Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2023 Yılı Faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştı. Raporda Türkiye’de Avrupa Dayanışma Programı ESC50 Kalite Sertifikasına sahip tek il milli eğitim müdürlüğü olduğu bilgisine yer verildi. 

Çorum İl Milli Eğitim Spor Kulübü sporcusu ve aynı zamanda Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu 6.sınıf öğrencisi Enes Yasin Kalender 662.Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Minik Bir Boyda 7 tur geçerek şampiyon olduğu açıkladı.

Çorum İl Milli Eğitim Spor Kulübü 12-15 Haziran 2023 tarihleri arasında Sivas'ta gerçekleştirilen Okul Sporları Gençler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası'nda, takım halinde Türkiye Şampiyonu olurken Yıldız Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye 4'üncüsü oldu. 
Çorum İl Milli Eğitim Spor Kulübü 05-08 Haziran 2023 tarihlerinde Niğde'de gerçekleştirilen U15 Yaş Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası'nda, 1237 sporcu ve 324 kulüp arasından takım halinde Türkiye 4'üncüsü oldu.

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi

ARGE FAALİYETLERİ

Ulusal ve Uluslararası Projeler

ERASMUS+ 2022 Akreditasyon Hareketlilikleri kapsamında 109.000 Avro bütçe ile; Avusturya, Macaristan ve Çekya’da 30 öğretmen ve 42 öğrenci işbaşı gözlem ve 14 kurs faaliyetlerine katıldı. 
ERASMUS+ 2022 Mesleki Eğitim Akreditasyon Hareketlilikleri kapsamında 66 öğrenci Avusturya, Macaristan ve Çekya’da 12 işbaşı gözlem gerçekleştirdi.

Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de Avrupa Dayanışma Programı ESC50 Kalite Sertifikasına sahip tek il milli eğitim müdürlüğü oldu. Bu kapsamda Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fattoria Pugliese Diffusa APS arasında yapılan ortaklıkla ilimizden 18-30 yaş arası gönüllüler İtalya'nın Taurisano şehrinde 2 aydan 6 aya kadar olan gönüllülük çalışmalarına dâhil edilecekler.

eTwinning projeleri kapsamında 2022 yılında 371 adet olan Ulusal Kalite Etiketi sayısı 2023 yılında 425‘e ulaşmıştır.

TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Çorum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Yusuf Mert Dalgıç ve Mustafa Arslan danışman öğretmenimiz Mehmet Fidan rehberliğinde hazırladıkları biyoloji alanında "Meyve Sinekleri ile Biyomimetik Mücadele" projesi, 14.883 proje arasından Türkiye birincilik ödülünü kazandı.

2022-2023 eğitim öğretim yılı Çorum ilinde TÜBİTAK Lise ve Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri başvuru sayıları 135 olarak gerçekleşti. 10. Dönem 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında 17 okul destek almaya hak kazandı.
Millî Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Harezmî Eğitim Modeli’nin uygulanması için yapılan planlamalar ve değerlendirmeler sonucunda, Çorum pilot il olarak seçilmiştir. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Çorum’da Harezmî Uygulama Okulu seçilen İskilip Sakarya İlkokulu ile başlayan süreç 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında 10 okulumuzdan toplam 34 öğretmen, 2 koordinatörden oluşan 36 kişilik bir ekiple devam etmektedir.

Harezmî Eğitim Modeli Nedir?

2017-2018 Eğitim öğretim yılı " Geleceğin Eğitimine Katkı Ödülleri" yarışmasında Türkiye 1.si seçilen Harezmî Eğitim Modeli, disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı, iş birliğini benimseyen, fen ve bilgisayar bilimi öğretimini, sosyal bilim dalları ile bütünleştiren, bilgi işlemsel düşünme becerilerinin hayata adapte edildiği, programlama ve öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, robotik ve oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen disiplinler arası bir eğitim modelidir.

TASARIM ÖDÜLÜ KAZANDILAR 

TEKNOFEST 2023 Liseler Arası EC Elektrikli Araç Yarışması’nda TOBB-OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ÇOROBOT takımı 51 finalist takım arasında sekincilik derecesi elde etmiş ayrıca Görsel Tasarım Ödülü kazandı.

Teknofest 2023 Sanayide Digital Teknolojiler Yarışması Temel Kategoride Çorum 15 Temmuz Şehitleri Fen Lisesi “Leblebiler” robotik takımı Jüri Özel Ödülü aldı.

Teknofest 2023 İnsansız Hava Araçları Yarışması Lise kategorisinde Çorum 15 Temmuz Şehitleri Fen Lisesi “ÇFL Havacılık” takımı Türkiye Finallerine kalan 2500 takım arasından on altıncı oldu.

Çorum Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu Lisesi Spekturm Roket Takımı Teknofest 2023 Roket yarışmasında finallere derece ile kalarak büyük başarı elde etti. Aksaray'da yapılan final atışlarında 6022 feet yükseğe çıkıp başarılı bir ayrılma ve kurtarma gerçekleştirmiştir. Okulumuz “En İyi Takım Mansiyon Ödülü” almaya hak kazandı.

Gebze'nin 'Akıl ve Zeka'ları yarıştı Gebze'nin 'Akıl ve Zeka'ları yarıştı

TEKNOFEST başvuruları 2023-2024 eğitim-öğretim yılında başvuru sayısı ise 822'ye yükselmiştir.

Yerel Projeler

    Çorum Mergen Projesi
    10 Bin Yeşil Can 10 Bin Yeşil Canan Projesi
    Paylaşmak Kanımızda Var Projesi
    Sürdürülebilir Mutluluk için Çocuk Otobüsü
    Öğrenciler Futbolla Buluşuyor Projesi
    Yaz Dostum Çiz Dostum Projesi
    Su Faturalarımız Yarışıyor Projesi
    112 Acil Çağrı Merkezinin Tanıtılması
    Atma Dönüştür Patilere Bölüştür Projesi
    Minik Kalpler Buluşuyor
    Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası
    Matematik Atölyesi
    İngilizce Münazara Etkinliği (English Debate)
    Tüketici Hakları Güçleniyor Projesi
    Başarmaya Hazırım Projesi
    Gençler Şehit Emanetleriyle Buluşuyor Projesi
    Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Anısına Karma Resim Sergisi
    Akıl ve Zekâ Oyunları Liseler Arası Satranç Turnuvası
    Tertemiz Yarınlar Okullarda Başlar Projesi
    O Köy Bizim Köyümüzdür Projesi

Çorum Valiliği Bünyesinde Cumhuriyetin 100. Yıl Kutlama Etkinlikleri
    Cumhuriyetin 100. Yılında Matematik Öykümü Yazıyorum 
    Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında12.Dahi Beyinler Akıl Ve Zekâ Oyunları 
    Cumhuriyetin 100.Yılında Sabahattin Ali’yi Anma 
    Cumhuriyetin 100.Yılında Cumhuriyet Tarihinin İlk Finansal Okuryazarlık Dersinin Müfredat ve Kitabının Hazırlanması 
    Cumhuriyetimizin 100.Yılında 2023 Türk Bayrağı Web2 Sergisi 
    Gençler Şehit Emanetleriyle Buluşuyor 
    Cumhuriyetimizin 100.Yılında Kan Bağışı 
    Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında 2023 Öğrenci İle Şehitlerimize Saygı Yürüyüşü 
    Yüzüncü Yılda Ecdada Mektup Var Programı 
    Cumhuriyetin 100.Yılında ‘Gençler Asırlık Çınarlarımızla Buluşuyor’ Programı 
    Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi Tasavvuf Musikisi Konseri 
    Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Dünden Bugüne Çorum’da Milli Bayramlar Sergisi 
    100.Yıl Fener Alayı 
    100. Yıl Film Günleri 
    100.Yıl Geleneksel Çocuk Oyunları 
    Cumhuriyetin 100.Yılında Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum
    100.Yıl İzcilik ve Doğa Kampı 
    100.Yıl Korosu Konseri 
    Resim Öğretmenleri 100. Yıl Karma Resim Sergisi 
    100.Yıl Spor Oyunları 
    1 Telden 1 Ses 100.Yılda Milli Sazımız Bağlama Günleri 
    Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü 100. Yıl Hatıra Ormanı
    100.Yıl Akıl Ve Zekâ Oyunları
    2023 Öğrenci Satranç Oynuyor 
    100. Yıl Hitit Robot Yarışması

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA HER SINIF 100 AĞAÇ DİKİYOR PROJESİ

Çorum Bilim ve Sanat Merkezi danışman öğretmen ve öğrencileri, 6.Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliğinde Dünya dördüncüsü, Buca IMSEF Enerji ve Mühendislik Yarışmasında Dünya birincisi oldular.

KALKINMA AJANSI PROJELERİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Tasarım Beceri Atölyeleriyle Gelecekte Mesleki Eğitime Projesi”nde merkez ve 13 ilçemizdeki okullarımıza tasarım ve beceri atölyesi kuruldu. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından 374.000 TL bütçe ile 3 okulumuza tasarım ve beceri atölyesi kurulurken, Bakanlığımız tarafından 13 okulumuza, hayırseverlerimiz tarafından ise tüm ilçelerimize tasarım ve beceri atölyeleri kurulmuştur. Projenin bütçesi toplamda 1.600.000 TL’ ye ulaştı.
Türkiye’de ilk ve tek olarak açılan “Psikolojik İlk Yardım ve Travma Önleme Biriminde”, Çorum ilinde 310 rehber öğretmene ve 81 okul idaresine, Kocaeli’nde 830 rehber öğretmene, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığında 270 sosyal hizmet uzmanına, Adalet Bakanlığı Afet Koordinasyonunda 4.500 görevliye Psikolojik ilk yardım ve travma önleme farkındalık eğitimi verilmiştir.

Doğa ve doğa sorunlarına karşı farkındalık ve duyarlılık oluşturmak, doğaya karşı olumlu davranış ve değerler geliştirilmesini sağlamak, doğayla ilgili sorunları tanımlama, araştırma ve çözme ile ilgili beceriler edinilmesini sağlamak, doğanın korunmasına aktif katılım sağlamak amacıyla DOKAP projesi kapsamında 2.000.000 TL bütçe ile “Çorum Orman Okulu Projesi” hayata geçirildi. Orman Okulunda sıfır atık, çevre bilgisi, oryantiring, ekolojik okuryazarlık, küresel iklim değişikliği, okçuluk, tarım eğitimi, hayvan bakım ve besleme, koleksiyonculuk, sportif tırmanış gibi modüller üzerinden temel derslerin eğitimi verilecek.

ÇORUM ORMAN OKULU

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve Orta Karadeniz Ajansı'nın (OKA) uyguladığı 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Çorum Mesleki İnovasyon Merkezi” (ÇOMİM) ve “Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi” projelerimiz ile ilimizde orta öğretim düzeyinde mesleki eğitim alan öğrencilerin niteliklerinin arttırılmasına katkı sunulacaktır. Proje kapsamında iki farklı alanda mesleki eğitimi geliştirme ve yaygınlaştırma hedeflenmektedir. Çorum Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi binasında kurulması planlanan; Türkiye'de ilk olan "Çorum Mesleki İnovasyon Merkezi" (ÇOMİM) (2.000.000 TL) ve Alapala Makine A.Ş işbirliği ile kuracağımız "Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi" (2.395,467 TL)  toplam 4.395,467 TL bütçeye sahiptir.

Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi 32 kişiden oluşan ilk kursiyerlerini, Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (International Association of Operative Millers/IAOM) ve Ulusoy Un iş birliğiyle oluşturulan ‘Değirmencilik Kursları’ kapsamında ağırladı.