Ekmek kadayıfı, şerbetli tatlı sevenler için vazgeçilmez bir lezzet. Kendi mutfağınızda yapabileceğiniz bu tarifle, dışarıda yediklerinizden bile daha lezzetli bir ekmek kadayıfı hazırlayabilirsiniz. Detaylı anlatımımızla ekmek kadayıfı yapmanın tüm inceliklerini öğrenin.

Geleneksel tatlılarımızdan biri olan ekmek kadayıfını evde yapmak artık çok kolay! Bu tarifle, ekmek kadayıfının tüm püf noktalarını öğrenerek mükemmel bir sonuç elde edebilirsiniz. Hazırlanışı oldukça basit olan bu tatlıyı denemeye ne dersiniz?

Tatlı krizlerine birebir çözüm olan ekmek kadayıfı, herkesin favorisi. Evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz bu tarif sayesinde, hem gözünüz hem de damak tadınız bayram edecek. İşte, tam kıvamında ekmek kadayıfı yapmanın sırları!

MALZEMELER

Ön maya için:

1/2 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya

Hamur için:

2 adet yumurta
60 gram tereyağı
2 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
6 çay bardağı un

Islatmak için:

Süt kullanmadan yapılan Su Böreği tarifi! Deneyince bayılacaksınız Süt kullanmadan yapılan Su Böreği tarifi! Deneyince bayılacaksınız

1 yemek kaşığı pekmez
2 su bardağı su

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

TARİF

Derin bir karışma kabının içine ılık su, toz maya, pekmez ve unu koyarak güzelce karıştırın ve ön mayayı 10 dakika kadar bekletin. Köpüklü bir kıvama geldiğinde ön mayanız hazır demektir.
Ön mayanın üzerine, yumurta, pekmez, ılık su, tuz ve yumuşamış tereyağını ve unu ekleyin ve mikserle en az üç dakika karıştırın.
Daha sonra hamuru bir spatula ya da tahta kaşık yardımıyla 2 dakika boyunca çırpın.
Hazıradığınız hamuru 40 dakika boyunca mayalanmaya bırakın.
Büyük bir tepsiye yarım çay bardağı sıvı yağ döküp mayalanmış hamuru içine alın.
Elinize bir sıvı yağ sürüp hamuru ortaya doğru katlayarak havasını çıkarın ve sonra hamuru ters çevirip tepsiye elinizle yayın ve tepsi mayası için yarım saat dinlendirin.
Kabarmış hamuru önceden ısınmış alt üst ayar 190 derece fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.Ekmek iyice soğuduktan sonra ıslatma işlemine başlayabilirsiniz. Islatmadan önce ekmeğin tersini çevirin ve daha büyük bir tepsiye alın.
Ekmeği ıslatmak için pekmez ile suyu karıştırın ve her yerini ıslatacak şekilde bir kaşık yardımıyla azar azar ekmeğin üzerine dökün.
Şerbet için bir tencerenin içinde şekeri karıştırarak eritin ve karamel haline getirin.
Şeker eriyince tencereyi ocağın üzerinden alıp sıcak suyu ve limon suyunu ekleyin, sonra tekrar ocağın üzerine alıp 25 dakika kaynatmaya devam edin.
Bu sırada şeker içinde sertleşmiş olacaktır, kaynadıkça şeker eriyecektir. Şerbet iyice kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
Şerbetin ilk sıcağı çıktıktan sonra ekmeğin üzerine bir kaşık yardımıyla azar azar dökün.
Ekmek kadayıfını en az 2 saat beklettikten sonra kaymak ile servis edebilirsiniz.

Ekmek kadayıfı, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir ve evde yapımı oldukça basittir. Bu tarifle, lezzet garantili bir ekmek kadayıfı hazırlayarak misafirlerinizi ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi