Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorum Şubesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyetimiz 100 Yaşında” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Akademisyen-Yazar Suay Karaman, Türkiye’nin bugün her alanda 1938 yılının gerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında ADD Çorum Şubesi’nde “Cumhuriyetimiz 100 Yaşında” adlı bir konferans gerçekleştirildi.

Akademisyen-Yazar Suay Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

‘CUMHURİYETİMİZİN KAZANIMLARI BİRER BİRER ORTADAN KALDIRILDI’

Konferansta bir açış konuşması yapan ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, cumhuriyet kazanımlarının birer birer ortadan kaldırıldığını belirterek, cehaletin cumhuriyet aydınlanmasından öç alır hale geldiğini söyledi.

Cumhuriyetin Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Türk milletinin de fedakarlığı, mücadelesi ile zor koşullarda kurulduğunu anlatan Demirer, “Türkiye zengin bir ülke, her şeyi üretebilecek bir ülke ama yanlış tarım politikaları sonucu dışardan buğday alıyoruz” diye konuştu.

Türk milletinin yoksulluk, kıtlık sorunlarını aşa aşa bugünlere geldiğinin altını çizen Demirer, Atatürk’ün kurduğu KİT’lerin birer birer satıldığını ifade etti. Demirer, Türkiye’de eğitime, sağlığa, üretime önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

“1938’İN ÇOK GERİSİNDEYİZ”

Akademisyen-Yazar Suay Karaman ise emperyalist güçlerin cumhuriyete karşı bir kininin olduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1938’de vefatının ardından Türkiye’nin adım adım emperyalist güçlerin yörüngesine girdiğini söyledi.

Karaman, 1939 yılında ABD, İngiltere ve Fransa ile çeşitli anlaşmaların yapıldığını, Türkiye’nin dış güçlere bağımlılığının 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı bir şekilde ilerlediğini ve 1950’de DP iktidarı ile bunun zirveye çıktığını belirtti.

AKP iktidarı ile birlikte cumhuriyet kazanımlarının hızlı bir şekilde elden çıktığına dikkat çeken Karaman, 2017 referandumu ile birlikte Türkiye’de bir rejim değişikliğine gidildiğini kaydederek, “Bugün ne yazık ki her alanda 1938’in gerisinde olan bir ülkeyiz” dedi.

“ATATÜRK’ÜN ÇOCUKLARI BU TOPRAKLARA SAHİP ÇIKACAK”

Türkiye’nin Atatürk döneminde büyük başarılara imza attığını, devrim yasalarının gerçekleştiğini, Atatürk’ün halkçı bir politika izlemesiyle birçok kurum ve kuruluşun hayata geçirildiğini anlatan Suay Karaman, Cumhuriyetin kuruluş aşamasında Türkiye’nin demir ağlarla örüldüğünü kaydetti.

Atatürk’ün vefatının ardından Türkiye için karanlık ve kötü bir dönemin başladığını dile getiren Karaman, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demiryolu, karayolu ve KİT yatırımlarının bugün dahi yapılamadığını, ülkemizin 1938 yılının çok daha gerisinde olduğunu ifade etti. Türkiye’nin artık laik bir ülke olmaktan çıktığını söyleyen Karaman, her şeye rağmen karamsar olunmaması gerektiğini, Atatürk’ün çocuklarının yine bu ülkeye, bu topraklara sahip çıkacağını bildirdi.

Sabahattin Ali'nin efsane eseri Kürk Mantolu Madonna dizi oluyor: Ne zaman başlayacak? Sabahattin Ali'nin efsane eseri Kürk Mantolu Madonna dizi oluyor: Ne zaman başlayacak?

“BU ÜLKEYE, BU TOPRAKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Türk milleti için bir de kurtuluş reçetesi öneren Karaman, okumaya önem verilmesini istedi.

Karaman, “Bol bol okumak, incelemek, araştırmak zorundayız.  Herkese büyük görev düşüyor. İl il, ilçe ilçe, köy köy dolaşıp insanları aydınlatmamız lazım. Bunları yapmazsak ülke ayağımızın altından kayar. Ülkenin yeraltı yerüstü zenginliği mükemmel. Ama tarım bitirildi. Tarım arazileri imara açıldı. Yurtdışından ürün alıyoruz. Deprem sırasında ise tarım arazisine yapılan binalar yıkılıyor, sonra da binaları yeniden yapmak için ülkenin servetini harcıyoruz. Vatansever üreticilere ihtiyaç var. Gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz var. Gelecek kuşaklar bilinçli olmalı. Başka Türkiye yok. Bu ülke bizim. Başka gidecek yerimiz de yok. Atatürk’ün ‘Türk milleti çalışkandır, zekidir’ sözü yabana atılmamalı. Herkes kenetlenir, bilinçli olursa bize kimsenin gücü yetmez. Atatürk’ün çocukları yine başaracak. Kemalizmin ilkeleri ışığında yeniden örgütleneceğiz. Bu ülkeyi kurtarmalıyız. Mustafa Kemal’in topraklarında yine özgürlük, barış türküleri söyleyeceğiz. Umutsuzluğa yer yok. Bu topraklara sahip çıkıp, koruyacağız” diye konuştu.

Etkinliğe; CHP önceki dönem İl Başkanları Cengiz Atlas ve Ümit Er, İYİ Parti önceki dönem İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Salim Çoruk, Oğuzlar önceki dönem Belediye Başkanı Orhan Ateş, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Nevzat Veldet, İYİ Parti İl Sekreteri Daver Eker, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Cemil Sözen, Memleket Partisi İl Başkanı Ömer Bağcı, LDP İl Başkanı Selahattin Aydemir, CHP İl Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mahmut Bayatlı, Bahçelievler Mahallesi Muhtar Adayı Kamil Deveci ile davetliler, ADD yöneticileri ve üyeleri katıldı.