Sabah kahvaltılarının ve çay saatlerinin vazgeçilmezi poğaçalar... Ancak evde yapılanların çabucak bayatlaması hepimizin ortak sorunu. Pastane usulü bayatlamayan poğaça yapmak artık hayal değil! Uzmanlarla konuştuk, bayatlamayan poğaça yapmanın sırlarını sizin için derledik.

Çocuklarınız için beslenme çantasına koyduğunuz ya da misafirlerinize ikram ettiğiniz poğaçalarınızın bayatlamasını istemiyorsanız, bu haberimiz tam size göre. Pastane tarzında bayatlamayan poğaça yapmanın yöntemlerini ve kolay tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Herkesin hayali: Pastanelerdeki gibi bayatlamayan, günlerce tazeliğini koruyan poğaçalar yapabilmek. Peki, bu mümkün mü? Evet, doğru malzeme ve yöntemlerle evde de pastane lezzetinde bayatlamayan poğaçalar yapabilirsiniz. İşte, merakla beklediğiniz tarif ve püf noktaları.

Bayatlamayan poğaça tarifi

malzemeler.

1 kg un
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
170 ml (1 su bardağı) sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı kuru maya
½ yemek kaşığı Tuz
1 yemek kaşığı şeker

Üzeri için:

Yumurta sarısı
Susam yoksa çörek otu da olabilir.

Bayatlamayan poğaça tarifi

Süt yok, lezzet çok: Sütsüz Su Böreği tarifi Süt yok, lezzet çok: Sütsüz Su Böreği tarifi

Önce poğaçanın yapımına hamurundan başlıyoruz. öncelikle bir kaba ılık suyu döküp içerisinde maya ve şekeri eritiyoruz. Üzerine streç film veya temiz bir bez ile örterek, 5-6 dakika bekletin. Daha sonra üzerine sıvı yağı, yoğurt, tuz ve yumurtayı da koyup iyice karıştırın.
İyice karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş un ekleyip, ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.
Hamurun üzerini temiz bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurun mayalanması için yaklaşık olarak 1 saat yeterli gelecektir.
Mayalanan hamuru tekrardan yoğurarak havasını alın.
Hamurdan parçalar kopartarak istediğiniz şekli verin ve yağlı kağıt serili tepsiye bir birlerine yapışmayacak biçimde dizin.
Tepsiniz dolunca poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürün. Susam veya çörek otu serpin.
Daha önceden 185 derecede ısıttığınız fırına tepsinizi sürün altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Bayatlamayan poğaçanın püf noktaları neler?

Mutlaka malzemeleriniz oda ısısında olması gerekiyor.
Hamuru mayalanması için üzerini örtün ve soğuk ortamda bırakmayın.
Poğaçanızı oda sıcaklığında hazırlayın
Süt ve su gibi malzemeler mutlaka ılık olmalı, buzdolabından çıkartır çıkartmaz kullanmayın
Poğaçanızı pişirirken daha önceki pişirme süreleri deneyiminizi kullanın

Artık bayatlamayan poğaça yapmanın sırlarını biliyorsunuz. Pastane usulü bu tarif ve püf noktaları sayesinde, poğaçalarınız uzun süre tazeliğini koruyacak. Bu tarifi kullanarak hem çay saatlerinizin hem de çocuklarınızın beslenme çantalarının yıldızı olacak poğaçalar yapabilirsiniz. Unutmayın, sırrımız malzemelerin oda sıcaklığında olması ve hamurunuzu iyi mayalandırmak. Şimdi fırınlarınızı ısıtın ve bu lezzetli poğaça tarifini deneyin. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi