Her insanın cildi, dokusu beslenmesinin aynasıdır.Eğer doğru beslenirsek cildimiz yaşlanırken bile hem sağlıklı hem de dinç bir görünüme sahip olabilir. Güneş ışığından korunan, beslenmesini doğru yapan bireylerde cilt dokusu ileri yaşlarda bile parlak, nemli ve canlı görünümünü sürdürmektedir.

BU BESİNLER CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR

Cilt yaşlanmasının başlıca nedeni güneşin altında saatlerce yatarak bronzlaşmadan gelemektedir. Cildin hücre yenileme kapasitesi, gençlik döneminde yüksek ve hızlıdır. Güneş banyosu, stres, kirli hava, kullandığımız birçok ilacın zararlı etkileri, sigara içilmesi, fazlaca kafein ve şeker tüketimi gibi faktörler cilt hücrelerinin yenilenme sürecini azaltıp bozmaktadır.

CİLT DOSTU BESİNLER

Zengin vitamin ve mineral deposu olan, temel yağ asitlerinden zengin kabuklu kuru yemişler miktarına özen göstererek tüketilmelidir.Örneğin ceviz, güçlü bir omega-3 kaynağıdır. Badem ve fıstık cildiniz için yararlı birçok besin unsuruna sahiptir. Fakat bu besinlerin her birisinin de 100 gramında ortalama 600 kalori olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
 

Besinlerimizi seçerken daha çok organik olanlara ağırlık vermeliyiz. İçinde doğal mikrop öldürücüler olan, hormon, renk, koku ve tat verici bulunmayan , kimyasalları barındırmayan yiyeceklere öncelik vermeliyiz.

Domateste bol miktarda bulunan likopen içermektedir. Cildin de en iyi dostlarındabirisidir. Cilde, sıkılık ve canlılık verir.

Üzüm çekirdeği oligomerikproantosiyanidin içermekte olup bu da cilt için harika bir antioksidandır. Bunu yanı sıra damarları korur, cildi genç ve sağlıklı tutar. Çekirdekli kuru üzüm, siyah üzüm, pekmez cilt dostu olan besinlerdir.

Papatya ve ananas cilt için harika enzimler içermektedir. Eğer ödemli şiş ve kuru bir cilt yapınız varsa tiroid hormonları kontrol edilmelidir. Böyle durumlarda iyot içeren deniz ürünleri alınmalıdır. Sık sık balık yenmeli ve bol bol meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Her gün mümkünse yeşil salata, az yağlı yoğur tüketmeye özengösterilmelidir.

Kırmızı biber yaklaşık 64 mg C vitamini içerir C vitamini kollajen yapımını desteklediği için cilt sağlığı için önemli vitaminlerdendir.

Yoğurtosteoporozun önlenmesinde önemli yere sahip olan kalsiyum mineralini ve bağırsak sağlığı için yararlı bakterileri içerir. Süt ve süt ürünlerinden düzenli olarak aldığınız protein, cildinizi sıkılaştırır ve çizgilerin oluşumunu önler.

 Zeytin Yağıyapılan çalışmalar bize zeytinyağının içerisinde yaşa bağlı hastalıkların önlenmesine yardımcı olan güçlü antioksidan olduğunu gösteriyor.

Yaban Mersini içindeki bileşenler yaşa bağlı hafıza ve motor beceri kaybını, oksidatif hasar veinflamasyonu önlemeye yardımcı olur

Ispanak A, C ve E vitaminleriyle kırışıklıklara karşı savaşıyor.

                                       CİLDİMİZ EN GÜZEL GİYSİMİZ, SAĞLIKLI BESLENEREK GENÇ BİR CİLDE SAHİP OLALIM

                                                                                                DİYETİSYEN BETÜL KOÇ


KAYNAKÇA

Gülcü, M., Demirci A.Ş., Güner K.G., 2008. Siyah Üzüm, Zengin Besin İçeriği ve Sağlık Açısından Önemi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 179-182.

Aksayan S. Halk sağlığı hemşireliği el kitabı. İstanbul: Birlik Ofset Ltd. Şti; 1998.

Bölükbaş N. Yaşlılık ve yaşlılıkta genel bakım ilkeleri. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 1992; 8(1): 103-8.

Dirican R, Bilgel N. Halk sağlığı. II Baskı. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi; 1993.

Arıoğul S. Geriatrik yaş grubunda fizyolojik değişiklikler. Yasavul Ü, editör. Hacettepe İç Hastalıkları Kitabı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları; 2003: 812-9