Alaca’da ‘Aşure’ geleneği devam ediyor

Alaca'da faciadan dönüldü: Apartmandan kopan beton parçaları aracın üzerine düştü Alaca'da faciadan dönüldü: Apartmandan kopan beton parçaları aracın üzerine düştü

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü vesilesi ile Alaca’da Aşure yapılarak, vatandaşlara dağıtıldı. 

Aşurenin maddi, manevi ve dini önemini bilen aileler büyük kazanlarla Aşure kaynatarak, komşularına ikramda bulundu.

Bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşure Alaca’da gelenek haline getirildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar büyük kazanlarla Aşure kaynatarak, komşularına ikram ettiler. 

AŞURE NEDİR?

Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir. 

Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne yükledikleri anlama göre aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik göstermektedir. Aşure, bu geleneği uygulayan topluluklara göre çeşidi ve sayısı değişse de içine konan malzemenin çokluğu ile ün yapmış bir yiyecektir ve genel olarak kabuğu alınmış buğday ile birlikte, fasulye, nohut, kayısı, ceviz, üzüm, incir gibi bakliyat ve yemişlerin uzun süre kaynatılmasıyla pişirilir. Pişirilen aşurenin duası yapılır; şifalı olduğuna inanıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir, sonra yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye dağıtılır. Aşurenin kabı yıkanmadan iade edilir. Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.”

DANE KAYBININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN KONTROLLER SÜRÜYOR

Alaca’da hasat dönemi boyunca Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından biçerdöverlerin kontrolleri sürüyor. 

Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hasat yapılan tarlalar ziyaret edilerek, hem çiftçiler ile görüşülüyor, hem de biçerdöverlerin ayarları kontrol ediliyor. 

Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hasatta dane kaybını azaltmak için biçerdöverlerin gerekli ayarlarını da yaptırıyorlar. 

EMEKLİYE AYRILAN KILINÇ VE PERSONELLER İÇİN VEDA YEMEĞİ

Alaca’da emekliye ayrılan İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Kılınç ve Milli Eğitim personelleri için veda yemeği düzenlendi. 

Kaymakam Hicabi Aytemür ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, emekliye ayrılan İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Kılınç ve Milli Eğitim Müdürlüğü personellerinin veda yemeğine katıldı. Emekli olan Kılınç ve personellere Kaymakam Aytemür ve Başkan Şaltu, plaket takdim ederek, bu zamana kadar yapmış oldukları hizmetler için teşekkür ettiler. 

CADDE VE SOKAKLAR TEMİZLENİYOR

Alaca Belediyesi, bir taraftan alt yapı çalışmalarını gerçekleştirirken diğer taraftan da ilçenin temizlik çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Ekipler, cadde ve sokaklarda hummalı bir temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Ekipler ayrıca yaz aylarında vatandaşların sıklıkla kullandığı park ve yeşil alanlarda temizlik ve bakım çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

GENÇLİK MERKEZİ’NDE AŞURE ETKİNLİĞİ

Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, beraberinde İl Genel Meclis Üyeleri Abdurrahman Karagöz ve Dursun Kaya ile birlikte Alaca Gençlik Merkezi’nde düzenlenen aşure etkinliğine katıldı.

Aşure etkinliğinde çocuklarla bir araya gelen Başkan Şaltu, çocuklara yapılan etkinlikler ve kurslar hakkında İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kadir Durak’tan bilgiler aldı.  Öğrencileri sınıflarında ziyaret eden Başkan Şaltu, bir süre sohbet etti.

SOGEP PROJESİ İÇİN BAŞKAN ŞALTU’YA TEŞEKKÜR PLAKETİ
 
OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin beraberinde OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Vekili Emre Ünal ile birlikte Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu’yu ziyaret etti. Ziyarette Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Arslan ve Alaca İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Karagöz de yer aldı.  Ziyarette OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu’ya SOGEP Projesi’nden dolayı teşekkür plaketi verdi.  Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Şaltu, kendisine Alaca’ya vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür etti. OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Arslan ile birlikte Soğan Eleme Tesisini ziyaret etti.

ŞEHİT AİLESİNDEN BAŞKAN ŞALTU’YA ZİYARET

15 Temmuz Şehidi Mehmet Kocakaya’nın ailesi Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu’yu ziyaret etti. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şehit ailesi ile bir süre sohbet etti.