İYİ Parti Yozgat Milletvekili, Tarım, Orman, Köyişleri ve Maliye Eski Bakanı Lütfullah Kayalar, Türkiye’nin ekonomide de, tarımda da, hayatın her alanında kötü yönetimin sıkıntılarını yaşadığını söyledi.

Çorum’da esnaf ve vatandaşlarla buluşan Kayalar, “Türkiye’de üretim azalırsa hayat pahalılığı başta olmak üzere dışarı muhtaç olmak gibi çok büyük sıkıntılar yaşarız. O yüzden çiftçiliği ikinci plana atamayız. Türkiye’de çiftçilik bir beka sorunudur. Çiftçinin ayakta kalması, çiftçinin üretime devam etmesi, çiftçinin üretir konumda olması ve Türkiye’nin gıda güvenliği sağlanması bir beka sorunudur” dedi.

Hürriyet Parkı’nda bulunan vatandaşlarla da sohbet eden Kayalar, burada Seçim Komite Başkanı Orhan Polat, İl Başkanı Erkan Yıldız, Belediye Başkan Adayı Ahmet Ertekin ve partililerle birlikte miting havasında basın toplantısı düzenledi.
Kayalar, 31 Mart seçimlerinde vatandaşın hükümete ihtarname göndereceğini söyledi.
Lütfullah Kayalar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

TARIM VE HAYVANCILIK TÜRKİYE’NİN BEKA SORUNU

“Önemli olan adayların kazanması ya da kaybetmesi değil, önemli olan Çorum ne kazanacak ya da kaybedecektir.

Türkiye şu anda sıkıntılı bir dönemin içinden geçiyor. Bizim bölgemiz çiftçilik bölgesi. Haziran ayında buğday hasadımız başladı. Buğday hasadı ile birlikte bir taraftan randevular, bir taraftan kota, bir taraftan nakliyeci sıkıntısı ayrıca pas hastalığı nedeniyle alınmayan ürünler. Bunlarla birlikte ödemelerdeki gecikmeler. Bu sorunlar dile getirilmesine rağmen çözüm iradesi ortaya koyamadılar. Çiftçiyi duymadılar.

Aslında 21 senelik bu yönetimin çiftçiye bakış açısına baktığımız zaman çiftçinin üvey evlat durumunda olduğunu görüyoruz. Son 8 ayda 19 lira olan mazot yüzde 150 artarak 45 liraya yükseldi. Bunun yanında gübreye yapılan zam var. Traktör bakım, ekipman, sigortaya yapılan zamlar var. Mayıs ayı sonunda yeni buğday fiyatları belirlenecek. Geçen seneki aynı değeri bulabilmemiz için yaptığımız hesaplara göre buğdayın fiyatının 22 ile 24 lira olması lazım ama 10 lira gibi komik rakamlardan bahsediliyor. Bu çiftçinin ölmesi yok olması demektir. Türkiye’de üretim azalırsa hayat pahalılığı başta olmak üzere dışarı muhtaç olmak gibi çok büyük sıkıntılar bizi bekliyor. O yüzden çiftçiliği ikinci plana atamayız. Türkiye’de çiftçilik bir beka sorunudur. Çiftçinin ayakta kalması, çiftçinin üretime devam etmesi, çiftçinin üretir konumda olması ve Türkiye’nin gıda güvenliği sağlanması bir beka sorunudur. 

YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKALARININ CEREMESİNİ ÇİFTÇİMİZ, EMEKLİMİZ, VATANDAŞLARIMIZ ÇEKİYOR

Türkiye’de iyi bir yönetim yok. Eski Hazine Bakanı faizi 19’dan 8’e kadar indirilirken, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Eski bakanın döneminde uygulanan ekonomi politikalarının tamamının yanlış olduğunu söyleyerek faizi bir anda yüzde 45’e çıkarıyor ve Türkiye’nin rasyonelleşmekten başka çaresi kalmamıştır diyor. Çaresi kalmamış demek ne demek? Çaresizlik demektir. Yanlış ekonomi politikalarının ceremesini kim çekiyor? Çiftçimiz, emeklimiz, vatandaşlarımız çekiyor.

OLUK OLUK FAİZ ÖDENİYOR

Emekliler ile ilgili geçtiğimiz hafta bir açıklama yapıldı. Emeklilerimize para yok dedi. 3 bin liralık bayram ikramiyesini 7 bin lira olması için mecliste bir önerge sunduk. AK Parti ve MHP oylarıyla komisyonda reddedildi. Para yoksa 600-700 milyar faiz nasıl veriliyor. Şu anda oluk oluk faiz veriliyor. Halkın dertlerine gerçekten çözüm bulmak için kafa yormuyorlar. Kendi bildiklerine göre yürüyorlar. 2002 yılında bu iktidarı görevi devraldığında bir emeklinin maaşı asgari ücretin yüzde 139’uydu. Bugün bu hesabı yaptığımızda emeklilerimizin en az 22 bin lira alması lazım. Asgari ücret 17 bin, emekli maaşı 10 bin lira. 22 senede geldiğimiz halimiz burası. 2002 yılında ekonomide dünyanın en büyük 17 ekonomisi arasında iken bugün 22.sıraya kadar geriledi. 

İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELECEĞİNİ BALTALIYOR

Çiftçimizin ürettiği bir çok ürün şu anda ithal ediliyor. Pirinç Avustralya’dan, et Güney Amerika’dan ithal ediliyor. Yozgat’ta Et ve Süt Kurumu var. Bunların önünde sabah namazından sonra et kuyruğu başlıyor çünkü etin kilosu 230 lira. Vatandaşlarımız sanıyor ki ucuza et yiyoruz. Hayır.  Orada da bir soygun var. Çünkü o et 4 dolara ithal ediyorlar, 6 dolara satıyorlar. Oradan da karları var. Bu kadar acımasız uygulama devam ediyor. Son 6 yıldır süt hayvanları kesiliyor. Aslında kesilen hayvanlar değil, Türkiye’nin varlığı, geleceği kesiliyor. 

İKTİDARA İHTARNAME GÖNDERME SEÇİMİ

Kutluca köyünde yağmur duası ve şükür kurbanı Kutluca köyünde yağmur duası ve şükür kurbanı

Önümüzde bir seçim var. Bu seçimin iki neticesi olacak. Birincisi Çorum için bir netice ortaya çıkacak. Bizim aklımızdaki belediye başkanlıklarında insanlarımızı ayırmak yok. İnsanlarımızı partizanca bölmek yok. İnsanlarımızı birbirine karşı tahrik etmek yok. 
31 Mart iktidara bir ihtarname gönderme seçimidir. Daha iyi bir Türkiye için, daha iyi bir Çorum için, daha iyi bir yönetim olma noktasında ‘sana bir uyarıda bulunuyoruz’ dememiz lazım. Takdir halkımızın. Bizim halkımızın düşüncesi, feraseti var ve bu seçimde bu ferasetini ortaya koyacak ve iktidara ihtarname gönderecek.”