Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, TÜBİTAK 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Sergisinde Biyoloji alanında “Meyve Sinekleri ile Biyomimetik Mücadele”projeleri ile Türkiye birincisi olan Çorum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Yusuf Mert Dalgıç, Mustafa Arslan ve danışman öğretmen Mehmet Fidan’ı makamında kabul ederek, başarılarından dolayı tebrik etti.

Çorum Bilim ve Sanat Merkezi 7. sınıf öğrencisi Yusuf Mert Dalgıç ile 6. sınıf öğrencisi Mustafa Arslan, merkez müdürü Mehmet Fidan'ın koordinatörlüğünde sineklerin meyvelere verdiği zararı önlemek için "Meyve Sinekleri ile Biyomimetik Mücadele Projesi"ni hayata geçirdi.

Çorum Bilim ve Sanat Merkezinde öğrenim gören iki ortaokul öğrencisi, TÜBİTAK yarışmasında Türkiye birinciliği elde ettikleri "Meyve Sinekleri ile Biyomimetik Mücadele Projesi" ile meyve ağaçlarında sineklerden kaynaklı verim düşüklüğünün önüne zebra deseni ile geçilebileceğini gösterdi.

Yaptıkları araştırmada zebraların desenlerinin kan emici sinek ve böceklerin algısını bozduğunu öğrenen öğrenciler, bu desenleri meyve ağaçlarında denemek için laboratuvar çalışmalarına başladı.

Yaşam alanı oluşturan öğrenciler, bu alanın bir kenarına zebra deseni çizdi diğer kenarını ise her seferinde farklı bir renkle kapattı. Şeffaf alanın içindeki zebra deseni ve tek renklerin olduğu karşılıklı iki kenara meyve özleri koyan öğrenciler, her bir deney için yaşam alanına 20 meyve sineği bıraktı.

Öğrenciler, sineklerin hangi tarafa yöneleceğini 60'ar dakikalık onlarca deneyle gözlemledi. Araştırma sonucunda meyve sineklerinin zebra deseninin olduğu bölüme değil, kırmızı, mavi, sarı, yeşil, turuncu gibi tek renklerin bulunduğu alana ilgi gösterdiği ortaya konuldu.

Trakya Aile Hekimleri Kongresinin 13.’sü düzenlendi Trakya Aile Hekimleri Kongresinin 13.’sü düzenlendi

Saha denemelerinde de benzer sonuçlar elde eden öğrenciler, "Meyve Sinekleri ile Biyomimetik Mücadele Projesi" ile katıldıkları TÜBİTAK 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birinciliği elde etti.