Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Akören Köyü’nde Altat tarım tarafından düzenlen Nihatbey nohut tohumunun hasadına katıldı.

Programa İlçe Tarım Müdürü Aydın Demiral ve Ticaret Borsası Başkanı Arslan Gür ve çiftçiler katıldı.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslahı ve tescili yapılan Türkiye’de Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünün yapmış olduğu denemelerde hastalık ve verim bakımından hali hazırda iç piyasada üretimi ve satışı yapılan nohut çeşitlerinden üstün seviyede performans gösteren ve Altat Tarım Ltd. Şti. tarafından üretim hakkı satın alınan Nihatbey ve Çiftçi nohut çeşitlerinden Nihatbey Nohut tohumunun Akören Köyü’nde Atakan Yılmaz’a ait tarlada ilk hasadı yapılarak kıraç arazide 1 dekara 17 kg tohum ekilerek 250 kg ürün alındı.

Elek değerleriyle (9mm=30, 8mm=90) üstün seviyede performans göstermiştir. Türkiye de yoğun zarar ve verim kaybına sebep olan Antraknoz hastalığına karşı dayanıklı olması bitki boyunun yüksek olup biçerdöverle hasada uygun olması ve kıraç arazilerde dahi veriminin yüksek olması Nihatbey ve Çiftçi Nohut tohumlarına ilgiyi arttırmaktadır. 

Alaca’nın ekonomik sorunları masaya yatırıldı Alaca’nın ekonomik sorunları masaya yatırıldı