Tatil öncesi ve sonrası takviye gıda kullanılmalı mı? Tatil öncesi ve sonrası takviye gıda kullanılmalı mı?

Çorum İl Jandarma Komutanlığı, 1 Ocak-7 Haziran 2024 tarihleri arasında 26 mantardan zehirlenme vakasının meydana geldiği ve bu olaylarda 28 vatandaşın sağlık kuruluşlarına müracaatta bulunduğunu açıkladı.

Çorum İl Jandarma Komutanlığı tarafından vatandaşlar mantar zehirlenmelerine karşı uyarıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlarımızın doğal alanlardan topladıkları mantarları yemeleri nedeniyle zehirlenme olaylarında artış meydana gelmekte, zehirlenme vakaları zaman zaman ölümle sonuçlanabilmektedir.
Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir.

Mantar zehirlenmelerini önlemek için doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalı, kültür mantarları tercih edilmelidir. Vatandaşlarımızın mantardan zehirlenme olaylarına karşı dikkatli olmaları, mantar zehirlenmesi belirtileri görüldüğü anda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sersemlik,
Uykuya meyil,
Tansiyon düşüklüğü,
Bulanık görme,
Yüz ve boyun bölgesinde kızarma,
Nabızda artış,
Ağızda metal tadı,
Bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.

Editör: Haber Merkezi