Emekli vatandaşlar aldıkları maaşların enflasyon oranının çok çok gerisinde kalması, alım gücünün düşmesi ve geçim şartlarının altında maaş almaları nedeniyle sokağa çıktı.

Yaşadıkları durum karşısında isyan eden emekliler, Çorum’da eylem yaptı.

Açlık sınırının altında maaşlara “hayır” diyen emeliler, Saat Kulesi Meydanı, PTT binası önünde Murat Kırçı’nın organizasyonu ile bir araya gelerek taleplerini dile getirdi. Emeklilerin eylemine CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ile bazı siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

3 KEZ ZAM ALDIK, 10 BİNİ GEÇEMEDİK

2024 yılında 3 kez zam almalarına rağmen kök maaşın düşük olması nedeniyle 10 bin liranın üzerine çıkamadıklarını dile getiren emekliler, kök maaşın kaldırılmasını, emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çekilmesini ve bayram ikramiyelerinin de 1 maaş tutarında olmasını istedi.

Basın açıklaması öncesi bazı emekliler şiir okuyarak sorunlarını dile getirirken, bazı emekliler ise yaşadıkları sorunları ve talepleri haykırdı.

Emeklilerin yoğun ilgi gösterdiği eylemde konuşan Murat Kırçı, bugün açlık sınırı altında kalan emekli maaşı meselesinin 11.10.2008 yılında 5510 sayılı yasada yapılan düzenleme ile emekli maaş bağlama oranının %78’den %34’lere kadar düşürülmesi ile başladığını belirterek, “Eğer bu yasada bir değişiklik yapılmasa idi bugün en düşük emekli maaşı zaten 20 bin bandında olacaktı. Yani aslında bizler maaşlarımıza zam talep etmiyoruz. 2008 yılında bizden alınanların iadesini talep ediyoruz” dedi.
Geçmişte emeklilerin kıdem tazminatları ile sıfır ev ile üstüne ikinci el bir otomobil alırken bugün bunların hepsinin hayal olduğunu kaydeden Kırcı, “Geçmişte emekli, asgari ücretli evladına destek olurken, bugün evladından yardım talep eder hâle gelmiştir. Tek başına kalmış bir emeklinin, özel bir huzur evinde yaşama imkânı dahi kalmamıştır.

Sonuç olarak amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Bu ülke bizim bu devlet de bizimdir. Uzun yıllar maden ocaklarında, tuğla fabrikalarında, inşaatlarda, sanayide çalışmış, esnaf olarak ülkesi için üretmiş, kimseden yardım almadan evlatlarını yetiştirmiş, bu ülkenin emekçisi olan emekliyi, bir dilenci durumuna düşürmek, vatan sevgisini sorgulamak, kimsenin hakkı da haddi de değildir” ifadelerini kullandı.
Kırçı, konuşmasının devamında kök maaş ifadesinin literatürden kaldırılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücretten aşağı olmamasını ve bayramlarda verilen ikramiyelerin bir maaş olarak kanunlaştırılmasını talep ettiklerini bildirdi. 
Kırçı, ayrıca eyleme destek veren Milletvekili Mehmet Tahtasız ve diğer siyasi parti yöneticilerine teşekkür ederken, eyleme destek vermeyen ve katılmayan Emekliler Derneği başta olmak üzere esnaf odası başkanlarına, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere sert tepki gösterdi.

Çorum'da elektrikler kesilecek! İşte elektrik kesintisi yapılacak bölgeler Çorum'da elektrikler kesilecek! İşte elektrik kesintisi yapılacak bölgeler

Basın açıklamasına; CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Cıdık, İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Ahmet Ertekin, Demokrat Parti Merkez İlçe Başkanı Mehmet Tunç, Anavatan Partisi İl Başkanı İbrahim Coşgun ile Kahveciler Odası Başkanı Ahmet Şen destek verdi.

Milletvekili Mehmet Tahtasız ise emeklilerin sadaka değil, hakkını istediğini anlatarak, her zaman ve her koşulda emeklinin hakkını savunmaya devam edeceğini söyledi.