SSK, Bağ-Kur, memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 49.25 olurken en düşük emekli maaşı da 10 bin TL'ye yükseldi. Şubat ayı enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından emeklilerin maaşlarına ve bayram ikramiyelerine ek zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. AK Partili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan ek zamma ilişkin son dakika açıklaması geldi.

Yerel seçimlere sayılı günler kala emeklinin çifte zam beklentisi de arttı. Emeklilere ek zam gelip gelmeyeceği konusu gündemdeyken AK Partili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan açıklama geldi. Akbaşoğlu, emekli aylıklarına iyileştirmede seçim sonrasını işaret etti, Meclis'in Nisan ayında çalışmalara başlayacağını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 bin TL olan en düşük emekli maaşının yeterli olmadığını belirterek, "16 milyon emeklimiz var, 7 bin TL eklemek demek bütçeden yaklaşık 1,4 trilyon liralık 10 bin lira eklemek demek, 1,9 trilyon liralık kaynağı buraya aktarmak demek. Askeriyle, polisiyle, eğitimcisiyle, sağlıkçısıyla velhasıl tüm memuru ve işçisiyle devletin çalışanlarının yarısından fazlasına maaşlarını vermesek o zaman belki bu ilave gideri karşılayabiliriz” açıklamasını yapsa da emekliye ek zam gündemden düşmüyor.

Hepsiburada Üst Yöneticisi Nilhan Onal Gökçetekin, SDN Summit 2024 etkinliğine katıldı Hepsiburada Üst Yöneticisi Nilhan Onal Gökçetekin, SDN Summit 2024 etkinliğine katıldı

Akbaşoğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında  "Emeklilerimiz başta olmak üzere bütün çalışanlarımızla ilgili daha iyileştirici, alım gücünü arttırıcı değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Akbaşoğlu, "Emekli maaşlarına yönelik 31 Mart'a kadar yeni bir iyileştirme, düzenleme yapılabilir mi?" sorusu üzerine, yerel seçimler nedeniyle 31 Mart'a kadar TBMM'nin olağanüstü toplanmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.

Meclisin muhtemelen nisan ayının ortalarında çalışmalarına başlayacağını anlatan Akbaşoğlu, "O tarihten itibaren bu hususları müzakere edeceğiz ve haziran sonu temmuz başı itibariyle de emeklilerimiz başta olmak üzere bütün çalışanlarımızla ilgili daha iyileştirici, alım gücünü arttırıcı değerlendirmelerimizi hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız ve buna dair düzenlemelerimizi de inşallah gerçekleştireceğiz." dedi.

SGK UZMANI DA MECLİS DETAYINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Emeklilerin maaşlarına ve bayram ikramiyelerine zam beklentilerine ilişkin Mynet'e değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz da şunları kaydetmişti:

"Emeklilerimiz enflasyon oranında zam alıyor. Bununla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan; emeklinin dar gelirlinin enflasyona ezdirilmeyeceğine ilişkin demeçlerde bulunuyorlar. Yasa koyucu geçtiğimiz dönemlerde de enflasyonun üzerinde refah payı eklentisiyle verildiğini gözlemleyebiliyoruz.

"2 bin TL'lik emekli ikramiyesinin yüzde 50'lik artışla 3 bin TL'ye çıkarıldı. Emekli ikramiyesinin artışı veya 10 bin TL'lik taban aylığının yükseltilmesi, seyyanen zamla alakalı emeklilerimiz içerisinde beklenti vardı. Bu beklentiyi takvim çerçevesi içerisinde Meclis gündemine alırsak zam yapılıp yapılamayacağını söylememiz mümkün. Ne demek bu?"

"MECLİS TATİL OLDUĞU İÇİN ZAM OLASILIĞI DÜŞÜK İHTİMAL"

"Bayram ikramiyesi yüzde 50 zamla Meclis'ten geçti. 8.Yargı Paketi'nde geçmeyen maddeler var ama sosyal güvenlik hukukuyla ilgili maddeler geçti. Nisana kadar Meclis tatilde olduğundan kaynaklı zam olasılığının düşük ihtimal görüyorum. İkramiyeler geçmiş dönemlerde hep bayramdan bir hafta öncesinde veriliyordu. 10 Nisan itibariyle de Ramazan Bayramı olacağı için bir hafta öncesi nisan ayının başına denk geliyor. Meclis sürecinden sayın Cumhurbaşkanı imzalayacak devamında Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek, orada zaman kıstası çok dar. Eğer yasa koyucu böyle bir sinyal verirse sonradan da ek ödeme şeklinde verilebilir, geçmiş dönemlerde yapılırdı. İkramiye konusunda Kurban Bayramı'nda artırma ihtimali olabilir."