Tatlı severler için mükemmel bir seçenek olan soğuk baklava, hem hafif hem de lezzetli bir alternatif sunuyor. Bu tarifle evinizde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz soğuk baklava, sevdiklerinizin favorisi olacak. Şimdi malzemeleri hazırlayın ve adım adım yapım aşamalarını takip edin.

Geleneksel baklavaya modern bir dokunuş katan soğuk baklava tarifiyle karşınızdayız. Sütlü şerbeti ve üzerindeki çikolata rendesiyle benzersiz bir lezzet sunan bu tatlıyı evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Tarifimizdeki püf noktaları sayesinde herkesin beğenisini kazanacaksınız.

Puf puf Kabaran Poğaça tarifi: Tepsiler dolusu lezzet Puf puf Kabaran Poğaça tarifi: Tepsiler dolusu lezzet

Şerbetli tatlıların hafif ve serinletici versiyonu olan soğuk baklava, yaz aylarında tatlı krizlerinize birebir. Evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifle, sevdiklerinize eşsiz bir tatlı sunmanın keyfini yaşayın. Malzemeleri ve yapım aşamalarını detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

Malzemeler

1 paket baklavalık yufka
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ceviz içi(çekilmiş)
1 çay bardağı antep fıstığı(çekilmiş)

Şerbeti için

3,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 paket vanilin
½ paket sıvı krema( tercihen)

Üzeri için

2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt tozu
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket çikolata

Yapılışı

İlk olarak şerbeti hazırlanır. Gerekli malzemeler uygun bir tencereye alınır ve karıştırılır. Ocağa alınıp kaynamaya bırakılır. 5 dakika kaynatılır. Vanilin eklenip 1-2 kez daha kaynatılıp kapatılır. Soğumaya bırakılır.
Tereyağı uygun bir tencerede eritilir. Üzerindeki köpükleri alınır. Yoksa yanar ve acılık verir. Sıvı yağ eklenip kapatılır.
Baklavalık yufkalar poşetinden çıkarılır ve kurumaması için üzeri temiz bezle örtülür. Büyük dikdörtgen borcam için bu ölçüler yeterli oluyor.
Yufkalar borcam ebatında kesilir. Borcamın tabanı yağlanır. Üzerine 2-3 kat yufka ve parçaları serilir. Aralara parça kısımlarını yerleştirebilirsiniz. Üzerine biraz yağ gezdirilir ve fırçayla yağlanır. Yufkaların yarısına kadar 2-3 katta bir bu işlem tekrarlanır.
kata düzgün yufka serilir. Üzerine ceviz içi ve Antep fıstığı serpiştirilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde yerleştirilir. Araları 2-3 katta bir yağlanır. En üst kısma düzgün bir yufka serilir. Bıçakla kare kare kesilir. (56)
Kalan yağ karışımı üzerine aktarılır. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 170 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir. (40 dakika kadar)
Fırından çıkarıp soğumaya bırakılır. İyice ılıması beklenir. Sıcakken şerbeti vermeyin. Soğuyan şerbet baklavanın üstüne gezdirilir.
1 saat şerbeti çekmesi beklenir. Bu miktar tam kararında oluyor. Bir kasede kakao, süt tozu ve pudra şekeri karıştırılır. Üzerine süzgeç yardımıyla serpiştirilir.
Çikolata rendelemeden önce 5 dakika buzlukta bekletilir. Rendenin ince tarafıyla baklavanın üstüne rendelenir. 3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapılır.

Soğuk baklava tarifi, sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı ve hafif bir tatlı arayanlar için mükemmel bir seçenek sunuyor. Adım adım yapım aşamalarını ve püf noktalarını takip ederek evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifle, sevdiklerinize benzersiz bir lezzet sunabilirsiniz. Deneyeceğiniz bu tarifle, soğuk baklavanın serinletici lezzetini doyasıya yaşayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi