İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 310 artarak 17 bin 487'ye yükseldi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 63 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in okullarda ve yerleşim yerlerinde katliam ve soykırım işlediğini vurgulayan Kudra, saldırılarda son 24 saatte 310 Filistinlinin daha öldürüldüğünü ve toplam can kaybının 17 bin 487'ye yükseldiğini kaydetti.

Yaralı sayısı 46 bin 480'e çıktı
Kudra, son saldırılar sonrasında hastanelere 558 yaralının getirildiğini ve toplam yaralı sayının 46 bin 480'e çıktığını söyledi.

Şu ana kadar 407'si yaralı ve 211'i hasta olmak üzere 618 kişinin Refah Sınır Kapısı'nı kullanarak Gazze'den ayrıldığını belirten Kudra, Gazze'de tedavi imkanı olmadığı için her gün onlarca yaralıyı kaybettiklerini dile getirdi.

İsrail 36 sağlık personelini alıkoydu
İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye başta olmak üzere 36 sağlık personelini hâlâ alıkoyduğuna dikkati çeken Kudra, saldırılar nedeniyle hastanelerin sağlık hizmeti veremez hale geldiğini vurguladı.

Kudra, güneydeki sağlık sisteminin felaket seviyesinde olduğunu ve hastanelerdeki doluluğun yüzde 262 seviyesine ulaştığını aktardı.

Tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı had safhada
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra ayrıca Gazze'de hizmet verebilen hastanelerdeki sıkıntılara da dikkati çekti.

Kudra, hastanelerde artık kemik kırıklarında kullanılan fiksatörlerin, cerrahi malzeme ve yanık ilaçlarının bulunmadığını, kan ünitelerinin test yapılmadan nakledildiğini ve bunun da hasta ve yaralılar için ciddi tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de "beyaz fosfor" kullanmasını kınadı
Filistin Dışişleri Bakanlığı İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor bombası kullanmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığının X hesabından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 63. gününe girdiği belirtilen açıklamada, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım savaşı yürütüldüğü belirtildi.

Saldırıların kapsamının durmaksızın genişlediği ifade edilen açıklamada, yerinden edilen Filistinlilerin ve onların sığındığı okulların, hastanelerin, çeşitli kuruluşların ve Birleşmiş Milletlere ait yapıların İsrail'in hedefi haline geldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, beyaz fosfor gibi uluslararası yasaklı bombaların kullanılması ve yerinden edilmiş sivillerin defalarca Gazze'nin güneyine doğru zorla göç etmeye zorlanması kınandı.

Hamas: İsrail'in Gazze'deki Ömeri Camisi'ni bombalaması medeniyete karşı nefretinin kanıtı
Hamas, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Büyük Ömeri Camisi'ni bombalayarak, iğrenç barbarca bir suç işlediğini ve insanlığın bina ettiği medeniyete karşı beslediği nefreti ortaya koyduğunu belirtti.

Gazze kentinde bulunan Ömeri Camisi'nin bugün İsrail uçakları tarafından bombalanmasının ardından Hamas'ın Telegram hesabından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Gazze'nin sembol yapılarından ve önemli tarihi eserlerinden sayılan Ömeri Camisi'nin bombalanmasının çirkin bir suç olduğu vurgulandı.

"Bu, tarihi kökleri olmayan bu yapay varlığın (İsrail), insanlığın oluşturduğu medeniyete karşı beslediği nefretin ve Gazze'deki sivil yaşamı yok etme çabasının kanıtıdır." ifadesine yer verilen açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana kadar 104 cami ve 3 kiliseyi yıktığı aktarıldı.

İsrail'in faşistlikte geldiği nokta
İsrail'in tarihi eserleri barbarca hedef almasının, faşistlikte geldiği noktayı gösterdiği belirtilen açıklamada, tarih boyunca gelip geçen diğer işgalciler gibi onun da faşistliğiyle birlikte yok olup gideceği vurgulandı.

Filistin "Safa" haber ajansına göre Ömeri Camisi bugün İsrail uçaklarının bombalaması sonucu büyük bir yıkıma uğramıştı.

Yaklaşık 1400 yıllık geçmişe sahip Ömeri Camisi, Gazze'deki en eski, Filistin genelinde ise Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve Akka'daki Ahmed Cezzar Paşa Camisi'nden sonra 3. büyük cami olma özelliğini taşıyor.

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde 19 İsrail askeri aracını hedef aldıklarını duyurdu
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde 19 İsrail askeri aracının tamamen ya da kısmen imha edildiğini açıkladı.

Kassam Tugaylarının Telegram hesabından yapılan açıklamalarda, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve kuzeydeki Gazze kentinin Eş-Şucaiyye ve Ez-Zeytun mahalleleri ile Şeyh Rıdvan bölgesinde İsrail ordusuna yönelik düzenlenen saldırılar hakkında bilgi verildi.

Buna göre, Han Yunus'ta bir grup İsrail askerinin hedef alındığı saldırıda ölen ve yaralananlar oldu. Han Yunus'ta ayrıca bir askeri personel aracı kullanılamaz hale getirildi, 3 askeri araç da "Yasin-105" roketleriyle hedef alındı, bu araçlardan bazıları patlama sonucu yandı.

Gazze kentinin Eş-Şucaiyye Mahallesinde 9 askeri araç ve Şeyh Rıdvan'da 6 araç "Yasin-105" roketleriyle vuruldu, Zeytun Mahallesinde de İsrail piyade kuvvetleri hedef alındı.

BM: Savaş, bir bölgenin yaşanabilirliğini tehlikeye atmamalı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, AA muhabirinin, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısı sonrası, "İsrail'in terörle mücadele iddiasıyla Gazze'deki tünellere tuzlu su basmayı planladığı yönünde haberler var. İsrail hükümeti bunu reddetmedi. Gazze topraklarını tuzla verimsizleştirecek ve su kaynaklarını yok edecek bu tür yöntemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Böylesi yöntemler için şimdiden insanlık adına İsrail’e bir çağrınız var mı?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Çatışmaların her zaman uluslararası insancıl hukuk, insan hakları hukuku ve diğer uluslararası belgelere uygun yürütülmesi çağrısında bulunduklarını vurgulayan Laerke, "Bunun özelliklerinden biri de savaşın, bir bölgenin yaşanabilirliğini gelecek nesiller için tehlikeye atmayacak şekilde yapılmasıdır. Dolayısıyla bu endişeler, böyle bir operasyonu planlayan herkesin aklında yer etmelidir." şeklinde konuştu.

DSÖ: (İsrail'in Gazze'deki tünellere su basma planı iddiası) Bu gerçekleşirse sağlık durumunu etkileyebilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, İsrail'in Gazze'deki tünellere tuzlu su basma planıyla ilgili iddialara ilişkin, "Bu gerçekleşirse Gazze'deki sağlık durumunu etkileyebilir." dedi.

Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında AA muhabirinin, "İsrail'in terörle mücadele iddiasıyla Gazze'deki tünellere tuzlu su basmayı planladığı yönünde haberler var. İsrail hükümeti bunu reddetmedi. Gazze topraklarını tuzla verimsizleştirecek ve su kaynaklarını yok edecek bu tür yöntemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Böylesi yöntemler için şimdiden insanlık adına İsrail'e bir çağrınız var mı?" sorusunu yanıtladı.

Bu iddiayı doğrulayamadıklarını kaydeden Lindmeier, "Bu gerçekleşirse Gazze'deki sağlık durumunu etkileyebilir." diye konuştu.

DSÖ olarak ana odak noktalarının Gazze'deki sağlık sistemi ve sahadaki insanların ihtiyaçları olduğunu belirten Lindmeier, "Gazze tek bir hastaneyi ve tek bir hastane yatağını daha kaybetmeyi kaldıramaz. Sağlık çalışanlarının başlarının çaresine bakmaya yardımcı olacak yiyecekleri yok. Yaralılar yerlerde tedavi ediliyor. Bu artık bitmeli, bu duyarsızlığa son verilmeli. Şimdi ateşkese ihtiyacımız var." dedi.

Gazze'de en temel ihtiyaçlara dahi ulaşılamadığını vurgulayan Lindmeier, "Gazze'de medeniyetin ve toplumun çökmek üzere olduğu bir seviyedeyiz." ifadesini kullandı.

Dünya Gıda Programı: Gazze'de dağıtım noktalarında yeterince gıda yok
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau, Gazze'deki duruma ilişkin, "Siviller çaresiz. Açlık var, insanlar aç. Marketlerde gıda yok, dağıtım noktalarında yeterince gıda yok." dedi.

WFP'nin sosyal medya platformu X hesabında, Skau'nun, Gazze'ye yaptığı ziyarette bölgedeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu video paylaşıldı.

Skau, Gazze'de sığınakları ve insani yardım dağıtım noktalarını ziyaret ettiğini belirterek, amacının Gazze halkına ve WFP personeline "destek, dayanışma ve bağlılıklarını" göstermek olduğunu kaydetti.

WFP'nin Gazze'de şimdiye kadar 1 milyonun üzerinde kişiye yardım sağladığını aktaran Skau, "Bu yeterli değil." diye konuştu.

Skau, "Siviller çaresiz. Açlık var, insanlar aç. Marketlerde gıda yok, dağıtım kanallarında yeterince gıda yok. Dışarıda yemeğimiz var, alamıyoruz ve dağıtamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gazze'de "insani ateşkese ihtiyaç duyduklarını" bildiren Skau, ihtiyaç sahiplerine gıda ulaştırılması için "daha fazla geçiş noktası açılması gerektiğini" vurguladı.

İsrail ordusu Gazze'de 2 askerinin daha öldüğünü açıkladı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 2 askerinin öldürüldüğünü, 1 askerinin ise ağır yaralandığını açıkladı.

Çorum Milletvekili ve Vakıf 19 heyeti, Mansur Yavaş'ı ziyaret etti Çorum Milletvekili ve Vakıf 19 heyeti, Mansur Yavaş'ı ziyaret etti

İsrail ordusundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada "32 yaşındaki Binbaşı Naftali Yona Gordon ve 25 yaşındaki tank komutanı Binbaşı Omri Root'un Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü" ifade edildi.

Çatışmalarda ağır yaralanan bir İsrail askerinin ise tedavi için hastaneye nakledildiği belirtildi.

Ordunun açıklamasında, 7 Ekim'den bu yana ölen İsrailli asker ve subay sayısının 420'ye yükseldiği kaydedildi.

Netanyahu, Filistin Yönetimi'nin "savaştan sonra" Gazze'yi yönetmesinin "çözüm olmadığını" savundu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdükleri saldırıların ardından, Filistin Yönetimi'ne Gazze'nin kontrolünü vermenin krize "çözüm olmadığını" savundu.

Netanyahu, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Netanyahu, "Birincisi Hamas olmayacak ve onu ortadan kaldıracağız, ikincisi ise Filistin yönetimi çözüm değil." ifadesini kullandı.

İsrail ile çatışmadaki Hizbullah, 4 mensubunun daha öldüğünü belirtti
Hizbullah Hareketi, İsrail ile Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesinde yaşanan çatışmalarda 4 mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

Hizbullah, İsrail ile yaşanan çalışmalardaki kayıpları hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 4 Hizbullah mensubunun "Kudüs yolunda" hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail ordusu ile 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda, Hizbullah’tan ölenlerin sayısı 97’ye yükseldi.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, ofislerinin Gazze'de "zar zor işlediğini" açıkladı
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ofislerinin Gazze'de "zar zor işlediğini ve görevini yerine getirmesinin kısıtlandığını" açıkladı.

Lazzarini, sosyal medya platformu X'ten yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 130'dan fazla UNRWA çalışanının aileleriyle birlikte öldürüldüğünü ve personellerinin en az yüzde 70'inin yerlerinden edildiğini kaydetti.

UNRWA'nın Gazze'deki görevini yerine getirmesinin "kısıtlandığını" aktaran Lazzarini, "UNRWA, bugün itibarıyla Gazze'de zar zor da olsa hala işlevsel." ifadesini kullanarak, işgal altındaki Gazze Şeridi'nde insani durumun "yaşanamaz" olduğunu vurguladı.

Lazzarini, açıklamasında "Gazze'deki duruma bugün vereceğimiz yanıt, Genel Kurulun ve BM'nin tarihine damga vuracak. Genel Kurulun hemen harekete geçmesini istirham ediyorum." ifadesine yer verdi.

BM üyesi ülkelere de insani ateşkes için "hemen harekete geçmeleri" çağrısında bulunan Lazzarini, sivillerin, BM personelinin, sığınaklar ve tıbbi tesisler gibi BM yerleşkelerinin korunması için uluslararası hukukun uygulanmasını talep etti.

İsrail ordusu, "rehine kurtarma operasyonunun" başarısız olduğunu doğruladı
İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'ın elindeki esirlerin kurtarılması için gerçekleştirilen "operasyonun" başarısız olduğunu doğruladı ve bu esnada 2 askerin ağır yaralandığını açıkladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Hamas'a ait bir yere perşembe gecesi baskın düzenlediği ve İsraillilerin kaçırılması ve esir alınmasına iştirak eden silahlı kişilerin etkisiz hale getirdiği aktarıldı.

Nerede gerçekleştiği belirtilmeyen "operasyonda" 2 askerin ağır yaralandığı bildirilen açıklamada, söz konusu girişimde esirlerin kurtarılamadığı kaydedildi.

"Esir kurtarma operasyonunun" başarısız olduğu videoyla kanıtlandı
İsrail ordusundan, konuya ilişkin yapılan açıklamayla eş zamanlı olarak Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da "başarısız" kurtarma girişimine ilişkin video yayımladı.

Videonun başında, İsrail güçlerinin başarısızlıkla sonuçlanan girişiminde, Sa’ar Baruch isimli İsrailli askerin öldüğü, onu kurtarmak için gelenlerin de öldüğü ve yaralandığı belirtildi.

Daha sonra videoda esir Baruc'un ölmeden önceki konuşmaları yer aldı. Baruch, 24 yaşında olduğunu, 7 Ekim'de esir alındığını, evinin Be'eri isimli İsrail yerleşim yerinde olduğunu, 40 gündür Gazze'de esir tutulduğunu ve eve dönmek istediğini söyledi.

Sonrasında ekrana gelen yazıda ise İsrail güçlerinin, gece 02.30'da esir askerin olduğu yere ambulans kullanmak suretiyle sızma girişiminde bulunduğu, bunun farkına varılmasının ardından sızan güçlerle çatışmaya girildiği yer aldı.

Videoda daha sonra yerlerde sızma girişiminde bulunan İsrail askerlerine ait olduğu belirtilen kan izlerinin ve yine onlardan ele geçirilen askeri teçhizatın görüntüsü yer aldı.

En sonunda ise Baruch'un kanlar içindeki görüntüsüne yer verildi.

Gazze'den İsrail'deki bir hastaneye son 24 saatte 40 yaralı asker nakledildi
Gazze'den İsrail'deki bir hastaneye son 24 saatte 40 yaralı askerin naklinin yapıldığı belirtildi.

Maariv gazetesinin internet sitesinden duyurduğu haberde, son 24 saatte ülkenin güneyindeki Soroka Hastanesine 40 yaralı askerin getirildiği ifade edildi.

Haberde, bunlarla birlikte Gazze'deki esir kurtarma "operasyonunda" yaralanan 2 askerin de aynı hastanede yoğun bakıma alındığı aktarıldı.

Yaralı askerlerden 10'unun durumunun ağır olduğu bildirildi.