Yaşanan deprem felaketinin ardından okulların depreme dayanıklılığı bir kez daha gündeme gelmiş ve depreme dayanıksız olduğu için risk taşıyan Kargı Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde güçlendirme çalışmaları yapılması için okul Fen Lisesi’ne taşınmıştı. Bakanlığa ait teknik ekipler tarafından yapılan incelemeler sonucunda Milli Eğitim yetkilileri okulun güçlendirme değil, yıkılıp yeniden yapılmasına karar verdi.

ÖĞRETMEN EVİ’ DE YIKILACAK

Çok Programlı Anadolu Lisesi ile birlikte yıkılmasına karar verilen Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı diğer bir kurum ise Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu oldu. İki bina için alınan yıkım kararının kısa süre içerisinde ihaleye çıkartılıp uygulanması bekleniyor.

HALK EĞİTİM BİNASI İÇİN HENÜZ KARAR VERİLMEDİ

Deprem riski taşıyan bir başka bina ise Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası. Bina çok eski yıllarda Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Askerlik Şubesi olarak hizmet verirken, İlçede Askerlik Şubesi’nin kapatılmasıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmişti. Eski bir yapı olan binanın teknik ekiplerin çalışmaları sonucunda depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Ancak güçlendirme çalışması veya yıkılıp yeniden yapılması yönünde bir karara varılamadı.

YIKILAN BİNALAR YENİDEN YAPILACAK MI?

Alınan yıkım kararının ardından akıllardaki soru ise şu. Yıkılan binalar yeniden yapılacak mı? Malum yeniden yapılması için yıkılan Cumhuriyet Yatılı Bölge Okulu binasının aradan bir yıl geçmesine rağmen halen inşaatına başlanmadı. Bu nedenle veliler Çok Programlı Anadolu Lisesi içinde tedirgin. İlçedeki en çok öğrenci sayısına sahip Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin web sitesinde yazan bilgilere göre okulun 212 öğrencisi ve 20 öğretmeni bulunuyor. Okul çıraklık eğitimi de verdiğinden bu sayı 300’e kadar çıkıyor. Bu nedenle Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin biran önce yıkılıp yeniden yapılması eğitim öğretim açısından büyük öneme sahip.

Dereli: 1 Mayıs dayanışmanın, mücadelenin, kardeşliğin günüdür Dereli: 1 Mayıs dayanışmanın, mücadelenin, kardeşliğin günüdür

ŞİMDİ SIRA İLÇE SİYASETİNDE

İlçede eğitim alanındaki yetkililer binaların güçlendirme değil yeniden yapılması konusunda ellerinden geleni yapmış olarak görünüyor. Şimdi sıra bu okulların hızla yıkılıp yapılması ve süreci hızlandırmaları için siyasetçilerimize düşüyor.