Eski Devlet Bakanı ve Tokat Milletvekili Metin Gürdere, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Tokat Belediye Başkanı Mehmet Şahin arasında o dönem bataklık olan Niksar Ovasının kurutulmasına dair geçen diyaloğu anlattı.

Eski Devlet Bakanı ve Tokat Milletvekili Metin Gürdere Niksar Ovasıyla ilgili paylaşımı dikkat çekti. Gürdere, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda eskiden bataklık olan Niksar Ovasının Cumhurbaşkanı Celal Bayar döneminde kurutulması için Bayar'ın 1952 Erbaa depreminin ardından Tokat'ı ziyaretinde dönemin Tokat Belediye Başkanı Mehmet Şahin ile Celal Bayar arasındaki diyaloğu anlattı. 

İstanbul'da ele geçirilen silah haberleri manipülatif! İstanbul'da ele geçirilen silah haberleri manipülatif!

Celal Bayar'ın 1952 Ziyareti ve Niksar Ovası'na Dair Vizyonu: Eski Devlet Bakanı Gürdere, Niksar Ovası'nın Kurutulmasını Anlatıyor

Eski Devlet Bakanı Metin Gürdere videolu paylaşımında o anıyı şöyle anlattı: "Burası Dönekse'nin başından Niksar Ovasının görünüşü. 1952 yılında Erbaa'da deprem olmuş. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar Erbaa'ya ziyarete gelmiş geçmiş olsun demek için. Aynı dönemde Tokat Belediye Başkanı olan Mehmet Şahin 1950-54 arası belediye başkanı, 54-57 arasında da milletvekili olacak. Cumhurbaşkanınının gezisine katılmış beraberce gitmişler. Dönüşte Celal Bayar tam bu noktaya gelince arabasını durdurmuş. Bundan sonrasını bana Mehmet Şahin anlattı. "Cumhurbaşkanının arabası durunca kendi arabamı  durdurdum yanına gittim. Buyrun Cumhurbaşkanım bir emriniz mi var dedim."  Cumhurbaşkanı Buradan Niksar Ovasını gözlüyordu. O zaman bu tarlaları gördüğünüz yerler bataklık, ağaçlık, tarıma  müsait olmayan bir arazi. Bana dedi ki: "Reis bak burayı görüyor musun. Ben Tokat milletvekili gibi çalışacağım. Niksar Ovasının burasının kurutmasını yapacağım." dedi.  Aradan yıllar geçti. 1960'ta 27 Mayıs ihtilali oldu. Celal Bayar Adnan Menderes ile beraber tutuklandı cezaevine girdi. Orda yargılandı, intihara teşebbüs etti tam ölmek üzereyken ipten indirdiler.  Daha sonra, idama mahkum edildi ama cezası infaz edilmedi. Zannediyorum 1964-65 yıllarına kadar cezaevinde Kayseri'de kaldı. Ve ondan sonra bir af çıktı. İsmet Paşa ile anlaştılar tahliye edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra bizim Anadolu Kulübü'ne geldi. Ona refakat edecek birisi lazım. Bir odaya buyur etmişler.  Bizim Mehmet Amca'da 1954-57 arası Demokrat Parti milletvekili olarak zaten sözü sohbeti yerinde biriydi. Refakat etmesi için hemen ona haber vermişler demişler ki Sayın Celal Bayar geldi gel efakat et ona. Hemen bulunduğu odaya koştum dedi. Odaya girer girmez Celal Bayar başını kaldırdı bana baktı tanıdı beni ve dedi ki Niksar Ovası işi noldu Reis dedi. Bakın aradan 15 yıl geçmiş. Adam ölümlerden dönmüş. Hala aklı Tokat gibi bir memleketin, köşesindeki işin ne halde olduğunda. . O gün hayal ettiğimizden çok daha güzeli gerçekleşti. O zaman kurutma çalışması 60'lı yallardan sonra başlatılmıştı. (Mehmet Şahin) Sayın Cumhurbaşkanım yapıldı çok güzel oldu dedim. Celal Bayar: Aaa öylemi çok memnun oldum diye karşıladı."Eski devlet adamları böyle devlet adamlarıydı. Anadolu'nun her karış toprağı da onların umrundaydı. Anadolu'nun hiçbir köşesini ihmal etmeyen insanlardı. Gelecek nesilin siyasetçilerine belki bir örnek olabilir diye bugün buraya gelmişken bunları sizlerle paylaşmak istedim. "