Çorum'da Atatürk’ün emriyle başlatılan 'ilk milli kazı' olan Alacahöyük kazılarından çıkan eşsiz eserlerin ilk kez bir arada bulunduğu sergi, Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul Yapı Kredi Müzesi’nde açıldı.

Atatürk’ün emriyle başlatılan Alacahöyük kazılarından çıkan eşsiz eserlerin ilk kez bir arada bulunduğu “Bir idealin peşinde; Atatürk ve Alaca Höyük” konulu sergi açıldı.

Sergi Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü izleyicilere sunuyor. 

Çorum'un mistik topraklarından çıkarılan ve şimdiye kadar Anadolu'nun dört bir yanındaki müzelerde sergilenen 235 değerli arkeolojik ve etnografik eser, tarihi bir buluşma için İstanbul Yapı Kredi Müzesi'ne götürüldü.

ALACAHÖYÜK ESERLERİ, BU SERGİDE İLK DEFA BİR ARADA SERGİLENİYOR

alacahoyuksergi

Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıdı. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alacahöyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek. 

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın işbirliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi, 10 Mart 2024 tarihine kadar Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.

ALACAHÖYÜK İSTANBUL’A TAŞINDI

Turizm Haftası'nda Çorum’un tarihi ve kültürel mirası öne çıktı Turizm Haftası'nda Çorum’un tarihi ve kültürel mirası öne çıktı

Yapı Kredi Müzesi’nde gerçekleşen “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alacahöyük” sergisi Alacahöyük kazılarına ışık tutarken Cumhuriyet’in arkeolojiye verdiği önemi de hatırlatıyor.
Anadolu’daki medeniyet yolculuğunun önemli kilometre taşlarından biri Çorum’daki Alacahöyük… Farklı medeniyetlere ait yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle büyüsünü koruyor. 1835 yılında keşfedilen ve kazı çalışmalarına 1935’te başlanan Alacahöyük’teki medeniyetlere dair önemli detaylar gün yüzüne çıkarılıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi Alaca Höyük’te çıkarılan arkeolojik eserlerin bir bölümünü müzeye taşıyor
 Kazıların tarihi Cumhuriyet tarihiyle kesişiyor zira bu kazılar yeni Cumhuriyet’i uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip. “Çağdaş Uygarlığı anlayabilmek, kavrayabilmek, dünyadaki eski uygarlıkları, insanlığın ilk uygarlıklarını doğru tanıyabilmekle mümkündür” diyen Atatürk’ün ışığında gerçekleşen çalışmalar, genç Cumhuriyet’in arkeoloji seferberliğinin de başlangıç noktası. Atatürk’ün önderliğinde ‘20’li yıllarda başlatılan ve ‘30’lu yılların başından itibaren hız kazanan arkeoloji ve tarih araştırmaları Alacahöyük kazılarıyla ulusal bir kimliğe bürünüyor.

Anadolu’da metalden üretilmiş ilk müzik aleti sistrum

Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Cumhuriyet’in ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan kazılarla Eski Tunç ve Hitit Dönemi aydınlanmaya başlamış. Sergide de tarım, hayvancılık, ticaret, siyaset ve sanat dünyasından izleri takip ederek tarihin katmanları arasında yolculuğa başlıyoruz. Kentleşmenin başlangıcından sunulan izler, höyükteki kazılar, Orta Kuzey Anadolu’daki Kalkolitik Çağ’a ait somut veriler eşliğinde Hitit yaşamından izleri barındırıyor. Horoztepe buluntuları, yönetici sınıfa ait olduğu düşünülen 13 mezar odası ve içinden çıkarılan zengin ölü hediyeleri, (Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’daki en önemli arkeolojik keşiflerden biri kabul ediliyor), av ve savaş aletleri, mutfak araç gereçleri, Anadolu’da metalden üretilmiş ilk müzik aleti sistrum, Alacahöyük’e dair kapsamlı bir panorama sunuyor. Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzelerinden 235 orijinal eser Yapı Kredi Müzesi’ne getirilmiş. Eserler kronolojik ve tematik bölümler altında sunulurken hem Alacahöyük’ün tarihine yolculuk yaptırıyor hem Cumhuriyet’in arkeolojiye verdiği önemi hatırlatıyor. Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok’un orijinal çizimlerinin bir kısmı da yine ilk kez bu sergide... “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” 10 Mart’a kadar ziyarete açık…