Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Uygulama Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan Uygulama Camisi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma törenine Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Baro Başkanı Av. Turan Kalıpcı, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile üniversite personeli katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Uygulama Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, 2018 yılında Kuzey Kampüsüne bir cami yapmak üzere derneği kurduklarını söyleyerek maddi ve manevi destekte bulunan herkese teşekkür etti.

Çorum'da 23 Nisan kutlamaları: Öğrenciler Jandarma komutanı oldular Çorum'da 23 Nisan kutlamaları: Öğrenciler Jandarma komutanı oldular

Temeli atılan caminin, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin uygulama alanındaki dersleri için de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çolak, “Camiler medeniyetimizin göstergesi ve bulunduğumuz memleketin İslam diyarı olduğunun simgesidir. Adeta minareleri imzasıdır. Dolayısıyla bu kampüsümüzde görev yapacak olan, okuyacak olan yerli yabancı dünyanın birçok yerinden yabancı öğrencilerimiz de var. Bu çocuklarımızın bir kısmı başka dinlere mensup olmasına rağmen burada güzel ortamı görüp Müslüman oluyorlar. Onlara böyle güzel bir camiyi, güzel bir ibadet edecek yeri hediye etmenin mutluluğunu yaşayacağız inşallah” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Bu güzel günde böyle güzel bir projenin açılışını bize nasip eden Yüce Yaradana sonsuz hamdüsenalar olsun” diyerek sözlerine başladı.
2018 yılında başlayan sürecin, 2 Şubat 2024 tarihinde ete kemiğe bürüneceğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, İlahiyat Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinin uygulama alanı ihtiyacının giderileceğini söyledi.
Konuşmasının devamında Kuzey Kampüsün şekillendiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:

“Kampüsümüz karaktere sahip olmaya başladı. Camimizi, daha önce master planda belirlenmiş ancak hem yapımı hem de kullanımı anlamında bir takım sorunların ya da sıkıntıların olacağını düşünerek başladığımız alandan kampüsümüzün hem girişi hem sosyal donat alanının tam ortasında, fakültelerimizin de rahat erişimine olacak bir konuma çekerek projeyi dizayn ettik. Bugün de inşallah temelimizi atmış olacağız. Burada tabii ki 2018 bu yana kadar bizlere bağışlarıyla destekte bulunanlara teşekkür etmek isterim. Cemaziye Akbaş, Asiye Kırık ve Osman Tokgöz’ün verdikleri destekler derneğimiz tarafından camimizin bu kısımda değerlendirilmek üzere inşallah değerlendireceğiz. 2018’den bu yana Diyanet Vakfımızın da katkısını almış olduk. Yeni dönemi itibariyle de Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik Bey'in riyasetinde Boğaziçi Vakfı'na çok teşekkür ettiğimizi, müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Yüklenicimiz Karabeyoğlu İnşaat’a da özellikle teşekkür ederim.”

Prof. Dr. Öztürk, sürece verdikleri desteklerden dolayı Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a da teşekkür ederek, “İnşallah en kısa sürede camimizin, kampüsümüzün kullanıcılarına; öğrencilerimize, personelimize, ziyaretçilerimize ve bundan sonraki dönemlerde de nicelerine hizmet etmesi temenni ediyorum” dedi. 

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Bizim için ilim önemli. Bizim için bilim çok önemli. Teknoloji bizim için çok kıymetli, çok önemli ama içinde iman olmayan, içinde ihlas olmayan, içinde besmele olmayan bilimin, teknolojinin insanlığın nereye götürdüğünü şu an hepimiz görüyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında Gazze’de yaşananlara dikkat çeken Dr. Aşgın, “Gazze'de yaşadıklarımız aslında insanoğlunun bilimde, fende,  teknolojide çağları açtığını, çok yukarılara çıktığını gösterirken öbür tarafta içerisinde Allah korkusu yoksa içerisinde ahirete iman yoksa insanlığı hangi felakete sürüklediğini çok net bir şekilde bir kez daha bize gösterdi. Bu anlamda camilerin, ibadethanelerin yapılması şehirlerimizde, mahallelerimizde İslam'ın mührü olarak bu milletin mührü olarak yer alması elbette çok kıymetli” ifadesini kullandı.
Projeden büyük heyecan duyduğunu ifade ederek, kampüsün giriş kapısından girer girmez bir kutlu mabedin karşılamasının kampüse çok yakışacağını söyleyen Dr. Aşgın, şöyle devam etti:

“Bu anlamda gerçekten çok mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Ben de Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz bu projeden haberdar olur olmaz hepimizi harekete geçirdi. Başlayan hiçbir güzel iş yarım kalmaz diyerek bize öncülük yaptığı için şükranlarımı sunuyorum. Yine Rektörümüzün gayretlerini biliyorum. Derneğimizin, hocalarımızın gayretlerini biliyorum. Bu projeye destek verenleri kutluyorum, tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun, içi şen olsun inşallah.”

Törende konuşan Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Kuzey Kampüse cami yapımıyla ilgili önceki haftalarda görüşmeler yaptıklarını belirterek “Hayırlı hizmetlere Cuma günü başlamak daha güzeldir manasında temelimizi inşallah atacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında destek veren herkese teşekkür eden Doç. Dr. Dağlı, cami inşasının kısa zamanda biteceğine inandığını vurgulayarak, “2018’den beri bugüne nasip olmuş bu işe başlamak. Bize kısmet oldu hep birlikte. 2018’den beri beklemiş ama bugünden itibaren bekleyecek hiçbir vaktimiz yok. Açık ve net bunu ifade etmek istiyorum. Burayı da Ekim ayı itibariyle hep birlikte açmak üzere bütün duamız, temennimiz bu olsun diyoruz. Kaynakla ilgili bir düşüncemiz zaten yok. Hayrımız var. Hayır yapacak olanlarımız var. Burayı Allah'ın izniyle bitiririz. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve diğer davetliler butona basarak caminin temelini attı.