Ev yapımı un helvası, sıcak ve samimi sofraların vazgeçilmezi. İşte size tam ölçülü ve kolay anlaşılır bir un helvası tarifi, geleneksel lezzetleri evinize taşıyacak.

Mis gibi kokusu ve ağızda dağılan dokusuyla un helvası, evde yapımıyla da ayrı bir keyif sunuyor. Bu rehber, un helvasının tüm inceliklerini ve püf noktalarını sizlerle paylaşıyor.

Un helvası, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri. Evde bu geleneksel lezzeti yaratmak için ihtiyacınız olan her şey bu rehberde.

Tam Ölçülü Un Helvası

Malzemeler:

2 su bardağı un

1 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti İçin;

2,5 su bardağı su

1,5 su bardağı tozşeker

Tam Ölçülü Un Helvası Yapılışı:

İlkönce şerbetini hazırlayalım.

Bir tencereye tozşeker ve suyu alarak kısık ateşte erimesini sağlayalım.

Geniş ve çelik tencereye sıvıyağ ve unu alalım.

Unun kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuralım.

Unun kokusu çıkınca ocağın altını kısalım.

Unun rengi koyulaşıncaya kadar kavuralım.

Arzu edilen renge ulaşınca, ocaktan aldığınız ılık şerbeti üzerine dökelim.

Dökerken sıçramalar olabilir, dikkatli olun.

Şerbeti döktükten sonra çekmesi için hızlı hızlı karıştıralım.

Kaşığın arka tarafıyla iyice bastırarak, karıştıralım.

Helvanız ılındıktan sonra bir kaşığın içine alınır ve ters çevrilerek servis tabağına alınır.

Soğuduktan sonra arzuya göre tarçın veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.

Püf Noktası:

Unun kavrulurken topaklanmaması için, unu öncesinde elemeye özen gösterin.

En kısık ateşte, un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın.

Unun sıvı yağla birlikte, güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.

Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında, şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.

Çay saatlerinin vazgeçilmezi: Kolay Dereotlu Poğaça tarifi Çay saatlerinin vazgeçilmezi: Kolay Dereotlu Poğaça tarifi

Unun rengi kahverengiye yakın bir renk aldığında helvanıza azar azar şerbetini vermeye başlayın.

Şerbetini süt- şeker ya da su-şeker karışımı şeklinde hazırlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır.

Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.

Dilerseniz kaşıkla, dilerseniz de dondurma kaşığıyla şekil verebilirsiniz.

Mini muffin ya da kek kalıplarına aktararak da şekil verme işlemini yapabilirsiniz. Burada işin sırrı helva henüz sıcakken şekil vermek ve eğer kaşıkla şekil veriyorsanız kaşıkları öncesinde hafifçe ıslatmakta saklı.

Böylelikle kaşığa yapışmayacak ve çok kolay bir şekilde forma gireceklerdir.

Un helvası tarifi, evde kolayca uygulanabilecek ve herkesi mest edecek bir lezzet sunuyor. Bu rehber, helvanızı mükemmel yapmanız için gereken tüm adımları ve püf noktalarını içeriyor. Gerekli malzemeleri hazırlayarak ve bu adımları takip ederek, siz de kendi mutfağınızda geleneksel bir tatlı olan un helvasını ustalıkla hazırlayabilirsiniz. Şimdi, evde un helvası yapmanın keyfini çıkarmanın zamanı!