Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Merkez İl Genel Meclis Üyesi Ümit Er, ilimizde yıllardan beri büyük bir problem olan Derincay için etkili ve kalıcı yöntemlerin hayata geçirilmesini isteyerek, “çocukluğumuzda balık tuttuğumuz Derinçay’da artık kurbağa bile yaşamıyor” dedi.
İl Genel Meclisi Toplantısında gündem dışı bir konuşma yapan Ümit Er, sokak hayvanları konusunda yaşanan sıkıntılar, Derinçay ve Çorum’da yaşanabilecek bir deprem riskini gündeme getirdi.
SOKAK HAYVANLARI KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Konuşmasında ilk olarak sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan soruna dikkat çeken Ümit Er, hem köylerde, hem şehir merkezinde, hem de ormanlık alanlarda sahipsiz köpeklerin bulunduğunu belirterek, “Bu sorunun çözümü için Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’nin daha etkin çalışacağını düşünüyorum. Birlik kuruldu, üyeleri belirlendi ancak somut bir adım halen atılmış değil” dedi. Ümit Er, sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi için çalışma yapılmasını talep etti.
“DERİNÇAY İÇİN NEDEN ÖNLEM ALINMIYOR?”
İl Genel Meclisi Üyesi Ümit Er, Ömerbey Köyü sınırları içerisinde doğan ve Yeşilırmak nehrine katılan Derinçay’da yaşanan çevre felaketini Meclis gündemine taşıdı.
Ümit Er, “Çocukluğumuzda balık tuttuğumuz Derinçay’a bugün kokudan yaklaşılmıyor. Artık orada kurbağa bile yaşamıyor. Derinçay’ı kimler, neden kirletti? Neden gereken önlemler alınmıyor? Bununla ilgili ne yazık ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı herhangi bir çalışma yapmıyor. Yüzyıllardır yaşadığımız coğrafyada bize bırakılan mirası geleceğe taşımalıyız. Bu nedenle Derinçay’da yaşanan sorunu mutlaka çözmeliyiz” dedi.
Ümit Er, Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün İl Genel Meclisi toplantısına davet edilerek meclis üyelerinin bilgilendirilmesini istedi.
“YAPI STOKLARI VE RİSKLİ YAPILAR TESPİT EDİLMELİ”
Deprem konusuna da değinen Ümit Er, Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattının geçtiği Çorum’un deprem tehlikesi içinde olduğunu söyledi. Çorum Belediyesi tarafından Afet ve Risk Komisyonu’nun kurulduğunu, bu komisyonunun güzel bir çalışma yaptığını kaydeden Er, “Umarım Çorum Belediyesi bu çalışmayı devam ettirir. Peki biz Özel İdare olarak köylerde ne yapacağız? KAF’ın geçtiği Osmancık bölgesinde bazı köyler fay hattının üzerinde. Bu durum, büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu konuya bütün meclis üyelerinin destek vereceğine inanıyorum. Yapı stoku ve riskli binalar tespit edilmeli, deprem hazırlığı için gereken çalışmalar bir an önce yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
“DERİNÇAY İÇİN BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ KURULACAK”
İl Genel Meclisi Başkanı Muhammed Fatih Temur ise Derinçay ile ilgili Çorum Belediyesi’nin arıtma tesisini modernleştirme çalışması içine girdiğini belirterek, “Kurulacak olan biyolojik arıtma tesisi sayesinde bu sorunun çözüleceğine inanıyorum” dedi.
Temur, deprem ve sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili olarak da yerel yönetimlerin üzerlerine düşen görev neyse onu yerine getirdiğini söyledi.
Çorum Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde hayvan hastanesi açıldığına dikkati çeken Temur, burada hayvanlar için her türlü ameliyat ve tedavinin yapılacağını, sokak hayvanları için konforlu bir hastane kazandırıldığını anlattı. Çatak bölgesinde ise 70 dönümlük bir arazinin birliğe tahsis edildiğini bildiren Temur, “sahipsiz sokak hayvanları için güzel bir çalışma yapılacak, doğal yaşam alanı oluşturulacak” dedi.