü Girişimci Bayanlar Kooperatifindeki girişimci kadınlar da özellikle kış ayrında başta hastalıklardan koruması amacı ve muhteşem lezzeti ile sofralarda yerini almasını sağlamak amacı ile tarhana yapımına başladı. 

Büyük uğraşlar ile hazırladıkları tarhanaları aynı zamanda satışa sunan girişimci kadınlar, tarhana almak isteyenlerin sitelerindeki irtibat telefondan kendilerine ulaşabileceklerini ve isteyen herkesin siparişini ulaştırdıklarını ifade ettiler. 

Köyden kente gelen tarhana eski adıyla ‘dar hane’ çorbası içindeki birçok doğal besin ile vitamin, protein, mineral kaynağı. Her yörede sıklıkla tüketilen tarhananın yörelere göre farklılaşmasının neden içeriği ve yapılış yöntemidir. 

KARGI TARHANASI NASIL HAZIRLANIR?

Kargı tarhanasını bir kabın içine yoğurt, soğan, domates, domates, maydanoz, kırmızıbiber, nane, kekik, fesleğen, reyhan iri parçalar halinde doğranıp, tuz eklenir iyice karıştırılarak hazırlanır. Bir hafta sonra, yeteri miktarda unla, hazırlanan karışım yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Havanın güneşli olduğu bir gün tarhana dökme işlemi yapılır. Güneşte bekletilmek üzere tarhana hamuru ufak parçalar halinde bir bez üzerine dökülür. Hafif kurumaya yüz tutunca ufalama işlemi yapılır. İyice elle ufalanır. Kargı tarhanası elekten elenerek incecik toz haline gelen tarhanamız bir beze serilir ve gölge bir yerde kuruması beklenir. 
Ve kargı tarhanamız pişirilmeye hazır.

TARHANANIN FAYDALARI

Kargı Kaymakamlığı, Muhammet Ali Özkan'a emanet Kargı Kaymakamlığı, Muhammet Ali Özkan'a emanet

A, B1, B2 gibi vitaminler ve kanseri önleyen bileşik ile zenginleştirildiği için kansere karşı korur.
Bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir.
İçerdiği yüksek lif oranından ötürü doğal tokluk hissi sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Damar tıkanıklığını önler.
Soğuk algınlığı, astım ve bronşite karşı ön tedavi sağlar.
Yorgunluğu giderir, enerji verir.
Birçok yiyecekte olmayan P ve K vitaminlerini içerir, P vitamini kanamaları önler ve yumuşatır, K vitamini de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırır. 
Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin bitki olan soğan tarhananın içindedir. Betaceroten antioksidan görevi görür. Kansere yol açan ve gözlere zarar verebilecek olan kimyasalları engeller.