Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ve 2024 yılında uygulanacak sertifikalı tohum kullanım desteğine ilişkin detayları içeren Cumhurbaşkanı Kararı'nı Resmi Gazete'de yayımladı.

Bu kapsamda, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere çeşitli tarımsal ürünler için destekler açıklandı.

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yer alan çiftçilere dekar başına farklı destekler sağlanacak. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 149 lira destek öngörülürken, çeltik için bu miktar 271 lira, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin ve şeker pancarı için 107 lira, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 124 lira olarak belirlendi.

Bakan Şimşek'ten 'dış kaynak gelmiyor' iddialarına yanıt Bakan Şimşek'ten 'dış kaynak gelmiyor' iddialarına yanıt

Kütlü pamuk üreticilerine 366 lira, patates ve soya üreticilerine 193 lira, yağlık ayçiçeği ile kolza (kanola) üreticilerine 142 lira, yem bitkileri üreticilerine 115 lira, diğer ürünler için ise 107 lira destek sağlanacak. Nadas alanlarına ise dekar başına 40 liralık mazot desteği verilecek.

Ayrıca, toprak analizlerine destek verilmesi de kararda yer aldı. Yetkilendirilmiş toprak analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 lira destek ödemesi yapılacak.

Organik tarım ve arıcılık da desteklenen alanlar arasında yer alıyor. Organik bal yetiştiricilerine kovan başına 30 lira destek sağlanacakken, organik tarım için kategorilere göre dekar başına 30 ila 180 lira arasında destek verilecek. İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilere göre dekar başına 30 ile 270 lira arasında değişiklik gösterecek.

Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği olarak dekara 170 lira öngörülürken, katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 30 lira destek sağlanacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği ise dekara 100 lira olarak belirlendi.

Fark ödemeleri ise belirlenen tarım havzalarında yetiştirilecek ürünlere göre şekilleniyor. Bu kapsamda kilogram başına buğdaya 100 kuruş, arpa, çavdar, tritikale ve yulafa 50 kuruş, aspireye 55 kuruş, çeltiğe 10 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, dane zeytine 15 kuruş, kolzaya (kanola) 100 kuruş, kuru fasulye, mercimek ve nohuda 50 kuruş, kütlü pamuğa 160 kuruş, soyaya 60 kuruş, yağlık ayçiçeğine 100 kuruş, yaş çaya 30 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş destek sağlanacak.

Su kısıtlı bölgelerde nohut ve mercimek ekimine ilave yüzde 50 destek ödemesi yapılacak. Damlama sulama ile sulanan alanlarda ise dane mısır için destekleme ödemesi yapılmayacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin, belirlenen havzalar dışında yetiştirilmesi durumunda mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanımı ve fındık alan bazlı gelir desteği verilmeyeceği belirtildi.

Desteklemelerden, ÇKS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin yararlanacağı bilgisine yer verildi. Yaş çay üreticilerine yapılacak fark ödemesi desteği ise belirlenen havzalarda Çay Tarım Alanları’nın belirlenmesi ve bu alanlarda çay tarımı yapan üreticilere ruhsatname verilmesine dair karar kapsamında uygulanacak.